Νηστίσιμες μπουκίτσες ή αλλιώς διαφορετικά «τρουφάκια» με γέμιση από χουρμάδες, παντζάρι, καρύδια και σκόνη κακάο

Λαχταριστές νηστίσιμες μπουκίτσες για όλες τις ώρες της ημέρας

Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

 

Η γαλλική κουζίνα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποιότητα και την υψηλή γαστρονομία και ένα από τα βασικά της υλικά, μεταξύ άλλων, είναι και η σοκολάτα. Προφιτερόλ, εκλέρ και μους σοκολάτας είναι κάποια από τα πιο δημοφιλή γαλλικά γλυκά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η λίστα με τα γαλλικά γλυκίσματα περιλαμβάνει και τα τρουφάκια σοκολάτας.

Τα δημοφιλή τρουφάκια που είναι γνωστά και ως truffles δημιουργήθηκαν στη Γαλλία στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα και υπάρχουν δύο μύθοι σχετικά με την εφεύρεσή τους. Το κοινό χαρακτηριστικό και στις δύο εκδοχές είναι ότι οι δημιουργοί τους θεώρησαν ότι αυτές οι πεντανόστιμες σοκολατένιες μπουκίτσες έμοιαζαν οπτικά με τις δυσεύρετες και πολυτελείς τρούφες (τα υπόγεια μανιτάρια με το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση) γι’ αυτό και οι πρωταγωνιστές και των δύο μύθων τα ονόμασαν truffles.

Η επικρατέστερη ιστορία είναι πως ένας μαθητευόμενος μάγειρας, στην κουζίνα του πρωτοπόρου Γάλλου σεφ Auguste Escoffier, τοποθέτησε ζεστή κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ με κομμάτια σοκολάτας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια σφιχτή πάστα σοκολάτας. Στη συνέχεια, σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το καινούριο υλικό και να δημιουργήσουν μικρές στρογγυλές μπουκιές και να τις πασπαλίσουν με σκόνη κακάο. Αργότερα η ιδέα εξελίχθηκε ακόμη περισσότερο χρησιμοποιώντας διαφορετικές υφές, αρώματα και επικαλύψεις.

Η άλλη εκδοχή θέλει τον Γάλλο ζαχαροπλάστη Louis Dufour να επινοεί τα τρουφάκια τα Χριστούγεννα του 1895 στο Chambray της Γαλλίας. Εκείνα τα Χριστούγεννα, ο Dufour θέλησε να δημιουργήσει μια καινούρια λιχουδιά ώστε να προσφέρει προς πώληση στο ζαχαροπλαστείο του. Για τον λόγο αυτό, έφτιαξε μικρά μπαλάκια από ganache, τα οποία στη συνέχεια βούτηξε σε λιωμένη σοκολάτα και μετά τα κάλυψε με σκόνη κακάο.

Όποια και να είναι η αληθινή ιστορία, το μόνο σίγουρο είναι πως είμαστε όλοι ευγνώμονες για τη δημιουργία αυτών των θεσπέσιων γλυκισμάτων.

Τα παραπάνω γράφτηκαν μιας και είχα στο μυαλό μου να φτιάξω τρουφάκια με εναλλακτική, αντί της κλασσικής, γέμιση και τα βασικά υλικά που ήθελα να χρησιμοποιήσω ήταν χουρμάδες, παντζάρι, καρύδια και σκόνη κακάο. Είχα φανταστεί το αποτέλεσμα να είναι μαλακά τρουφάκια, πλούσια σε γεύση που να λιώνουν στο στόμα. Σε αυτό το σημείο, ίσως να αναρωτηθείς αν αυτά τα υλικά ταιριάζουν μεταξύ τους και μπορούν να δημιουργήσουν τέτοια υφή, και θα σου απαντήσω πως ταιριάζουν πολύ και γίνεται να πετύχει. Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, η συγκεκριμένη παρασκευή δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με τα κλασικά τρουφάκια.

Βάση της παραδοσιακής γαλλικής ζαχαροπλαστικής, η γέμιση στα κλασικά τρουφάκια είθισται να γίνεται με σοκολάτα και κρέμα γάλακτος, γνωστή και ως κρέμα ganache σοκολάτας και η επικάλυψη μπορεί να είναι οτιδήποτε, από σκόνη κακάο, επικάλυψη σοκολάτας ή ξηρούς καρπούς.

Οποιαδήποτε σοκολατένια μπουκιά περιέχει γέμιση διαφορετική από ganache, όπως για παράδειγμα καραμέλα, λευκή σοκολάτα ή αποξηραμένα φρούτα, δεν θεωρείται τρουφάκι. Επομένως, για να είμαι τυπική και με τη βιβλιογραφία, η σημερινή συνταγή δεν είναι τρουφάκια αλλά λαχταριστές μπουκιές που παραπέμπουν σε τρουφάκια.

Προετοιμασία 15 λεπτά, αναμονή 2 ώρες, 12-14 κομμάτια των 20 γραμμαρίων

 

Υλικά για τη γέμιση

12 χουρμάδες

140-150gr βρασμένο παντζάρι (θα το βρεις έτοιμο στο supermarket)

60gr βρώμη αλεσμένη σε σκόνη

50gr καρύδια καθαρισμένα

20gr σκόνη άγλυκου κακάο

Λίγο αλάτι

 

Υλικά για την επικάλυψη

50gr κουβερτούρα υγείας

20ml λάδι καρύδας

Εκτέλεση

Αφαιρώ τον πυρήνα από τους χουρμάδες και τους τοποθετώ σε ένα μπολ.

Προσθέτω στο μπολ ζεστό νερό τόσο ώστε να καλυφθούν. Αφήνω στην άκρη για περίπου 10 λεπτά.

Παράλληλα, τοποθετώ τη βρώμη στον πολυκόφτη και τη δουλεύω ώσπου να γίνει σαν αλεύρι.

Στραγγίζω τους χουρμάδες και τους προσθέτω μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στον πολυκόφτη. Δουλεύω τα υλικά μέχρι να έχω ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Μεταφέρω στο ψυγείο για 2 ώρες.

Περίπου 5 λεπτά πριν περάσει ο χρόνος αναμονής, λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.

Προσθέτω το λάδι καρύδας και ανακατεύω καλά.

Αφαιρώ το μείγμα μου από το ψυγείο και αρχίζω να πλάθω μπαλάκια βάρους 20 γραμμαρίων το καθένα.

Τοποθετώ καθεμία από τις μπουκιές μέσα στο μπολ με τη λιωμένη σοκολάτα. Χρησιμοποιώ ένα κουτάλι για να με βοηθήσει και στη συνέχεια τις τοποθετώ πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

Αφήνω να παγώσει η σοκολάτα, σερβίρω και απολαμβάνω!

Αποθηκεύω στο ψυγείο και καταναλώνω μέσα σε 4-5 ημέρες.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας