Πασχαλινές νοστιμιές και ευωδιές: Στο αλεύρι είναι η συνταγή

Οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου φέρνουν πασχαλινά αρώματα στα σπίτια μας με λαχταριστές συνταγές για το καλύτερο πασχαλινό τραπέζι

Τρέχαμε μέσα σε ένα λιβάδι με παπαρούνες κόκκινες. Φορούσα άνετα ρούχα με κοντομάνικο μπλουζάκι γιατί ο ήλιος είχε ζεστάνει εδώ και ημέρες. Η θεία Γωγώ που αγαπούσε τις καλοστημένες φωτογραφίες μάς έβαζε σε μια σειρά όχι τυχαία και αυθόρμητα αλλά καθ’ ύψος για να φαινόμαστε όλοι. «Μισό λεπτό να φτιάξουμε και ένα μαγιάτικο στεφάνι κι ας μην έχει μπει ο Μάης», φώναζε με τα γνωστά ντεσιμπέλ της η μαμά μου και έτρεχε με δύο τρία πασχαλινά κουλούρια στο χέρι για να μας γλυκάνει. Τα έκοβε στη μέση και μας τα μοίραζε τυχαία. «Τα έφτιαξε η γιαγιά η Μαρία με τα χεράκια της», μας τόνιζε κάθε φορά. Πότε δεν το ξεχνούσαμε. Ξέραμε ποιος ήταν ο αρχιμάγειρας, εκείνος με την έφεση στη γεύση: η γιαγιά.

Τα κουλούρια της μοναδικά: άλλα σε πλεξούδες, άλλα στρογγυλά και πάντα μέσα στο ψάθινο καλάθι μάς περίμενε και το αρχικό γράμμα του ονόματός μας. Με την Ξένια είχαμε ένα μόνο μικρό πρόβλημα, πώς να σταθεί το Ξ, αλλά κάπως την είχε ξεγελάσει χαριτωμένα προσφέροντάς της πάντα το Γ «από το γλυκιά» της έλεγε. Είχε τον τρόπο της η γιαγιά. Και τη συνταγή για τα κουλούρια της; Ποτέ δεν τη μοιράστηκε. Πάντα τόνιζε: στο αλεύρι το μυστικό.

Σε αυτό το πετρόχτιστο σπίτι, τρέχαμε περιμένοντας το αρνί που από το ξημέρωμα κιόλας της Κυριακής έφερνε βόλτες γύρω από τον εαυτό του πάνω στα φλεγόμενα αγιοκλήματα. Χρόνια πολλά τώρα. Και τα γλυκά της, αχ αυτά τα γλυκά της που μας παρέλυαν. Για τον Κώστα της Κρίστυς που μας ήρθε από την Κρήτη, τα πασχαλινά καλτσούνια, για τον Λεωνίδα της Μάρις μας που βαστάει η σκούφια του από την Αρκαδία εκείνη την γαλατόπιτα που γλύκαινε την ψυχή σου και για μένα που αγαπώ τον σιμιγδαλένιο χαλβά εκείνον με τη σοκολάτα. Και πάντα το τσουρέκι της που με τα χρόνια το εκσυγχρόνισε λίγο και πρόσθεσε πραλίνα και φυστικοβούτυρο όταν πείστηκε για τη θρεπτική τους αξία.

Φέτος, δεν θα επισκεφθούμε το χωριό και το πετρόχτιστο σπίτι, δεν θα μυρίσουμε τις παπαρούνες στην ύπαιθρο αλλά δεν θα ξεχάσουμε και την υπέροχη σκέψη ότι «σπίτι μπορεί να είναι μια ψυχική κατάσταση». Γι’ αυτό άλλωστε και φέτος, θα «χρυσώσουμε» την τυχόν μελαγχολία και με περισσότερο πάθος θα φέρουμε το Πάσχα μέσα στους 4 μας τοίχους, να πλημμυρίσει κάθε γωνιά ευωδιές πασχαλινές.

