Bruschetta με μυζήθρα Κρήτης, χειροποίητο άλειμμα κάστανου και βούτυρο αμυγδάλου

Μια συνταγή για ένα νόστιμο και πολύ θρεπτικό άλειμμα με κάστανο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο πρωινό σου ή σε άλλο σνακ μέσα στη μέρα

Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

 

Είναι ο καστανάς και στέκεται σε μια γωνιά πίσω από τη Φουφού (φορητό μαγκάλι), μέσα στο κρύο, σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της πόλης και περιμένει καρτερικά να πουλήσει τα ψημένα του κάστανα. Ίσως να έχεις προσέξει αυτή τη διακριτική, συνήθως, παρουσία σε κάποια γωνιά της πόλης, όπως ίσως να έχεις αναγνωρίσει το θεσπέσιο άρωμα που έχουν τα φρεσκοψημένα κάστανα. Εύχομαι να είσαι και εσύ ένας από εκείνους που παρατηρεί και χαίρεται με τέτοιες απλές και όμορφες εικόνες που υπάρχουν γύρω μας. Εικόνες που μας ταξιδεύουν, για λίγα δευτερόλεπτα, σε μια άλλη συνθήκη, πιο απλή, πιο ήρεμη και αυθεντική. 

Οι φρενήρεις ρυθμοί των μεγάλων πόλεων δεν επιτρέπουν στην αναγνώριση των όμορφων καθημερινών στιγμών που σίγουρα υπάρχουν εκεί έξω και μπορούν να μας κάνουν, έτσι απλά, να χαμογελάσουμε. Το σύνηθες είναι, ο άνθρωπος να εγκλωβίζεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις της δικής του καθημερινότητας που τον εμποδίζουν να αναγνωρίσει και να απολαύσει τις απλές χαρές που του προσφέρονται. Δοκίμασε να χρωματίσεις την καθημερινότητά σου με εικόνες και μυρωδιές. Παρατήρησε τους ανθρώπους, τα δέντρα, τα κτίρια, τα φυτά, τα χρώματα, τις λεωφόρους, τους δρόμους, τα στενά από όπου περνάς καθημερινά. Η ομορφιά υπάρχει παντού, αρκεί να τη δούμε.

Μετά από το σύντομο ταξίδι, να επιστρέψω στην πρώτη ύλη, τα κάστανα, που είναι ένας ιδιαίτερος χειμωνιάτικος καρπός. Διαφοροποιούνται από τους υπόλοιπους καρπούς επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αλλά χαμηλή θερμιδική αξία και λίπος. Επιπλέον, περιέχουν μέταλλα (όπως ο σίδηρος και ο χαλκός), βιταμίνες (όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το φολικό οξύ) και έχουν υψηλό ποσοστό φυτικών ινών που αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού και βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου. Όλες οι παραπάνω αναφορές αποτελούν ένα μικρό μόνο δείγμα των ωφελειών της συγκεκριμένης τροφής, καθιστώντας την πολύτιμη για τον οργανισμό μας.

Ακολουθεί η συνταγή για την παρασκευή ενός νόστιμου αλείμματος με κάστανο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο πρωινό σου ή σε άλλο σνακ μέσα στη μέρα. Περιέχει κάστανα, βασιλικούς χουρμάδες, λίγο ελαιόλαδο και άρωμα μαστίχας και το χρησιμοποίησα για να φτιάξω την παρακάτω μπρουσκέτα που περιλαμβάνει μυζήθρα Κρήτης, βούτυρο αμυγδάλου και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Προετοιμασία 1 ώρα (20 λεπτά, αν χρησιμοποιήσεις προβρασμένα κάστανα), 1 βάζο για το άλειμμα κάστανου, 2 μερίδες για τις μπρουσκέτες

Υλικά για το άλειμμα κάστανου

  • 200gr κάστανα βρασμένα (περίπου 250gr φρέσκα)
  • 5 βασιλικούς χουρμάδες (μουλιασμένοι)
  • 30ml νερό (από τους χουρμάδες)
  • 1κς ελαιόλαδο
  • λίγη σκόνη μαστίχας

Υλικά για τις μπρουσκέτες:

  • 2 φέτες ψωμί (της αρεσκείας σου)
  • 80-100gr μυζήθρα Κρήτης ( ή άλλο λευκό τυρί της αρεσκείας σου)
  • 3-4κς άλειμμα κάστανου
  • 2κς βούτυρο αμυγδάλου
  • 10gr αμύγδαλα λευκά

 

Εκτέλεση για το άλειμμα κάστανου

Ακολουθώ αυτό το βήμα αν έχω φρέσκα κάστανα, διαφορετικά πάω στο επόμενο βήμα.

Ξεπλένω καλά τα κάστανα, τα χαράσσω και από τις δύο πλευρές και τα μεταφέρω σε μία κατσαρόλα με νερό. Τοποθετώ την κατσαρόλα με τα κάστανα στην εστία και τα βράζω για 30-35 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν. Θα καταλάβω πως έχουν βράσει αν μπορώ εύκολα να τα τρυπήσω με ένα πιρούνι.

Στη συνέχεια τα στραγγίζω, τα ξεφλουδίζω και τοποθετώ τον εσωτερικό καρπό τους σε ένα μπολ. Το χρώμα της σάρκας τους χρειάζεται να είναι ανοιχτόχρωμο, οπότε πετάω όσα κάστανα είναι σκουρόχρωμα ή φαίνονται χαλασμένα.

Παράλληλα, καθαρίζω τους βασιλικούς χουρμάδες από το κουκούτσι τους και τους τοποθετώ σε ένα μικρό μπολ με ζεστό νερό. Τους αφήνω να μουλιάσουν για 10 λεπτά, τους στραγγίζω (κρατάω 30ml από το νερό που μούλιασα τους χουρμάδες) και τους μεταφέρω στον πολυκόφτη.

Προσθέτω τα βρασμένα (ή προ βρασμένα κάστανα), το ελαιόλαδο, το νερό και τη μαστίχα (όση μου αρέσει, προσοχή αν προσθέσω πολύ θα αφήσει πικρή γεύση).

Δουλεύω τα υλικά στον πολυκόφτη ώσπου να έχω μια ομογενοποιημένη μάζα.

Μεταφέρω το μείγμα σε ένα βάζο και το αποθηκεύω στη συντήρηση του ψυγείου έως 3 εβδομάδες.

Εκτέλεση για τις μπρουσκέτες

Τοποθετώ τις φέτες ψωμιού στην γκριλιέρα και τις ψήνω ώσπου να γίνουν τραγανές.

Παράλληλα τοποθετώ τα λευκά αμύγδαλα σε ένα μικρό σκεύος πάνω σε μέτρια φωτιά και τα καβουρδίζω για 3-4 λεπτά.

Μεταφέρω τα αμύγδαλα στον πολυκόφτη και τα θρυμματίζω όσο επιθυμώ.

Στη συνέχεια, μεταφέρω τις φέτες ψωμιού σε ένα πιάτο και προσθέτω το τυρί, το άλειμμα κάστανου, το βούτυρο αμυγδάλου και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Σερβίρω και απολαμβάνω!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.