«Ποιητικές Συνομιλίες» για 2η χρονιά: Η ποίηση σας καλεί – καταξιωμένοι ηθοποιοί σάς καλούν για μια διαφορετική συνομιλία

Αν κάποιος διάλεγε ένα ποίημα ειδικά για εσάς, θα θέλατε να σας το «συνταγογραφήσει»; Ένα πρωτότυπο τηλεφωνικό-ποιητικό πρόγραμμα του Τhéâtre de la Ville, σε συμπαραγωγή με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Αν κάποιος διάλεγε ένα ποίημα ειδικά για εσάς, θα θέλατε να σας το «συνταγογραφήσει»; Στο πρωτότυπο τηλεφωνικό-ποιητικό πρόγραμμα του Τhéâtre de la Ville, σε συμπαραγωγή με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, καταξιωμένοι ηθοποιοί σάς καλούν για μια διαφορετική συνομιλία.

Μια απλή ιδέα μεταμορφώνεται σε μια καταπραϋντική τελετουργία: ο ακροατής κλείνει ένα ραντεβού, ο/η ηθοποιός τον καλεί και συνομιλεί μαζί του επί 20 λεπτά, του απαγγέλλει ένα ποίημα που εμπνεύστηκε από τη συνομιλία και, στο τέλος, του προτείνει μια ποιητική «συνταγή» ειδικά γι’ αυτόν.

Οι Ποιητικές Συνομιλίες συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά, μετά τη μεγάλη περυσινή ανταπόκριση, που έφερε το ελληνικό κοινό στην πρώτη θέση «ποιητικών συνταγογραφήσεων» σε όλο τον κόσμο με πάνω από 220 ώρες ποιητικών τηλεφωνικών συναντήσεων.

Για όλο τον Νοέμβριο οι Ποιητικές Συνομιλίες συνδέονται με την πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια ποιήτρια Μάτση Χατζηλαζάρου, με αφορμή την ξεχωριστή εγκατάσταση του Ιώκο Ιωάννη Κοτίδη με τίτλο «Έργο για Έναν Άνθρωπο Μονάχα» που συνεχίζει στην Onassis Μάντρα, το μοναδικό σωζόμενο θέατρο-μάντρα των αρχών του προηγούμενου αιώνα, έως τις 14 Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα των τηλεφωνικών ποιητικών συνομιλιών θα συνεχίσει έως τον Ιούνιο του 2022, με ποιήματα από όλα τον κόσμο. Η ποίηση μας δείχνει τον τρόπο να ζούμε, να απολαμβάνουμε, να αισθανόμαστε, να επιβιώνουμε. Αναμείνατε στο ακουστικό σας.

©Panos Kefalos

Συντελεστές

Το πρότζεκτ είναι μια σύλληψη των Emmanuel Demarcy-Mota (διευθυντής του Τhéâtre de la Ville) και Fabrice Melquiot (συγγραφέας)

Γενικός συντονισμός: Alice Magdelenat, Julie Peigné, Loudice Gourmelon

Οργάνωση παραγωγής: Theatre de la Ville (Παρίσι)

Συνδιοργάνωση & Συμπαραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια»

Συντονισμός για τις ελληνικές «Ποιητικές Συνομιλίες»: Χριστίνα Λιάτα

Βοηθός παραγωγής: Ξένια Σωτήρχου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Δρόσος, Δημήτρης Ντάσκας, Δήμητρα Κοντού, Νίνα Δίπλα, Ειρήνη Πατούρα

©Panos Kefalos

Διαβάστε περισσότερα

Το 2004, ο θεατρικός σκηνοθέτης, και μετέπειτα διευθυντής του Τhéâtre de la Ville του Παρισιού, Emmanuel Demarcy-Mota και ο συγγραφέας Fabrice Melquiot οραματίστηκαν ποιητικές συνομιλίες στους δρόμους της Γαλλίας. Οι συνομιλίες αυτές γεννήθηκαν από την επιθυμία τους να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους κατοίκους μιας περιοχής μέσω μιας μοναδικής πράξης προφορικής ερμηνείας και μετάδοσης: κι έτσι αποφάσισαν να πουν ένα ποίημα σε κάποιον.