Τις αγαπημένες συνταγές που έφτιαξε και η γιαγιά, θα προσπαθήσω φέτος και εγώ να φτιάξω. Και φέτος, ανυπομονώ περισσότερο από ποτέ για τις πασχαλινές αυτές μυρωδιές και νοστιμιές. Κι επειδή δεν ξεχνώ της γιαγιάς «στο αλεύρι είναι το μυστικό», εγώ αναδιατυπώνω πως «στο αλεύρι είναι η συνταγή» και με βασικό βοηθό μου τους Μύλους Αγίου Γεωργίου αντιστέκομαι στην παύση και τη στασιμότητα. Φέρνω το Πάσχα δυνατά μέσα στο σπίτι:

Χαλβάς με μαύρη σοκολάτα

Υλικά που θα χρειαστείτε

1 φλ.σιμιγδάλι ψιλό Μύλοι Αγ. Γεωργίου

1 φλ.σιμιγδάλι χοντρό Μύλοι Αγ. Γεωργίου

1 φλ.ελαιόλαδο

2,5 φλ.ζάχαρη

5 φλ.νερό

1 κουβερτούρα μαύρη σοκολάτα

1 ξυλάκι κανέλα

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση

Μέσα σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεστάνει και προσθέτουμε μέσα και τα δύο είδη σιμιγδαλιού ανακατεύοντας μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει πιο σκούρο.

Σε μία μικρότερη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ξυλάκι της κανέλας, να βράσουν και να λιώσει η ζάχαρη. Όταν λιώσει το σιρόπι, αφαιρούμε την κανέλα. Σιγά σιγά προσθέτουμε το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά χωρίς να σταματάμε να ανακατεύουμε για να δέσει το μείγμα μας.

Σπάμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και εφόσον έχουμε κατεβάσει την κατσαρόλα από τη φωτιά τη ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε στο ζεστό μας μείγμα για να λιώσει. Βάζουμε το χαλβά σε φόρμα για κέικ ή σε μικρά φορμάκια. Όταν κρυώσει είναι έτοιμος. Πρόταση αν θέλετε να ρίξετε από πάνω σιρόπι σοκολάτας.

 

Γαλατόπιτα

Ένα νόστιμο γλυκό με βάση το γάλα. Πρόκειται για μια πλούσια κρέμα σιμιγδαλιού, με αυγά και πρόβειο βούτυρο, που ψήνεται μέσα σε τραγανά φύλλα κρούστας. Μια εξαιρετική εναλλακτική πρόταση για το Πάσχα.

Υλικά για την κρέμα

200 γρ.σιμιγδάλι ψιλό Μύλοι Αγ. Γεωργίου

1000 ml φρέσκο γάλα

150 γρ.ζάχαρη

2 αυγά

1 κ.σ.βούτυρο πρόβειο

0,5 κ.γ.εκχύλισμα βανίλιας

Υλικά για τα φύλλα

6 φύλλα κρούστας

2 κ.γ.κανέλα σκόνη για το φύλλο

2 κ.γ.ζάχαρη

100 γρ.λιωμένο βούτυρο πρόβειο

Υλικά για το σερβίρισμα

άχνη ζάχαρη

κανέλα σκόνη

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να ζεσταθεί, όχι να βράσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αφήνουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Αφαιρούμε το γάλα από τη φωτιά και το προσθέτουμε αργά στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας με το σύρμα.

Ξαναβάζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε μέχρι να πήξει καλά (περίπου 10 λεπτά) ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε τη μία κουταλιά πρόβειο βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180°C. Για να ετοιμάσουμε τα φύλλα, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι την κανέλα και τη ζάχαρη. Βουτυρώνουμε τρία από τα φύλλα και τα απλώνουμε σε μία ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκατοστών. Πασπαλίζουμε με το 1/3 της κανελοζάχαρης. Βουτυρώνουμε άλλο ένα φύλλο, το απλώνουμε στην ταρτιέρα και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε με το τελευταίο φύλλο.

Αδειάζουμε την κρέμα στην ταρτιέρα και κλείνουμε τα φύλλα γύρω γύρω. Ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα

Τσουρέκι με πραλίνα και φυστικοβούτυρο

Μια γλυκιά παραλλαγή του τσουρεκιού με προσθήκη πραλίνας που τόσο πολύ αγαπούν τα παιδιά.

