Το Ολυμπιακό Πάρκο στη Λωζάννη και ένα καθηλωτικό ταξίδι στις τρεις παρισινές διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων – 1900, 1924 και 2024

Το πάρκο αποτίνει φόρο τιμής στον κόσμο του αθλητισμού, υπενθυμίζοντας ότι η τέχνη και ο Ολυμπισμός συμβαδίζουν από τη γέννηση των Αγώνων

Ολυμπιακή πρωτεύουσα από το 1994, η Λωζάνη φιλοξενεί το Ολυμπιακό Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1993 από τη ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή), η οποία εδρεύει στη Λωζάνη για περισσότερα από 100 χρόνια.

To μουσείο είναι πλήρως εξοπλισμένο με σύγχρονες εγκαταστάσεις που εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία για τους επισκέπτες. Μοναδικής ομορφιάς είναι το σημείο στο οποίο είναι εγκατεστημένο, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης. Ένα ειδυλλιακό πάρκο που εκτείνεται σε πάνω από 8.000 τ.μ., ένας χώρος πρασίνου κοσμημένος από ένα μνημειώδες σιντριβάνι, 43 γλυπτά και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με εκπληκτική θέα στη λίμνη της Γενεύης και τις Άλπεις, το Ολυμπιακό Μουσείο και το εξωτερικό πάρκο αποτίνει φόρο τιμής στον κόσμο του αθλητισμού, υπενθυμίζοντας στους επισκέπτες ότι η τέχνη και ο Ολυμπισμός συμβαδίζουν από τη γέννηση των Αγώνων. Έργα τέχνης ανάμεσα σε ολυμπιακά ρεκόρ και μοναδικά εκθέματα που φέρουν μνήμες από την ιστορία του σπουδαίου αυτού γεγονότος.

 

 

 

 

 

Το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης διαθέτει 3.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου και 150 οθόνες, καθώς και μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων που επιτρέπουν στους επισκέπτες να γνωρίσουν τον κόσμο του Ολυμπισμού, να διασκεδάσουν και να πειραματιστούν.

Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει τις απαρχές του Ολυμπισμού και μια εντυπωσιακή συλλογή με πάνω από 1.500 αποκλειστικά αντικείμενα – από ολυμπιακούς πυρσούς μέχρι τον εξοπλισμό των παικτών και τα πολυπόθητα ολυμπιακά μετάλλια. Από τη μόνιμη συλλογή εκθεμάτων ξεχωρίζουν η πρώτη Ολυμπιακή σημαία από το 1913, δάδες από κάθε διοργάνωση των Αγώνων από το 1936 και μετά και φυσικά εξοπλισμός των αθλητών από κορυφαίες αγωνιστικές στιγμές.

Η μόνιμη συλλογή δεν είναι το μοναδικό σημείο αναφοράς του μουσείου, το οποίο διοργανώνει τακτικά περιοδικές εκθέσεις. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να ανακαλύψουν ένα υπέροχο «Ολυμπιακό πάρκο» διάσπαρτο με έργα τέχνης με θέμα τον αθλητισμό. Αυτός ο χώρος πρασίνου 8 000 τ.μ. αποτελεί απαραίτητο μέρος μιας επίσκεψης στο Ολυμπιακό Μουσείο και διαθέτει ένα μνημειώδες σιντριβάνι, υπέροχα γλυπτά και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το μουσείο αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία του Ολυμπισμού και εστιάζει όχι μόνο στη ζωή των διάσημων αθλητών αλλά και στο τι συμβαίνει στα παρασκήνια της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα διασκεδαστικό και διαδραστικό μέρος για να εξερευνήσουν τα παιδιά, να μυηθούν στην ιστορία των σπουδαίων αγώνων ενώ διασκεδάζουν.

Στην είσοδο του μουσείου, οι επισκέπτες συναντούν το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων «Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά – μαζί» και τη φλόγα που καίει από τους πρώτους Αγώνες.

Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024

Αφιερωμένη στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώες και την Πόλη του Φωτός είναι η νέα περιοδική έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο. Μέσα από μια video προβολή 360° με τίτλο «Paris Olympique™: Ένα καθηλωτικό ταξίδι» οι επισκέπτες θα ταξιδέψουν στο παρελθόν και στο παρόν, στις τρεις παρισινές διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων – 1900, 1924 και 2024. Με μια συναρπαστική μουσική υπόκρουση σε παριζιάνικο σκηνικό, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τις ολυμπιακές τοποθεσίες, τις πολιτιστικές και αθλητικές τάσεις, και τους πρωταθλητές.

