Οι «φυλές» των μαφιόζων στο Βερολίνο και η ληστεία του μουσείου της Δρέσδης

Οι κινηματογραφικές κλοπές του μουσείου Μπόντε και του μουσείου της Δρέσδης, η σχέση ανάμεσα στις δυο ληστείες, πώς εμπλέκεται η «φαμίλια» Ρέμμο και οι συλλήψεις

Όσοι επισκέπτονται συχνά το Βερολίνο, γνωρίζουν ότι -όπως σε όλες τις μητροπόλεις-, υπάρχουν συμμορίες που ελέγχουν τον τζόγο, τις κλοπές, τις ληστείες και τις εκδιδόμενες γυναίκες. Το ότι η πόλη είναι χωρισμένη και ελέγχεται από οικογένειες κυρίως αραβικής προέλευσης το ξέρουν ακόμα και οι πέτρες. Τα τουριστικά καταστήματα πωλούν ακόμη και χάρτες που δείχνουν την πόλη χωρισμένη στις περιοχές που ελέγχουν οι «φαμίλιες». Υπάρχουν οι Ρέμμο , οι Αλ Ζέιν, Κουρδολιβανέζοι με δραστηριότητα και στη Σουηδία, τη Δανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, οι Αμπού Τσάκερς και οι Μίρι κούρδικης προέλευσης και αυτοί που αποτελούνται από περίπου 35 συγγενικές οικογένειες, οι οποίες μετανάστευσαν ως πρόσφυγες από τον Λίβανο, μεταξύ άλλων. Τα μέλη των οικογενειών και των συμμοριών δηλώνουν «άνεργοι» και μάλιστα κάποιοι από αυτούς διεκδικούν και επιδόματα, αλλά εμφανίζουν σχεδόν ξεδιάντροπα τα περιουσιακά τους στοιχεία, ζουν σε βίλες στις πιο ακριβές περιοχές του Βερολίνου και οδηγούν τα τελευταία μοντέλα Πόρσε και Μερσεντές.

Μουσείο Μπόντε – Βερολίνο

Η πολυπληθής οικογένεια Ρέμμο είναι από τις πιο «διάσημες φαμίλιες» που ελέγχουν μεγάλο μέρος του εμπορίου ναρκωτικών και παράνομων πορνείων στο Βερολίνο και υπερασπίζονται τα συμφέροντα ή τους «πελάτες τους» στην πόλη με βία και εκφοβισμό. Έχουν καταγωγή από τον Λίβανο απ΄ όπου έφυγαν κατά τη διάρκεια του εμφύλιου και έφτασαν αρχικά στο Ανατολικό Βερολίνο στη δεκαετία του ’80, ενώ αργότερα πέρασαν στο Δυτικό. Το όνομά τους εμπλέκεται σε σωρεία αδικημάτων ανάμεσα στα οποία κλοπές έργων τέχνης, ληστεία σε τράπεζα, επίθεση σε χρηματαποστολή, διακίνηση ναρκωτικών, ακόμη και στη δολοφονία ενός άνδρα. Το 2018 η Εισαγγελία του Βερολίνου αποφάσισε να κατασχέσει 77 ακίνητα της οικογένειας, συνολικής αξίας εννέα εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θεωρούσε ότι αποκτήθηκαν με έσοδα από παράνομες δραστηριότητες, εν μέρει και με εμβάσματα από το εξωτερικό. Το όνομά Ρέμμο εμπλέκεται στην κλοπή του μουσείου της Δρέσδης από το οποίο έκαναν «φτερά» κοσμήματα και θησαυροί αμύθητης αξίας πριν από ένα χρόνο. Και με μια προηγούμενη, με αυτή της κλοπής ενός χρυσού νομίσματος 100 κιλών από το μουσείο Μπόντε.

Το χρυσό νόμισμα των 100 κιλών που εκλάπη από το Μπόντε.

Η κλοπή στο μουσείο Μπόντε

Τον Ιανουάριο του 2019 ξεκίνησε στο Βερολίνο η δίκη τεσσάρων νεαρών. Δυο αδέρφια 20 και 24 ετών με αραβική καταγωγή, ένας ξάδελφός τους ηλικίας 20 ετών, καθώς και ένας τέταρτος νεαρός, 24 ετών που εργαζόταν σαν φύλακας περιστασιακά στο μουσείο κάθισαν στο εδώλιο για την κλοπή ενός καναδικού κέρματος από χρυσό 24 καρατίων, διαμέτρου 53 εκατοστών και βάρους 100 κιλών, το αποκαλούμενο και «μεγάλο φύλλο σφενδάμου», που απεικονίζει τη μορφή της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ.

