Βασιλόπιτα κέικ με ξηρούς καρπούς και μεθυσμένα αποξηραμένα φρούτα

Να δημιουργείς ό,τι τραβάει η ψυχή σου & Καλή Πρωτοχρονιά με μια συνταγή για βασιλόπιτα κέικ με ξηρούς καρπούς ειδικά για τους cakelovers

Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

 

Μάλλον χρειάζεται να σου αρέσει η βασιλόπιτα με ζύμη κέικ για να συνεχίσεις την ανάγνωση της παρακάτω δημοσίευσης. Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που προτιμούν τη βασιλόπιτα κέικ σε σχέση με τη βασιλόπιτα τσουρέκι. Την προτιμώ γιατί είναι τόσα πολλά τα υλικά που μπορείς να συνδυάσεις για την παρασκευή της και ταυτόχρονα να έχεις ένα πλούσιο σε γεύση και άρωμα αποτέλεσμα. Ωστόσο, ίσως είναι μεγαλύτερο το κοινό που του αρέσει η βασιλόπιτα τσουρέκι σε αντίθεση με τους cakelovers 💕💕 . Έχουν περάσει πραγματικά πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που αγόρασα έτοιμη βασιλόπιτα. Θεωρώ πως είναι προτιμότερο να «μπεις» στην κουζίνα και να φτιάξεις τη δική σου σπιτική βασιλόπιτα. Μιας και ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα για οτιδήποτε παρασκευάζεις είναι ότι γνωρίζεις τα υλικά και την ποιότητά τους. Επιμένω αρκετά σε αυτό το πλεονέκτημα μιας και υπάρχουν πολλά υποκατάστατα υλικά, ειδικά στην επαγγελματική αγορά, που έχουν αναπτυχθεί για μεγάλες παραγωγές με μικρές απώλειες και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των τελικών προϊόντων. Αν επιλέγεις να αγοράζεις έτοιμη βασιλόπιτα, καλό είναι να κοιτάς την ετικέτα της συσκευασίας με τα συστατικά ή να ρωτάς τον πωλητή για τα υλικά που περιέχει. Βέβαια, στη δεύτερη περίπτωση είναι πιθανόν να μη γνωρίζει όλα τα υλικά. Όπως και να έχει καλό είναι να ρωτάς και να μαθαίνεις όσο μπορείς για τα υλικά των προϊόντων που καταναλώνεις.

Άραγε, μπορείς να σκεφτείς την τελευταία φορά που έφτιαξες κάτι με τα χέρια σου; Η ερώτηση δεν αναφέρεται μόνο στην παρασκευή κάποιου φαγητού αλλά σε οποιαδήποτε απλή κατασκευή όπως στο κόψιμο ή βάψιμο ενός υλικού, στη συναρμολόγηση ενός επίπλου, στο φύτεμα ενός φυτού ή στην ενασχόληση με την χειροτεχνία. Αν η απάντησή σου είναι καταφατική, τότε θα συμφωνήσεις πως σε ανταμείβει η ικανοποίηση που νιώθεις μετά! Ένας από τους λόγους που πιστεύω ότι νιώθουμε έτσι ευχάριστα είναι η δημιουργία. Προφανώς η έννοια της δημιουργίας είναι διαφορετική για τον καθένα από εμάς και σίγουρα δεν είναι μόνο οι πίνακες ζωγραφικής που βλέπουμε για παράδειγμα στα μουσεία. Η σχέση μας με κάτι χειροπιαστό και όχι άυλο ή ψηφιακό είναι που κάνει τη διαφορά.

Μια γενική αρχή που έχω στη ζωή μου είναι πως η προσπάθεια μετράει περισσότερο από το αποτέλεσμα. Αν εστιάσω στη μαγειρική, είναι σπουδαιότερη η δοκιμή ακόμη και αν δεν πετύχει μια παρασκευή. Ο λόγος είναι ότι σίγουρα θα έχεις πάρει πληροφορίες που θα μπορέσεις να τις χρησιμοποιήσεις την επόμενη φορά. Εννοείται πως μου έχει τύχει να μην πετύχει μια παρασκευή γιατί δεν φούσκωσε ή δεν έδεσε. Μαθαίνω όμως και συνεχίζω γιατί θέλω να δημιουργώ. Βασική προϋπόθεση για να ισχύουν τα παραπάνω είναι η πρόθεσή σου να κάνεις κάτι, οτιδήποτε και αν είναι αυτό.

Σε ένα βιβλίο που διάβασα πρόσφατα, ένας μουσικός ανέφερε πως ο ίδιος δεν δίνει σημασία στους «θεωρητικούς» της μουσικής μιας και οι τελευταίοι μονίμως κρίνουν τις μουσικές παραγωγές και επιπλέον δεν παίζουν κανένα μουσικό όργανο. Γι’ αυτό κάνε ότι είναι αυτό που σου αρέσει και μην ασχολείσαι με το αποτέλεσμα!