 

© 1924 / International Olympic Committee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Paris Olympique™: Ένα καθηλωτικό ταξίδι» – Στιγμές που ξεχωρίζουν

Το 1900, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Ο αθλητισμός και η ψυχαγωγία ήταν αποκλειστικά για την ελίτ, ενώ οι Ολυμπιακοί δακτύλιοι και η σημαία δεν υπήρχαν ακόμη. Πολλοί από τους αθλητές που έλαβαν μέρος στους «Διεθνείς Διαγωνισμούς Σωματικής Άσκησης και του αθλητισμού» που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι και γύρω από αυτό κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης, αγνοούσαν ότι είχαν πράγματι συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς ορισμένα από τα αγωνίσματα έγιναν Ολυμπιακό άθλημα αργότερα.

Το Παρίσι του 1900 αποτέλεσε ιστορική καμπή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων συμμετείχαν γυναίκες. Οι πρώτες γυναίκες που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν δύο Γαλλίδες, η Madame Brohy και η Mademoiselle Ohnier, οι οποίες έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό κροκέ. Η Charlotte Cooper (από το Ηνωμένο Βασίλειο), η οποία θεωρούνταν η καλύτερη τενίστρια της γενιάς της, νίκησε τη Γαλλίδα Hélène Prevost και έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε ατομικό Ολυμπιακό τίτλο.

 

© 1900 / Comité International Olympique (CIO) – Tous droits réservés JO Paris 1900, Golf Femmes – Margaret ABBOTT (USA)

 

© 1900 / Comité International Olympique (CIO) / United Archives – Tous droits réservés JO Paris 1900, Aviron, un rameur – skiff (1x) Hommes – Louis PREVEL (FRA) 1e

 

© 1900 / Comité International Olympique (CIO) – Tous droits réservés Affiche officielle des Jeux Olympiques de Paris 1900 (Designer: Jean de Paléologue)

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού το 1924 θεωρήθηκαν επιτυχημένοι όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων, ούτε γιατί ήταν οι πρώτοι Αγώνες που αναμεταδόθηκαν ραδιοφωνικά, αλλά γιατί το Παρίσι υποδέχθηκε συνολικά 625.000 θεατές που ήρθαν για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες. Αυτοί οι Αγώνες εισήγαγαν το τελετουργικό της Τελετής Λήξης, όπως το γνωρίζουμε σήμερα: ύψωση τριών σημαιών: της σημαίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της σημαίας του εκάστοτε οικοδεσπότη και τη σημαία του επόμενου οικοδεσπότη.

Ο Φινλανδός δρομέας Paavo Nurmi κέρδισε πέντε χρυσά μετάλλια για να προσθέσει στα τρία που είχε κερδίσει το 1920. Ο Αμερικανός κολυμβητής Johnny Weissmuller κέρδισε τρία χρυσά, διεκδίκησε 
άλλα δύο χρυσά στους Αγώνες του 1928 και έγινε διάσημος παίζοντας σε 12 ταινίες. Οι ίδιοι οι Αγώνες του Παρισιού απαθανατίστηκαν στην ταινία «Οι δρόμοι της φωτιάς», την βραβευμένη με τέσσερα Όσκαρ ταινία (Καλύτερης ταινίας, σεναρίου, κοστουμιών και μουσικής για το πασίγνωστο θέμα του Βαγγέλη Παπαθανασίου) για τον Βρετανό δρομέα Eric Liddell. Και ήταν οι πρώτοι αγώνες όπου οι αθλητές φιλοξενήθηκαν στο Ολυμπιακό χωριό.

 

© 1924 / Comité International Olympique (CIO) – Tous droits réservés JO Paris 1924, Tennis – Helen WILLS-MOODY (USA) 1e au simple et double Femmes

 

© 1924 / Comité International Olympique (CIO) – Tous droits réservés JO Paris 1924, Cérémonie d’ouverture – Le discours du comte Justinien DE CLARY, Président du Comité national olympique et sportif Français (FRA)

 

© 1924 / Comité International Olympique (CIO) – Tous droits réservés JO Paris 1924, Village olympique – Une rue commercante

 

Οι φετινοί αγώνες Παρίσι 2024 έχουν μια ακόμη σημαντική πρωτιά. Σχεδίασαν και υιοθέτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων έμβλημα που απεικονίζει το πρόσωπο μιας γυναίκας. Μια σημαντική αναφορά στην ισότητα.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.