Σπιτική τάρτα με γέμιση φρέσκων μανιταριών, πράσο και τριλογία τυριών

Mια μάλλον κλασική συνταγή που μπορεί να συνοδεύσει ένα επίσημο γεύμα (λέμε τώρα) αλλά στέκεται και μόνη της ως κυρίως γεύμα συνοδεία μιας πράσινης σαλάτας

Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

Όταν έρχεται η στιγμή να αποφασίσω αν θα φτιάξω παραδοσιακή πίτα ή τάρτα πάντα καταλήγω να φτιάχνω τη δεύτερη επιλογή. Τη θεωρώ περισσότερο πρωτότυπη από την πίτα, ίσως επειδή η μάνα μου πάντα έφτιαχνε πίτες και ήθελα να κάνω τη διαφορά😊 Αυτή τη φορά ετοίμασα μια μάλλον κλασική συνταγή που μπορεί να συνοδεύσει ένα επίσημο γεύμα (λέμε τώρα) αλλά στέκεται και μόνη της ως κυρίως γεύμα συνοδεία μιας πράσινης σαλάτας.

Προετοιμασία 35 λεπτά, ψήσιμο 45-50 λεπτά, μερίδες 8

 

Υλικά για τη ζύμη

· 120gr αλεύρι ολικής άλεσης

· 80gr κρύο βούτυρο

· 45ml κρύο νερό

· 2gr αλάτι

 

Υλικά για τη γέμιση

· 500gr πλευρώτους

· 400gr λευκά μανιτάρια agaricus

· 200gr φέτα

· 200gr ανθότυρο

· 100gr τυρί τριμμένο (χρησιμοποίησα γραβιέρα Νάξου)

· 4 φρέσκα πράσα

· 3 φρέσκα κρεμμύδια

· Μισό ματσάκι φρέσκος άνηθος

· 2 αβγά

· Λίγο σιμιγδάλι

· Ελαιόλαδο

· Αλάτι, πιπέρι και πάπρικα

Εκτέλεση

Κοσκινίζω το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω το αλάτι και το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια. Αρχίζω να ανακατεύω με τα χέρια μου τα υλικά και να τρίβω το βούτυρο με το αλεύρι. Θα πρέπει να δημιουργούνται χοντροκομμένα κομμάτια. Στη συνέχεια προσθέτω το νερό και συνεχίζω το ζύμωμα ώσπου να δημιουργηθεί μια ομογενοποιημένη μάζα. Τυλίγω τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και αποθηκεύω στο ψυγείο για 30 περίπου λεπτά.

Στη συνέχεια καθαρίζω και πλένω καλά όλα τα λαχανικά. Κόβω τα πλευρώτους σε μέτρια κομμάτια και τα λευκά μανιτάρια σε λεπτές φέτες.

Κόβω τα φρέσκα κρεμμύδια και τα πράσα σε λεπτές ροδέλες και ψιλοκόβω τον άνηθο.

Σε ένα μπολ διαλύω τη φέτα και το ανθότυρο με τα χέρια μου. Σε ένα άλλο μπολ τρίβω τη γραβιέρα στον τρίφτη. Αφήνω τα μπολ με όλα τα τυριά στην άκρη.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνω και ρίχνω λίγο αλεύρι στη φόρμα της τάρτας διαμέτρου 25εκ..

Πάνω στον πάγκο εργασίας μου ρίχνω λίγο αλεύρι, αφαιρώ τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγω χρησιμοποιώντας έναν πλάστη. Εναλλακτικά μπορώ να ανοίξω τη ζύμη κατευθείαν μέσα στη φόρμα χρησιμοποιώντας τα δάκτυλά μου. Τρυπάω τη ζύμη με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια και προσθέτω από πάνω ένα αντικολλητικό χαρτί.

Ρίχνω από πάνω κάποιο όσπριο ή ρύζι* (πχ. φασόλια, φακή κτλ.) πάνω από το αντικολλητικό χαρτί και ψήνω για 25 λεπτά.

Παράλληλα, τοποθετώ ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά και αφού κάψει ρίχνω τα μανιτάρια. Μαγειρεύω χωρίς λιπαρή ουσία για 4-5 λεπτά, ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά τους.

Προσθέτω το πράσο και το κρεμμύδι και συνεχίζω για 3-4 λεπτά, ρίχνω λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και γλυκιά πάπρικα. Μόλις είναι έτοιμα απομακρύνω από τη φωτιά.

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτω μαγειρεμένα μανιτάρια, τη φέτα και το ανθότυρο, δύο αβγά, λίγο σιμιγδάλι, τον άνηθο και επιπλέον ελαιόλαδο. Ανακατεύω μαλακά ώσπου να αναμειχθούν καλά τα υλικά.

Βγάζω τη ζύμη από τον φούρνο και αφαιρώ προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί με τα όσπρια.

Προσθέτω τη γέμιση στην τάρτα και στρώνω ομοιόμορφα.

Προσθέτω από πάνω τη γραβιέρα και ψήνω στην ίδια θερμοκρασία για 35-40 λεπτά. Όταν περάσει ο χρόνος ψησίματος αφαιρώ την τάρτα από τον φούρνο, αφήνω λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια σερβίρω και απολαμβάνω!

* δεν είναι άχρηστο το όσπριο (ή το ρύζι) που χρησιμοποιώ για το ψήσιμο της ζύμης μιας και μπορώ να το αποθηκεύσω σε ένα βάζο και να το ξανά χρησιμοποιήσω στην επόμενη παρασκευή τάρτας!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.