Η αξία του είναι αμύθητη και η κλοπή του κινηματογραφική. Σύμφωνα με τις έρευνες των αρχών, το 2017, τα τρια άτομα μπήκαν στο μουσείο από ένα ανοιχτό παράθυρο στο βεστιάριο το μετέφεραν από την προθήκη του σε τροχήλατο αμάξι και μετέφεραν το τεράστιο κέρμα με σχοινιά πάνω από το νερό, -πάνω από τον ποταμό Σπρέε που περιβάλλει το μουσείο για να το μεταφέρουν προς άγνωστη κατεύθυνση. Η γερμανική αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες τεμάχισαν και έλιωσαν το γιγαντιαίο νόμισμα, για να το πουλήσουν ως καθαρό χρυσό. Οι δράστες παρόλο που καταδικάστηκαν άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι, κάτι που προκάλεσε την οργή του εκπροσώπου της πόλης του Βερολίνου Φάλκο Λίκε που μίλησε ανοιχτά για την οικογένεια Ρέμμο λέγοντας ότι «πρόκειται για μία οικογένεια από τη συνοικία Νόικελν, γνωστή στην πόλη, η οποία έχει 18 νεαρά μέλη και 218 μηνύσεις για ποικίλα αδικήματα».

Πράσινος Θόλος – Δρέσδη

Η κλοπή του μουσείου της Δρέσδης

Από τον πράσινο Θόλο του μουσείου της Δρέσδης τον Φεβρουάριο του 2019, οι ληστές κατάφεραν να αρπάξουν θησαυρούς και κοσμήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Οι αρχές του γερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας δεν έχουν ακόμη κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο η ζημία εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει έως και το 1 δισ. ευρώ και οι αρχές του κρατιδίου της Σαξονίας από την αρχή ήταν πολύ απαισιόδοξες για το αν θα βρεθούν ποτέ τα κοσμήματα που εκλάπησαν, αφού πιστεύουν ότι δεν τα πήραν προκειμένου να πουληθούν σε συλλέκτες αλλά για να τα λιώσουν και να πουλήσουν τους μοναδικούς και πολύτιμους λίθους. Η ληστεία έγινε και εκεί με τρόπο κινηματογραφικό αφού οι κλέφτες ανατίναξαν τον υποσταθμό της εταιρείας ηλεκτρισμού βυθίζοντας το μουσείο και την περιοχή στο σκοτάδι. Η κάμερα που παρά τη συσκότιση λειτουργούσε κατέγραψε δυο άνδρες να σπάνε τις προθήκες και να αφαιρούν τα κοσμήματα και τα πολύτιμα αντικείμενα. Και μόνο η αξία τους μετά την αποσυναρμολόγηση των κοσμημάτων και τη διάλυσή τους ξεπερνά σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Τα κοσμήματα ήταν ανασφάλιστα αφού καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν μπορούσε να ασφαλίσει τα κοσμήματα και την πιθανή απώλειά τους. Τα κλοπιμαία μέχρι σήμερα παραμένουν άφαντα.

Τα κοσμήματα που εκλάπησαν από το μουσείο της Δρέσδης

Η σχέση ανάμεσα στις δυο ληστείες και οι συλλήψεις

Σχεδόν μετά από τρία χρόνια από τη ληστεία στο Μπόντε και δυο από τη ληστεία στη Δρέσδη, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τρεις άνδρες όλα μέλη της «φαμίλιας» Ρέμμο, ρίχνοντας φως στις «φαμίλιες» που λυμαίνονται την πόλη και έχει εμπλακεί τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά θεαματικών εγκλημάτων. Δύο άλλα μέλη της οικογένειας που ήταν καταζητούμενα σε σχέση με τη ληστεία της Δρέσδης καταζητούνται από την αστυνομία. Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα πιθανότατα είναι ο Βίσαμ Ρέμμο, ο οποίος καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο για την κλοπή του τεράστιου αναμνηστικού νομίσματος από χρυσό από το Μπόντε το 2017. Οι συλλήψεις έγιναν μετά από επιδρομές της αστυνομίας στην περιοχή Neukölln του Βερολίνου που διαμένουν τα περισσότερα μέλη της «οικογένειας», και η αστυνομία τους συνδέει και με τη ληστεία της Δρέσδης. Η επιχείρηση που εξελίσσεται εδώ και ένα χρόνο σε πλήρη μυστικότητα έχει απασχολήσει περισσότερους από 1600 αστυνομικούς.

Η αστυνομία έψαξε συνολικά σε 18 διαμερίσματα, γκαράζ και οχήματα, συνέλαβε ξανά τον Βίσαμ Ρέμμο που είχε καταδικαστεί αλλά λόγω της έφεσης που άσκησε για την κλοπή του νομίσματος ήταν ακόμα ελεύθερος. Η αστυνομία λέει ότι παρόλο που τα κατάφεραν οι μέθοδοί τους ήταν παλιομοδίτικες, Έκαψαν τα αυτοκίνητα με τα οποία διέφυγαν αλλά δεν τα κατάφεραν να εξαφανίσουν τα ίχνη του DNA. Αν και μπορεί να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να καταδικαστούν τα κοσμήματα μάλλον δε θα βρεθούν ποτέ. Είναι μια τραγική ειρωνεία γιατί οι θησαυροί της Δρέσδης σώθηκαν από την καταστροφή της πόλης και τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β’ παγκόσμιου πολέμου, πριν κατασχεθούν από τη Σοβιετική Ένωση. Επέστρεψαν στη Δρέσδη, την ιστορική πρωτεύουσα της πολιτείας της Σαξονίας, το 1958.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.