Τα βότανα ευωδιάζουν την παλιά γιορτή, το Πάσχα στα νησιά

Ένα ταξίδι στις ευωδιές των ελληνικών νησιών που ανανεώνουν τη σχέση μας με τη φύση και την παράδοση

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Μονάχα η ευωδιά των λουλουδιών γύρω μας είναι από μόνη της μια γιορτή. Οι ανθισμένες βιολέτες, τα μωβ μπουκέτα στις πασχαλιές, τα ανθισμένα φασκόμηλα στους βοτανόκηπους, τα άνθη πάνω στις νεραντζιές μας μαγεύουν, τα χαμομήλια μοσχοβολούν στα πόδια μας και τα φρέσκα κλαδιά στις δάφνες μάς ανανεώνουν τη σχέση μας με τη φύση και την παράδοση.

Οι δάφνες είναι πρωταγωνίστριες την Κυριακή των Βαΐων, όταν όλοι αποχωρώντας από την κυριακάτικη τελετή κρατούν τα μπουκέτα της στα χέρια τους. Μια υπέροχη εικόνα, πολλές φορές μπαίνω στην εκκλησία να απολαύσω την ευωδιά που άφησαν.

Στην Ανάφη το απόγευμα του Μ. Σάββατου σ’ όλο το χωριό είναι διάχυτη η μυρωδιά από τα αμπελοκλάδια που καίγονται, στην Αμοργό τα μονοπάτια μοσχοβολούν από το κατσικάκι με το φρέσκο δεντρολίβανο, οι εκκλησιές είναι στρωμένες με φρέσκο φασκόμηλο και όλα τα μονοπάτια είναι αρωματισμένα με φρέσκα λουλούδια και φρέσκα βότανα.

Στην Κέρκυρα οι μυρτιές αρωματίζουν τα βαρέλια των ευχών, στην Κρήτη ο δυόσμος είναι πρωταγωνιστής στη παραδοσιακή μαγειρίτσα, αλλά πώς μπορούμε να αγνοήσουμε αυτή την υπέροχη μυρωδιά στους σπιτικούς φούρνους από μαχλέπι και μαστίχα, για τα παραδοσιακά τσουρέκια.

Στην Κύθνο οι πασχαλινές πίτες αφθονούν από άνηθο, στη Μύκονο φτιάχνουν τις κουλούρες της Λαμπρής με μπόλικη κανέλα και πορτοκάλι, στη Σαντορίνη οι γυναίκες ζυμώνουν τα Λαμπριανά αρωματισμένα με σαφράν και τις τυρόπιτες επίσης πλούσιες σε σαφράν, κανέλα και μοσχοκάρυδο εκτός όμως από τα σαντορινιά σπιτικά όλοι οι δρόμοι μοσχοβόλου δεντρολίβανο.

Στη Σίφνο κάνουν τα πασχαλινά ζυμώματα με μαστίχα, γλυκάνισο και κανέλα τα διάσημα πουλιά, εκεί στον τόπο τους υπάρχουν και οι γυναίκες που φημίζονται για τα καλοσχηματισμένα πασχαλινά ζυμωτά πουλιά.

Το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι είναι πάντα γεμάτο από παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις που μας ξυπνούν αναμνήσεις χρόνων, είναι το τραπέζι που τις κρατά αναλλοίωτες γιατί ή γεύση δύσκολα σβήνει από τη μνήμη μας.

Αυτά τα μεγάλα γιορτινά τραπέζια που σμίγουν οι άνθρωποι ζεσταίνουν τις καρδιές και πάντα θα παραμένουν πολύτιμα. Τα τσουγκρίσματα και τα γιορτινά γέλια, οι παραδοσιακές χορτόπιτες οι τελευταίες της χρονιάς, τα τσουγκρίσματα των αυγών και των ποτηριών είναι αυτά που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά και ο καθένας βάζει τη δική του ευωδιά, τη δική του νοστιμιά.

Φωτογραφίες: Πέπη Νικολοπούλου

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.