Τις θερμές μέρες ποθούμε δροσερές γεύσεις που θα νικήσουν τη ζέστη του καλοκαιριού. Ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι ίσως να μη μας ενδιαφέρει τα ζεστά βράδια στα ανθισμένα νησιώτικα μπαλκόνια.
Γεμίζουν τα συναισθήματα μας από τα ανθισμένα γιασεμιά και τις χρωματιστές γλάστρες. Σε κάθε γωνιά υπάρχει και μια ευωδιά που μας αφήνει βωβούς να την απολαύσουμε. Τα βότανα πάντα μας προσφέρουν τα δικά τους αρώματα και τη δική τους γευστική εμπειρία. Έχουν την ικανότητα όπως συχνά λέω, να μας ζεσταίνουν τον χειμώνα και να μας δροσίζουν το καλοκαίρι. Όπως τα πάντα στη φύση, υπάρχουν τα θερμά βότανα και τα ψυχρά.
Πώς θα φτιάχναμε ένα δροσερό καλοκαιρινό γευστικό ρόφημα να μας συνοδεύει στη βραδινή μας χαλάρωση;
Τι χρειαζόμαστε:
1 κ.σ. Άνθη τίλιου
1 κ.γ Άνθη χαμομηλιού
1 κ.σ Τσάι του βουνού
3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
4 φέτες φρέσκες φέτες ροδάκινου
180ml Νερό – παγάκια
1 κ.σ Μέλι (προαιρετικό)
Οδηγίες
Τοποθετήστε τα βότανα σε μια πορσελάνινη τσαγιέρα, στη συνέχεια ζεσταίνεται το νερό και το προσθέτετε στη τσαγιέρα με τα βότανα.
Σκεπάζετε τη τσαγιέρα για τέσσερα λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε τα βότανα. Αν θέλετε να προσθέσετε μέλι είναι η κατάλληλη στιγμή.
Στη συνέχεια προσθέστε τις σταγόνες από εκχύλισμα βανίλιας.
Προσθέστε πάγο σε ένα ποτήρι, τις φρέσκες φέτες ροδάκινου και το ρόφημα τσαγιού. Και απολαύστε το!
Το τίλιο μας ζεσταίνει τα συναισθήματα με τη μοναδική ευωδιά του, οι μέλισσες αν και το αγαπούν δεν μένουν για πολύ κοντά του γιατί τις μεθά… Ο Ησίοδος (ποιητής του 18ου αιώνα) έγραψε πως ο άνθρωπος γεννήθηκε από τα σπόρια της.
Το χαμομήλι το ακούμε από τους προγόνους μας, λέγεται ότι πήρε το όνομά του από αυτούς, χάμαι που σημαίνει κάτω, επειδή χρωματίζει τα χώματα. Είναι ένα θαύμα της φύσης που μας χαρίζεται απλόχερα, το καλοκαίρι μας δροσίζει σε ένα δροσερό ρόφημα και μας χαλαρώνει μετά από μια κοπιαστική μέρα.
Το τσάι του βουνού είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τσάγια στα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι το ελληνικό τσάι που θα το συναντήσουμε σε ψηλές βουνοκορφές, συνήθως κοπιάζουμε για να μαζέψουμε μια μικρή σοδειά για το σπιτικό μας. Όμως είναι ένα σπουδαίο γιατρικό για το κρυολόγημα και για τους ενοχλητικούς στομαχόπονους. Πάντα με την ευωδιά του μας χαλαρώνει και μας χαρίζει υπέροχη γεύση. Συνδυάζεται με πολλά βότανα: χαμομήλι, μελισσόχορτο, λουίζα, μολόχα, μέντα, θυμάρι, δίκταμο.
Φτιάξτε το δροσερό σας ρόφημα με ησυχία και απολαύστε το με την καρδιά σας σε μια γωνιά αρωματισμένη με τα καλοκαιρινά άνθη. Μόνο έτσι θα παραμερίσετε την ψυχική κόπωση.
–
Κεντρική φωτογραφία άρθρου: © Anna Zakharova, Unsplash