Το 2020, ο Emmanuel Demarcy-Mota αποφάσισε να επαναλάβει, μαζί με τον θίασο, αυτή την πρωτοβουλία στο Théâtre de la Ville, το οποίο διευθύνει από το 2010. Έτσι, στην αρχή του lockdown, οι ποιητικές συνεδρίες αναδημιουργήθηκαν για να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

Πάνω από 100 καλλιτέχνες έχουν ήδη προσφέρει τηλεφωνικές συνεδρίες. Ηθοποιοί του Théâtre de la Ville συμπράττουν με ομότεχνούς τους από την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τη Σενεγάλη, την Αίγυπτο, το Καμερούν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Ταϊβάν και τη Γαλλία, και συνομιλούν σε 22 γλώσσες, δημιουργώντας έτσι τον «Θίασο του Φανταστικού». Από τον Μάρτιο του 2020, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν παραλάβει κάποια «ποιητική συνταγή».

Πληροφορίες

12.11.21-30.6.22

Κλείστε το ποιητικό σας ραντεβού

Πατήστε εδώ για να κλείσετε το ποιητικό σας ραντεβού

Οδηγίες

Κάθε άτομο μπορεί να κλείσει ραντεβού για το ίδιο ή κάποιο άλλο, στην πλατφόρμα του Théâtre de la Ville, επιλέγοντας με τη σειρά τα παρακάτω πεδία:

  1. Ορίστε ως γλώσσα τα «Ελληνικά»
  2. Στη συνέχεια, επιλέξτε τις «Ποιητικές Συνομιλίες – ΣΤΕΓΗ Ιδρύματος Ωνάση»
  3. Προχωρήστε στην κράτησή σας
  4. Επιλέξτε την ημέρα που θέλετε να σας τηλεφωνήσουν – όπου υπάρχουν διαθεσιμότητες στο ημερολόγιο
  5. Ολοκληρώστε την εγγραφή σας συμπληρώνοντας όλα τα πεδία που ζητούνται από την πλατφόρμα.

Διαθέσιμες ημέρες & ώρες

Από 12 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου 2021

Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 10:00-12:00 & 17:00-19:00

Παρασκευή: 10:00-12:00

Η πλατφόρμα θα ανανεώνεται με νέα ραντεβού κάθε μήνα.

Κατάλληλο από 8 έως 118 ετών.

Ημερομηνίες

Mπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας για το διάστημα έως 20 Δεκεμβρίου 2021

Διάρκεια κάθε Ποιητικής Συνομιλίας: 20 λεπτά

Οι ώρες κράτησης είναι ενδεικτικές – θα σας καλέσουν εντός της ώρας που έχετε δηλώσει. Παρακαλούμε να είστε διαθέσιμοι κατά τη διάρκεια όλης της ώρας.

Η επικοινωνία θα γίνεται μέσω WhatsApp κατά προτεραιότητα. Εάν δεν έχετε WhatsApp, η συνομιλία θα γίνει στην κανονική σας τηλεφωνική γραμμή.

Εάν μένετε εκτός Ελλάδας ή εάν ο αριθμός του τηλεφώνου σας δεν είναι ελληνικός, ο/η ηθοποιός θα επικοινωνήσει μαζί σας αποκλειστικά μέσω WhatsApp. Είναι σημαντικό να έχετε προσδιορίσει τον κωδικό τηλεφώνου της χώρας σας εάν ζείτε εκτός Ελλάδας.

Εάν θέλετε να ακούσετε συνομιλίες σε άλλες γλώσσες, αλλά διαμένετε στην Ελλάδα, επιλέξτε από την αρχική σελίδα της πλατφόρμας το αντίστοιχο πεδίο που σας ενδιαφέρει. Οι ώρες που αναγράφονται θα ορίζονται βάσει ώρας της χώρας που έχετε επιλέξει.

Η πλατφόρμα θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σας προτείνουμε να επισκέπτεστε τον σύνδεσμο συχνά για τις μελλοντικές διαθέσιμες ημερομηνίες.

Είστε έτοιμοι για ένα ποίημα αποκλειστικά για εσάς;

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.