Online Χριστουγεννιάτικες δράσεις για τους μικρούς μας φίλους

Αφηγήσεις παραμυθιών, εικαστικές δράσεις αλλά και μια νέα θεατρική παράσταση για τις επόμενες μέρες

Για τις επόμενες ημέρες επιλέξαμε μερικές online Χριστουγεννιάτικες δράσεις που θα μπορούσαν να απασχολήσουν δημιουργικά τους μικρούς φίλους.

Αφηγήσεις παραμυθιών, εικαστικές δράσεις αλλά και μια νέα θεατρική παράσταση:

Αφηγήσεις Παραμυθιών

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, 17.00
Το μικρότερο χριστουγεννιάτικο δώρο
Για παιδιά 4+

Γιορτινή εκδήλωση για παιδιά με αφορμή το βιβλίο του Πίτερ Χ. Ρέινολντς «Το μικρότερο χριστουγεννιάτικο δώρο» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η συγγραφέας Ιωάννα Μπαμπέτα αφηγείται το γιορτινό βιβλίο που ξεχώρισε φέτος μέσα από μια διαδικτυακή συνάντηση

Όταν φτάνουν τα Χριστούγεννα, ο Ρόλαντ τρέχει στο στολισμένο έλατο να δει τι δώρο τον περιμένει. Αυτό όμως που αντικρίζουν τα μάτια του τον κάνει να παγώσει:
Για τούτο το μικροσκοπικό πακετάκι περίμενε όλη τη χρονιά; Μα αυτό είναι το μικρότερο δώρο που έχει δει ποτέ του!

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο, συνδεθείτε στη σελίδα facebook των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε αγαπημένα παραμύθια των Εκδόσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Διαβάστε τα ελεύθερα online σε pc, tablet και smartphone πατώντας στα links.

Το Κρυφτό της Στέλλας Τσίγγου, σε εικονογράφηση της Κωνσταντίνας Μπρίνια
Μια βόλτα σ’ ένα μουσείο μπορεί να μην είναι απλώς μια βόλτα αλλά μία συναρπαστική εμπειρία! Αρκεί να επιτρέψουμε στα εκθέματα να μας «μιλήσουν», όπως συνέβη στο μικρό αγόρι στο Κρυφτό.

Η Κυκλαδένια της Τζίνας Χατζηνικολάου, σε εικονογράφηση του Αριστείδη Τσινάρογλου
Η Κυκλαδένια ζούσε σε έναν κυκλαδικό οικισμό, όταν ξαφνικά ένας καταστροφικός σεισμός την έριξε στον βυθό της θάλασσας. Θα μείνει εκεί, ανάμεσα σε ψάρια, κοχύλια και βότσαλα, μέχρι τη μέρα που μια παρέα παιδιών θα τη… συναντήσει!

Το μικροσκοπικό βιβλίο που ήθελε να διαβαστεί της Μαρίας Κλίνη, σε εικονογράφηση της Κωνσταντίνας Μπρίνια
Ένα μικροσκοπικό βιβλίο με μια λαχτάρα… Ποια λαχτάρα; Μα, φυσικά να διαβαστεί! Θα τα καταφέρει άραγε να βρει τρόπο να μην είναι πλέον αόρατο; Το αγόρι με τα πράσινα γυαλιά θα μπορέσει να το βοηθήσει;

Θέατρο Φούρνος – Ακουστικά παραμύθια

Φανταζόμαστε ότι σίγουρα οι μικροί μας φίλοι περνούν αρκετές ώρες μπροστά σε μια οθόνη, γι’ αυτό το Θέατρο Φούρνος τους κάνει ένα δώρο, ακουστικά πρωτότυπα παραμύθια, ένα κάθε εβδομάδα, τα οποία αφηγούνται ηθοποιοί της ομάδας αλλά και φίλοι ηθοποιοί που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία. Κάθε παραμύθι όπως και οι παραστάσεις είναι αφορμή για κουβέντα ενήλικα και παιδιού. Στο τέλος κάθε παραμυθιού προτείνεται και μια μικρή δραστηριότητα.

Κάποια παραμύθια είναι πιο μεγάλα άλλα πιο μικρά. Κάποια πιο πολύπλοκα άλλα πιο απλά. Κάποια σε συνέχειες και άλλα αυτοτελή. Κάποια θα είναι αστεία και άλλα πιο σοβαρά. Σίγουρα όμως όλα θα προσκαλούν τα παιδιά να κλείσουν τα μάτια τους και να φανταστούν καινούργιους κόσμους.

Κάθε Πέμπτη στις 10.30 ένα καινούργιο παραμύθι ξεκινάει στη σελίδα του θεάτρου στο YouΤube.

