Πομπηία: Ένα καλοδιατηρημένο «δωμάτιο σκλάβων» – μοναδική μαρτυρία αποκαλύπτεται μετά από 2.000 χρόνια

«Ο αληθινός θησαυρός εδώ είναι η ανθρώπινη εμπειρία, στην περίπτωση αυτή των πιο ευάλωτων μελών της αρχαίας κοινωνίας, για την οποία αυτή η αίθουσα αποτελεί μοναδική μαρτυρία»

Ένα άψογα διατηρημένο δωμάτιο, που κάποτε κατοικούνταν από σκλάβους, ανακαλύφθηκε στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας στην Ιταλία, σύμφωνα με δηλώσεις του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας.

Στο μικρό εξαιρετικά καλοδιατηρημένο δωμάτιο των μόλις 16 τ.μ., μέρος της Βίλας Civita Giuliana στα βόρεια της Πομπηίας, η οποία έχει μελετηθεί από το 2017, ανακαλύφθηκαν τρία κρεβάτια, μια κατσαρόλα που θα χρησιμοποιούνταν ως τουαλέτα, ένα ξύλινο μπαούλο με ιμάντες αλόγων κι ένα μονό μικρό παράθυρο. Βρέθηκε επίσης ένας άξονας ενός άρματος, υποδηλώνοντας ότι οι σκλάβοι χρησιμοποιούσαν επίσης το δωμάτιό τους ως χώρο εργασίας επισκευάζοντας το άρμα του κυρίου τους.

Courtesy: Parco Archeologico di Pompei
Courtesy: Parco Archeologico di Pompei

Τα κρεβάτια είναι φτιαγμένα από πολλές χοντροκομμένες ξύλινες σανίδες που μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με το ύψος του ατόμου που θα το χρησιμοποιούσε, ενώ δύο από αυτά έχουν μήκος περίπου 1,7 μέτρα, το ένα κρεβάτι έχει μήκος μόλις 1,4 μέτρα και επομένως μπορεί να ανήκε σε νεαρό άνδρα ή παιδί.

Οι δικτυωτές βάσεις των κρεβατιών κατασκευάστηκαν από σχοινιά, τα αποτυπώματα των οποίων διακρίνονται εν μέρει, πάνω από τα οποία τοποθετήθηκαν υφασμάτινες κουβέρτες και οι οποίες επίσης διατηρήθηκαν ως κοιλότητες στο έδαφος και αναδημιουργήθηκαν από γύψο.

Courtesy: Parco Archeologico di Pompei

Τον Νοέμβριο του 2020, η ομάδα στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας μπόρεσε να δημιουργήσει ένα αντίγραφο γύψινων εκμαγείων δύο ανθρώπων που πέθαναν εκεί στην έκρηξη του Βεζούβιου ύστερα από την ανακάλυψη δύο πτωμάτων που εικάζεται πως επρόκειτο για έναν αφέντη και τον σκλάβο του.

Οι αρχαιολόγοι αποδίδουν την άψογη διατήρηση του δωματίου στην τεράστια έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., που εξαφάνισε ολόκληρη τη ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας.

Courtesy: Parco Archeologico di Pompei

Ο Gabriel Zuchtriegel, γενικός διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, χαρακτήρισε τα ευρήματα ως «ένα παράθυρο στην καθημερινότητα των ανθρώπων που σπάνια εμφανίζονται σε ιστορικές πηγές», με ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της Πομπηίας και πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη ήταν «εξαιρετική» και πως «αποτελεί σίγουρα μία από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις κατά τη διάρκεια της ζωής μου ως αρχαιολόγος».

«Ο αληθινός θησαυρός εδώ είναι η ανθρώπινη εμπειρία, στην περίπτωση αυτή των πιο ευάλωτων μελών της αρχαίας κοινωνίας, για την οποία αυτή η αίθουσα αποτελεί μοναδική μαρτυρία», ανέφερε ο Zuchtriegel.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Dario Franceschini, ανεφερε σχετικά ότι το εύρημα είναι «μια σημαντική ανακάλυψη που εμπλουτίζει τη γνώση της καθημερινής ζωής της αρχαίας Πομπηίας, ιδιαίτερα του επιπέδου της κοινωνίας που είναι ακόμα ελάχιστα γνωστό».

Τα ερείπια της Πομπηίας ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα, με πάνω από 1.500 από τα εκτιμώμενα 2.000 θύματα να έχουν πλέον βρεθεί.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.