Υλικά για το τσουρέκι

120 ml φρέσκο γάλα

150 γρ.ζάχαρη

25 γρ.φρέσκια μαγιά

500 γρ.αλεύρι για Τσουρέκι Μύλοι Αγ. Γεωργίου

110 γρ.βούτυρο

2 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια

1 αυγό για επάλειψη

0,25 κ.γ. μαχλέπι

Υλικά για τη γέμιση

φυστικοβούτυρο

πραλίνα

Eκτέλεση

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά πριν βράσει, μεταφέρουμε σε μπολ και αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε τη μαγιά και τη λιώνουμε με πιρούνι και 3 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 30-45 λεπτά

Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα στο μίξερ με το σύρμα. Μεταφέρουμε σε μπολ. Μόλις φουσκώσει το προζύμι, μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το βούτυρο και αρχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου. Προσθέτουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις μαζί με το μαχλέπι και ζυμώνουμε 2-3 λεπτά

Προσθέτουμε τους κρόκους και τη μαρέγκα και ζυμώνουμε για περίπου 10-15 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, υγρή και αφράτη (σε αυτό το σημείο δεν ξεκολλάει από τον κάδο ή τα χέρια). Μεταφέρουμε σε μια λεκάνη τη ζύμη, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για περίπου 1 ½ -2 ½ ώρες ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια μεταφέρουμε τη ζύμη και την κόβουμε σε 6 κομμάτια. Κάθε κομμάτι το ζυμώνουμε και το ανοίγουμε με πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα. Απλώνουμε λίγες κουταλιές φυστικοβούτυρο και λίγες πραλίνα. Τυλίγουμε σε λωρίδα με τη γέμιση από μέσα. Τυλίγουμε τις 3 λωρίδες σε πλεξούδα. Επαναλαμβάνουμε με τα άλλα 3 κομμάτια ζύμης.

Μεταφέρουμε τα τσουρέκια σε ταψιά περασμένα με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσουν για 40 λεπτά – 1 ½ ώρα. Αλείφουμε με το αυγό τα τσουρέκια, προσεκτικά.

Ψήνουμε τα τσουρέκια σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Μόλις ψηθούν τα μεταφέρουμε σε μία σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά.

Καλτσούνια Πασχαλινά

Η ποσότητα που περιγράφεται κάτωθι είναι για περίπου 20 κομμάτια.

Για τη ζύμη

1000 γρ.αλεύρι σκληρό Νο 1 Μύλοι Αγ. Γεωργίου

250 γρ.ελαιόλαδο

330 γρ.ζάχαρη

100 ml γάλα

50 ml νερό

20 γρ.μαγιά νωπή

3 αυγά

Για τη γέμιση

1000 γρ.μυζήθρα γλυκιά

2 κρόκους αυγού

250 γρ.μέλι

1 λεμόνι (Ξύσμα)

0.5 κ.γ.κανέλα

Για την επικάλυψη

0.5 κ.γ.κανέλα

1 κρόκο αυγού

Εκτέλεση

Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και χτυπάμε για 2-3 λεπτά με το φτερό. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το γάλα, τη μαγιά αφού την αραιώσουμε στο νερό και ζυμώνουμε άλλα 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και απαλή. Σκεπάζουμε τον κάδο και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 1 ώρα.

Παράλληλα φτιάχνουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και στη συνέχεια τη διατηρούμε στο ψυγείο. Με έναν πλάστη, ανοίγουμε το ζυμάρι σε λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε στρογγυλά φυλλαράκια. Βάζουμε στο κέντρο του κάθε φύλλου 2 κουταλιές της σούπας γέμιση. Σχηματίζουμε λυχναράκια «τσιμπώντας» τη ζύμη γύρω-γύρω. Αλείφουμε τα καλτσούνια με τον κρόκο του αυγού, αφού πρώτα τον αραιώσουμε σε λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με κανέλα.

Τοποθετούμε τα καλτσούνια σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στους 180°C για 30’ περίπου.

 

Μπορεί οι καμπάνες να μην είναι φέτος βαρύηχες και πολύβουες όμως πρέπει να χτυπήσουν όπως κάθε χρόνο στα σπίτια και τα αυτιά μας γλυκόφωνα, και ελπιδοφόρα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.