Προτάσεις για μικρές εικαστικές δράσεις

Ζωγραφίζουμε Κάθε ημέρα – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ζωγραφίζουμε συντροφιά με τις αρχαιότητες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Σε μια σελίδα αντιστρές ζωγραφικής που εμπνέεται από την προϊστορική συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζεται η καινούργια ψηφιακή δράση «Χρωματίζω την αρχαιότητα». Οι μικροί μας φίλοι μπορούν να εκτυπώσουν την εικόνα ζωγραφικής, για να δημιουργήσουν ένα πολύχρωμο έργο με τον δικό τους τρόπο. Να το χρωματίσουν με μαρκαδόρους, ξυλομπογιές ή ότι άλλο θέλουν. Αν πάλι προτιμούν την ψηφιακή τεχνολογία, μπορούν εναλλακτικά να ανοίξουν το αρχείο με ένα πρόγραμμα ζωγραφικής και να χρωματίσουν τη σελίδα με τα ειδικά εργαλεία του προγράμματος.

Τα αντικείμενα που συνθέτουν τη σελίδα ζωγραφικής, προέρχονται από την προϊστορική συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν περισσότερα για τα αντικείμενα αλλά και για αυτούς που τα δημιούργησαν, τους προϊστορικούς κατοίκους της Μακεδονίας. Οι μικροί φίλοι μας μπορούν να εξασκήσουν την παρατηρητικότητά τους με ένα παιχνίδι αντιστοίχισης. Με οδηγό τη φαντασία, μαθαίνουν και συνδυάζοντας τα χρώματα που αρέσουν στον καθένα, μπορούν να δημιουργήσουν μια δική τους χρωματική σύνθεση!

Στείλε το έργο σου στο [email protected] και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα το αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του μουσείου και στην ψηφιακή έκθεση που θα γίνει με όλα τα έργα που θα λάβει.

Δημιουργική απασχόληση – Με χρώμα και χαρτί

Έργα και τεχνοτροπίες του ζωγράφου Ανρί Ματίς γίνονται η αφορμή για να εκφράσουν μικροί και μεγάλοι τα συναισθήματά τους. Ο σπουδαίος ζωγράφος αναγκάστηκε να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του περιορισμένος για λόγους υγείας, κάτι που δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να ζωγραφίζει. Το τελευταίο μέρος της καριέρας του, μάλιστα, ανέπτυξε μια επαναστατική τεχνική, τα περίφημα paper cut που πήραν τη μορφή τοιχογραφίας και διακόσμησης ολόκληρων δωματίων, ενώ μερικά από τα πιο γνωστά του έργα ήταν εμπνευσμένα από χώρους και μέρη που δεν μπορούσε πλέον να επισκεφθεί.

Με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι και ακολουθώντας απλές οδηγίες δημιουργούμε τα δικά μας paper cut-outs! Για αναλυτικές οδηγίες πατήστε εδώ

Το Κουτί των Αναμνήσεων

Με το πέρασμα του χρόνου όλα αλλάζουν. Συχνά ξεχνάμε σχέδια, όνειρα και στόχους που είχαμε στο παρελθόν. Το Κουτί μάς βοηθά να διαφυλάξουμε ένα γεγονός, ένα όνειρο ή μια σκέψη που είναι σημαντική για εμάς.

Ετοιμάζουμε το δικό μας Κουτί των Αναμνήσεων και συλλέγουμε σκέψεις, συναισθήματα και αγαπημένες μας στιγμές. Αναλυτικές οδηγίες για το Κουτί των Αναμνήσεων εδώ

Χριστουγεννιάτικες εικαστικές δράσεις – Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου φέρνει τα Χριστούγεννα στο σπίτι μέσα από μια σειρά ψηφιακών δράσεων για μικρούς και μεγάλους που θα απασχολήσουν δημιουργικά τον χρόνο μέσα από εικαστικές κατασκευές και δημιουργικές κάρτες, με θέμα -τι άλλο – την αγαπημένη τους γιορτή, τα Χριστούγεννα. Το Μουσείο στο σπίτι, λοιπόν, μόνο που αυτή τη φορά είναι… Christmas edition!

