Ανοιξιάτικες μπρουσκέτες με σπιτική μαγιονέζα αβοκάντο και ψητό χαλούμι

Η μπρουσκέτα πρωτοεμφανίστηκε στην αρχαία Ρώμη τον 15ο αιώνα μ.Χ., όταν οι ντόπιοι ελαιοπαραγωγοί μετέφεραν τις ελιές τους στο ελαιοτριβείο για την παραγωγή του ελαιόλαδου και δοκίμαζαν τη νέα τους παραγωγή χρησιμοποιώντας ψωμί

Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

 

Ένα απλό παράδειγμα δημοφιλούς ιταλικού φαγητού είναι η μπρουσκέτα. Αν έχει τύχει να ταξιδέψεις στην Ιταλία σίγουρα θα έχεις προσέξει την επιλογή αρκετών εστιατορίων, wine bar και καφέ, να έχουν στον κατάλογό τους ποικιλία μπρουσκετών που τρώγονται ως σνακ ή ορεκτικό πριν από το κυρίως γεύμα.

Για την ιστορία, η μπρουσκέτα πρωτοεμφανίστηκε στην αρχαία Ρώμη τον 15ο αιώνα μ.Χ., όταν οι ντόπιοι ελαιοπαραγωγοί μετέφεραν τις ελιές τους στο ελαιοτριβείο για την παραγωγή του ελαιόλαδου και δοκίμαζαν τη νέα τους παραγωγή χρησιμοποιώντας ψωμί. Μία τόσο απλή συνήθεια κατέληξε να δημιουργήσει ένα brand name που έχει καθιερωθεί εντός και εκτός ιταλικών συνόρων.

Με αφορμή αυτό θυμήθηκα το περιστατικό που έλαβε χώρα, κάποια στιγμή, μέσα στο 2021, σε μια εκπομπή με τον διάσημο σεφ Gordon Ramsay. Η αιτία ήταν η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα, του ενός εκατομμυρίου, ποια κουζίνα είναι καλύτερη, η ελληνική ή ιταλική; O ίδιος, προς μεγάλη έκπληξη των υπολοίπων της εκπομπής, απάντησε η ελληνική, δημιουργώντας αναπόφευκτα ένα γαστρονομικό «πόλεμο». Η αιτιολογία που έδωσε, για να υποστηρίξει την απάντησή του, ήταν πως η ελληνική κουζίνα είναι περισσότερο υγιεινή.

Αν και θεωρώ πως και οι δύο κουζίνες έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά όπως είναι η χρήση του ελαιόλαδου, της ντομάτας, του σκόρδου και των φρέσκων αρωματικών στις συνταγές τους, εντούτοις, λόγω εντοπιότητας, αλλά όχι μόνο, προφανώς είμαι, και εγώ, της γνώμης πως η ελληνική κουζίνα είναι ανώτερη από την ιταλική. Η ελληνική γαστρονομική παράδοση περιέχει ποικιλία χορτοφαγικών συνταγών από γεμιστά, φασολάκια και γίγαντες έως παραδοσιακές πίτες και μεζεδάκια. Αντιθέτως, θα ήταν δύσκολο για ένα ριζότο ή ένα τιραμισού να έχει ελληνικές ρίζες μιας και η γεωπολιτικοοικονομική ιστορία του κάθε τόπου, καθορίζει, εν γένει, και τη μαγειρική παράδοση.

Ωστόσο, πιστεύω πως η δήλωση, του εν λόγω σεφ, προκάλεσε αίσθηση, με τους περισσότερους θεατές, ίσως, να μην την περιμένουν, πρωτίστως γιατί η Ιταλία έχει επενδύσει περισσότερο στο μάρκετινγκ. Ας αποδεχτούμε πως, η ιταλική κουζίνα είναι πιο δημοφιλής, γιατί, η χώρα απέναντι από τα Ιόνια νησιά μας, έχει αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να δημιουργήσει το brand που ονομάζεται Italian cuisine και ό,τι συνδέεται με αυτό. Οι λέξεις pizza, pasta, prosciutto ή gelato είναι λέξεις διεθνώς αναγνωρισμένες, από τους περισσότερους καταναλωτές, και άμεσα σχετιζόμενες με την Ιταλία.

Είναι βέβαιο πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και για τη χώρα μας. Είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων να μάθουν από άλλες, πρότυπες χώρες, σχετικά με τους τρόπους ανάδειξης και καθιέρωσης της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας που περιλαμβάνει πλούσια γκάμα φαγητών εκτός από το Greek souvlaki, tzatziki και mousaka.

Η σημερινή πρόταση αφορά μπρουσκέτες με σπιτική μαγιονέζα αβοκάντο και ψητό χαλούμι.

Προετοιμασία 15 λεπτά, μερίδες 4

Υλικά για τη μαγιονέζα αβοκάντο (για 4 φέτες):

1 ώριμο αβοκάντο

1 λευκό κρεμμύδι καθαρισμένο

1 σκελίδα σκόρδο

3-4 κσ μηλόξυδο

Αλάτι

Υλικά για τις μπρουσκέτες

4 φέτες ψωμιού της αρεσκείας μου

80gr χαλούμι κομμένο σε φέτες

8 κς μαγιονέζα αβοκάντο

 

Εκτέλεση

Καθαρίζω το αβοκάντο και το κρεμμύδι. Τοποθετώ όλα τα υλικά για τη μαγιονέζα, το αβοκάντο στον πολυκόφτη και τα δουλεύω ώσπου να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Δοκιμάζω και προσθέτω λίγο μηλόξυδο ή αλάτι αν χρειαστεί.

Παράλληλα, τοποθετώ την γκριλιέρα ή ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί προσθέτω τις φέτες ψωμιού και τις ψήνω για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά και τις μεταφέρω σε ένα πιάτο.

Κόβω το χαλούμι σε φέτες και τις ψήνω στο ίδιο σκεύος που χρησιμοποίησα για το ψωμί.

Αφήνω να ψηθεί για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά και απομακρύνω από την εστία.

Φτιάχνω αμέσως τις μπρουσκέτες απλώνοντας 2 κς μαγιονέζα αβοκάντο και ένα κομμάτι ψητό χαλούμι στην κάθε φέτα ψωμιού, σερβίρω και απολαμβάνω!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.