Το περίφημο «Σπίτι των Εραστών» της Πομπηίας ανοίγει ξανά στο κοινό  

«Κόσμημα» της Πομπηίας και του αρχαιολογικού χώρου της Καμπανίας, το περίφημο Σπίτι των Εραστών άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό μετά από 40 ολόκληρα χρόνια

Είναι ένα από τα πιο διάσημα σπίτια του κόσμου. «Κόσμημα» της Πομπηίας και του αρχαιολογικού χώρου της Καμπανίας, το περίφημο Σπίτι των Εραστών άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό μετά από 40 ολόκληρα χρόνια. Η ανακάλυψη του Σπιτιού έγινε το 1933, όταν οι Ιταλοί αρχαιολόγοι αποκάλυψαν θαμμένο κάτω από τις στάχτες του Βεζούβιου που κατέστρεψε την πλούσια πόλη της Πομπηίας το 79 μ.Χ. το Σπίτι που ο μοναδικά διακοσμημένος δεύτερος όροφός του το καθιστά από τα πιο έξοχα δείγματα της τέχνης που αναπτύχθηκε στην Πομπηία.

Το σπίτι οφείλει το όνομά του σε μια λατινική επιγραφή στα δεξιά της εισόδου: Amantes, ut apes, vita (m) mellita (m) exigunt. Velle που σημαίνει πως οι εραστές ζουν -όπως οι μέλισσες- μια ζωή γλυκιά σαν το μέλι.

Το πιθανότερο είναι πως το Σπίτι των Εραστών ήταν ένα πορνείο της εποχής. Η δομή του χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ. και είναι διακοσμημένο με μαλάκια και ψάρια σε ειδυλλιακά τοπία. Νεκρές φύσεις με άνθη και τοπία συμπληρώνουν την περίπλοκη διακόσμηση, ενώ στον δεύτερο όροφο ορισμένα δωμάτια έμειναν άθικτα από τη φονική έκρηξη του Βεζούβιου. Τοιχογραφίες με τον Άρη και την Αφροδίτη, εραστές και ζευγάρια ζώων ή τοπία.

Οι τοιχογραφίες είναι αποκαλυπτικές για τον τρόπο ζωής και την ευδαιμονία των κατοίκων της Πομπηίας με θεούς, θνητούς σε συμπόσια και τη μυθολογική Διδώ με το σπαθί στο χέρι της. Από την παρέα των θεών δε θα μπορούσε να λείπει ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού ενώ όλη η δομή επιτρέπει στους επισκέπτες να βυθιστούν στο παρελθόν και να ανακαλύψουν ιστορίες και ταυτότητες της Πομπηίας, με τα μυστήρια και τα μυστικά που βρίσκονται πίσω από τους τοίχους της.

Η μοναδικότητα των διακοσμήσεων του δεύτερου ορόφου του Σπιτιού των Εραστών που σώθηκαν ανέπαφα υπέστη σοβαρές ζημιές από καταστροφικό σεισμό το 1980 στην περιοχή Ιρπίνια (σημερινό Αβελλίνο) της Ιταλίας.

Η αναστήλωση και η συντήρησή του κράτησε χρόνια, από το 2014, καθώς τα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας δεν επέτρεπαν την ύπαρξη κονδυλίων για την πλήρη ανακαίνιση. Τελικά το έργο χρηματοδοτήθηκε με κοινοτικούς πόρους με περίπου 140 εκ. ευρώ  και όπως δήλωσε ο Υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας, Ντάριο Φραντσεσίνι, είναι ένα μέρος που επέτρεψε στους ερευνητές και τους επαγγελματίες συντηρητές να αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο το μοναδικό αυτό έργο.

Το άνοιγμα του Σπιτιού των Εραστών βάζει και ένα τέλος σε μια μακρά ιστορία εγκατάλειψης, ζημιών από την κλιματική αλλαγή και βανδαλισμών που έχουν υποστεί οι ιστορικές δομές.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.