Μέσα από διασκεδαστικά χριστουγεννιάτικα εργαστήρια, οι μικροί μας φίλοι καλούνται να φτιάξουν τις πιο απίθανες κατασκευές, ακολουθώντας απλές οδηγίες και χρησιμοποιώντας υλικά που έχουν στο σπίτι και, ποιος ξέρει, ίσως γίνουν οι πολύτιμοι βοηθοί του Άγιου Βασίλη αυτά τα Χριστούγεννα. Τα παιδιά θα φωτίσουν με φωταέριο το εργαστήριο που μέχρι τώρα δούλευε με το φως των κεριών, θα κατασκευάσουν μικρές καμινάδες-στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο και θα γεμίσουν τα αεριοφυλάκια με τις πιο χριστουγεννιάτικες ευχές, δημιουργώντας πρωτότυπες κάρτες για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Και βέβαια, οι ψηφιακές χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες δε σταματούν εδώ αφού το Μουσείο προσκαλεί τα παιδιά να ανακαλύψουν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου… αλλιώς, μέσα από διαδραστικές θεματικές κάρτες με ζωγραφιές και παιχνίδια. Τι υλικά θα χρειαστούν; Έντονα χρώματα, λίγη παρατηρητικότητα και πολλή φαντασία.

Φέτος τα Χριστούγεννα, το παλιό εργοστάσιο φωταερίου μετατρέπεται σε εργαστήριο του Άγιου Βασίλη.

Δείτε όλες τις δράσεις εδώ

Θεατρική παράσταση

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου – Εθνικό Θέατρο
Πιστεύω στους Μονόκερους

Το εβδομαδιαίο ραντεβού του Εθνικού Θεάτρου αυτή την εβδομάδα είναι με τους μικρούς του φίλους, απευθείας από την Κεντρική Σκηνή, με το έργο του Μάικλ Μορπούργκο «Πιστεύω στους μονόκερους», το οποίο παρουσιάζεται σε διασκευή Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου.

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει στη σκηνή την ιστορία ενός σπουδαίου παραμυθά που συναρπάζει δίνοντας στα παιδιά φωνή, φτερά στη φαντασία τους, και ανάβει τη φλόγα της ελπίδας στην καρδιά τους. Γιατί σε κάθε κρίση, η ελπίδα και η δύναμη που προσφέρει η φαντασία είναι το πιο ισχυρό όπλο.

Το έργο «Πιστεύω στους μονόκερους» αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού, του Θωμά, που, εντελώς αιφνίδια και παρά τη δυσπιστία του, ανακαλύπτει στο κατώφλι ενός πολέμου το πιο ασφαλές καταφύγιο, το πιο προσωπικό λημέρι όλων μας: τη φαντασία και τις ιστορίες που αυτή γεννάει. Μέσα από τα βιβλία ένας νέος κόσμος, μια νέα αλήθεια ανοίγεται μπροστά του. Αντιλαμβάνεται την ελπίδα, το θάρρος και την έμπνευση που κρύβουν οι ιστορίες, αξιοποιεί τα «δώρα» της δημιουργίας, γίνεται πιο δυνατός και βρίσκει εν τέλει την απαιτούμενη πίστη για να ορθώσει γενναία το δικό του ανάστημα: στη λαίλαπα του πολέμου να αντιτάξει τη φωτιά που καίει μέσα του.

Η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στη σελίδα livestream.n-t.gr με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου (κωδικού πρόσβασης).

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου – Ίδρυμα Θεοχαράκη
Χριστουγεννιάτικες ιστορίες με τη Σάσα!
Για παιδιά από 4 ετών και οικογένειες

Μια μοναδική βραδιά αφήγησης που γοητεύει τις καρδιές όλων εκείνων που έχουν τη διάθεση να βλέπουν τον κόσμο με την αθωότητα της παιδικής ψυχής. Απευθείας από το χριστουγεννιάτικα στολισμένο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, η Σάσα, μια αληθινή παραμυθού, «τρυπώνει» στα σπίτια σας και φέρνει τη λάμψη και το πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα από την αφήγηση των παραμυθιών της.

Μια φορά κι ένα καιρό τα Χριστούγεννα ήταν αλλιώτικα! Μπορούσες ακόμα να συναντήσεις ξωτικά! Οι άνθρωποι γιόρταζαν σε μεγάλες συντροφιές γύρω από το τραπέζι μα άφηναν πάντα μια λιχουδιά για τους σκανδαλιάρηδες καλικάντζαρους που τρύπωναν από τις καμινάδες… Κι έλεγαν όλο το βράδυ θρύλους και παραμύθια χριστουγεννιάτικα με ήρωες και ηρωίδες, που είχαν γενναίες και ζεστές καρδιές και ήξεραν να διώχνουν τον φόβο και την παγωνιά μακριά.

Αυτά τα Χριστούγεννα, όσο διαφορετικά και αν είναι, ας τα κρατήσουμε ξεχωριστά, μαγικά και γεμάτα Αγάπη. Κι ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα!

Σχεδιασμός-Αφήγηση-Τραγούδισμα: Σάσα Βούλγαρη

Πραγματοποιείται μέσω live streaming. Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ.

Τελική ημερομηνία εγγραφών: 18 Δεκεμβρίου 2020 στις 15:00
Αποστολή κωδικών: 18/12 στις 16:00

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.