Να δημιουργείς ό,τι τραβάει η ψυχή σου! Καλή Πρωτοχρονιά!

Παρακάτω θα διαβάσεις μια συνταγή για βασιλόπιτα κέικ με ξηρούς καρπούς και μεθυσμένα αποξηραμένα φρούτα. Αυτή τη φορά πρόσθεσα και επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος (προαιρετικό βήμα).

Προετοιμασία 30, ψήσιμο 1 ώρα, μερίδες 8-10

Υλικά

250gr καστανή ζάχαρη (αλεσμένη σε άχνη) ή απλή ζάχαρη άχνης

250gr βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

120gr αμύγδαλο λευκό

120gr φιστίκι Αιγίνης

200ml αρωματικό λικέρ (αμυγδάλου, μαστίχας ή άλλο)

250gr αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, cranberries, blueberries κα.)

6 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)

250gr αλεύρι ολικής άλεσης

1κγ baking powder

200gr σοκολάτα γάλακτος (προαιρετικά για την επικάλυψη)

Εκτέλεση

Ζυγίζω όλα τα υλικά και κοσκινίζω το αλεύρι και το baking powder σε ένα μεγάλο μπολ.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180° C.

Κόβω τα αποξηραμένα φρούτα σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετώ σε ένα μπολ. Στο ίδιο μπολ προσθέτω το λικέρ που έχω επιλέξει και το αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά ( ή και παραπάνω) για να μαλακώσουν τα φρούτα.

Στη συνέχεια θρυμματίζω τα λευκά αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης σε έναν πολυκόφτη και τα αφήνω και αυτά στην άκρη.

Μεταφέρω στον πολυκόφτη την καστανή ζάχαρη και τη δουλεύω ώσπου να γίνει άχνη αφού δεν υπάρχει καστανή ζάχαρη άχνης στην αγορά.

Στη συνέχεια, προσθέτω το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη άχνη στον κάδο του μίξερ και δουλεύω τα υλικά χρησιμοποιώντας το φτερό και μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο και να δημιουργηθεί μια παχύρευστη κρέμα (περίπου 10 λεπτά).

Μετά προσθέτω τα θρυμματισμένα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης και συνεχίζω το χτύπημα για 1 περίπου λεπτό ακόμη.

Παράλληλα, μεταφέρω τα αποξηραμένα φρούτα με το λικέρ στον πολυκόφτη και τα κόβω ώσπου να γίνουν ακόμη πιο μικρά κομμάτια (για 1-2 λεπτά). Χαμηλώνω την ταχύτητα του μίξερ και μεταφέρω τα φρούτα με το λικέρ στον κάδο του μίξερ μαζί τα υπόλοιπα υλικά.

Συνεχίζω σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτω ένα-ένα όλα τα αβγά.

Τέλος κατεβάζω τον κάδο από το μίξερ και προσθέτω το αλεύρι σε 3 δόσεις ανακατεύοντας μαλακά με μια σπάτουλα.

Βουτυρώνω και αλευρώνω ένα σκεύος διαμέτρου 26εκ. στο οποίο μεταφέρω τη ζύμη μου.

Ψήνω για 1 ώρα χωρίς να ανοίξω την πόρτα του φούρνου και αφήνω να κρυώσει πριν ξεφορμάρω και απολαύσω! Διάβασε παρακάτω το tip (α) για να δεις αν είναι έτοιμο το κέικ.

Ακολουθώ αυτό το βήμα αν επιλέξω να προσθέσω την επικάλυψη σοκολάτας και αφού έχει γίνει το κέικ και το έχω αφαιρέσει από το σκεύος ψησίματος (καλό είναι να σκεφτώ που θα τοποθετήσω το κέικ για να ολοκληρώσω αυτό το βήμα. Αν δεν έχω σκεύος στραγγίσματος γλυκών τότε το τοποθετώ πάνω σε ένα ταψί).

Κόβω τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη λιώνω σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Ακολουθεί η διαδικασία του μπεν μαρί η οποία είναι σχετικά απλή:

Τοποθετώ ένα κατσαρολάκι με νερό πάνω στη φωτιά. Αφού βράσει το νερό προσθέτω από πάνω ένα ανοξείδωτο σκεύος με τα κομμάτια σοκολάτας και τα ανακατεύω μαλακά με μία σπάτουλα ώσπου να λιώσουν.

Στη συνέχεια περιχύνω τη λιωμένη σοκολάτα πάνω στο κέικ και την απλώνω ομοιόμορφα χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Αφήνω να κρυώσει η επικάλυψη πριν κόψω και απολαύσω.

Tip: Αφού περάσει ο χρόνος ψησίματος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μαχαίρι (ή οδοντογλυφίδα) και να το τοποθετήσεις στο κέντρο του κέικ. Όταν αφαιρέσεις το μαχαίρι και δεν έχει πάνω του ζύμη σημαίνει ότι το κέικ έχει ψηθεί. Διαφορετικά χρειάζεται να το ψήσεις ώσπου να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.