Oι WOM.A (Women in Arts) μιλούν στο ελc για την πρωτοβουλία 14 καλλιτέχνιδων που έρχεται να βάλει τελεία στην έμφυλη ανισότητα

«Είναι η ώρα να φτιάξουμε ένα περιβάλλον στους χώρους Πολιτισμού που διασφαλίζει την ουσιαστική ισότητα των φύλων και που δεν διατρέχεται από το μοντέλο του καταπιεστή - καταπιεζόμενου»

Επιμέλεια : Μαριγώ Σιάκκα

 

Δεκατέσσερις γυναίκες που εργάζονται στον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών δημιούργησαν την ελπιδοφόρα  πρωτοβουλία WOM.A (Women in Arts) για να ανοίξουν ένα μακροπρόθεσμο πεδίο δράσης σε σχέση με τη θέση της γυναίκας μέσα στην τέχνη.

14 φωνές που ενώνονται για να πουν με τον δικό τους τρόπο #βάλε τελεία.  

Η παρουσίαση της δράση τους συνέπεσε χρονικά με την έναρξη του κινήματος #MeΤoo στην Ελλάδα και αυτό δεν φαίνεται καθόλου τυχαίο αφού μοιάζει σαν όλα σιγά σιγά να δομήθηκαν για να ξεκινήσει επιτέλους και στην Ελλάδα η συζήτηση γύρω από τα θέματα της  έμφυλης ανισότητας. Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι το WOM.A είναι μια πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει να δημιουργείται εδώ και αρκετούς μήνες. Μια πρωτοβουλία που έρχεται να επισημάνει την ανάγκη κάθε γυναίκας, κάθε θηλυκότητας να γίνει ορατή και ίση. 

Βασικός σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να συνεισφέρει στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και της έμφυλης βίας, που βιώνουν σε όλες τις εκφάνσεις οι θηλυκότητες στον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο:

«Διανύουμε μια περίοδο πολλαπλών αποκαλύψεων στον χώρο της Τέχνης, με τα φώτα στραμμένα σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βίας , κυρίως στο θέατρο. Καταγγελίες για γνωστούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς έχουν βρει το φως της δημοσιότητας και άτομα που χρόνια αναπαρήγαγαν πρακτικές βίας στον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού, βρέθηκαν υπόλογα σε επίπεδο δικαιοσύνης και σε επίπεδο πειθαρχικών κυρώσεων.

Ως πρωτοβουλία, τασσόμενες στο πλευρό όλων των ατόμων που βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν και να καταδείξουν τις πρακτικές βίας, ψυχολογικής και σωματικής, έχουμε ανάγκη να πάμε την κουβέντα ένα βήμα πιο πέρα ώστε το αύριο να μην μας βρει μόνο απέναντι στους κατονομασμένους πια θύτες αλλά και απέναντι στη λογική και τον κοινωνικό αυτοματισμό που προωθεί βίαιες συμπεριφορές.

Στην ουσία έχουμε μία κοινή βούληση να συγκροτήσουμε μία πλατφόρμα γυναικών στην Τέχνη, ώστε ν’ ανοίξουμε ένα πεδίο έρευνας και διαλόγου πάνω στην έμφυλη ανισότητα, το οποίο έχει πολλά παρακλάδια.

Ο σεξισμός, η ομοφοβία, η τρανσοφοβία είναι αποτέλεσμα του πατριαρχικού μοντέλου που συγκροτεί σχέσεις έμφυλης εξουσίας. Η έμφυλη βία μπορεί να είναι λεκτική, ψυχολογική, οικονομική ή σωματική και στις πιο ακραίες μορφές της τα θύματα υπόκεινται σεξουαλική παρενόχληση και γυναικοκτονία.

Ακριβώς αυτή η έκφραση της έμφυλης βίας στους χώρους εργασίας είναι που οδήγησε στη σωρεία καταγγελιών στον χώρο του θεάτρου. Θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙ+ γίνονται συχνά δέκτες κακοποιητικών συμπεριφορών, σε ένα χώρο όπου ο σεβασμός παρερμηνεύεται με την ανοχή στη βία και που οι θύτες αναπαράγουν νοσηρά μοντέλα εσωτερικής λειτουργίας εκμεταλλευόμενοι όχι μόνο την εργασιακή επισφάλεια αλλά και την έμφυλη επιβολή.

Ακριβώς αυτή λοιπόν είναι η κουβέντα που πρέπει να ανοίξει όχι μόνο την επόμενη μέρα, όχι μόνο όταν τελειώσουν οι καταγγελίες και καταδικαστούν οι θύτες αλλά τώρα. Είναι η ώρα να μιλήσουμε για το γιατί έχουμε επιτρέψει στους παιδοβιαστές και στους κακοποιητές να εξαναγκάζουν όχι μόνο το σώμα και την ψυχή μας σε ανοχή αλλά και να εξαγοράζουν τη σιωπή μας. Είναι η ώρα να φτιάξουμε ένα περιβάλλον στους χώρους Πολιτισμού που διασφαλίζει την ουσιαστική ισότητα των φύλων και που δεν διατρέχεται από το μοντέλο του καταπιεστή – καταπιεζόμενου αλλά αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, σπάει την πατριαρχική λογική και δίνει το δικαίωμα σε όλα να μην ανέχονται καμία εξουσιαστική συμπεριφορά.

Πιστεύουμε στην έμπρακτη υποστήριξη και ενδυνάμωση των θηλυκοτήτων όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων του συγκεκριμένου χώρου, ώστε κάθε μία που έχει να μοιραστεί την προσωπική της ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης να νιώσει ασφαλής να το κάνει και να μην εξαρτάται αυτό το δικαίωμά της από την αναγνώριση ή το δημόσια αναγνωρισμένο κύρος της.

Μας ενδιαφέρει η δημόσια παρέμβαση σε σχέση με όλες τις πρακτικές που κατατάσσουν εργασιακά τις θηλυκότητες σε δεύτερη ταχύτητα.

Ζητάμε ακηδεμόνευτη και ελεύθερη έκφραση κάθε θηλυκότητας.

Διεκδικούμε την ουσιαστική ισότητα στο εργασιακό μας περιβάλλον και στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ας βρούμε τη φωνή μας στον δημόσιο διάλογο.

Ας φτιάξουμε ένα ευρύ δίκτυο που να μας συνδέσει δυναμικά μεταξύ μας και με την κοινωνία.»

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.