Το «παλάτι του Βερολίνου» ζωντανεύει ως ένα σπουδαίο πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στην Ευρώπη, η ανοικοδόμηση του «παλατιού του Βερολίνου» σε ένα νέο κτίριο μουσείων που ονομάζεται "Humboldt Forum", ολοκληρώθηκε

Το 2008, ο Ιταλός αρχιτέκτονας Φράνκο Στέλλα επελέγη για την ανοικοδόμηση του «παλατιού του Βερολίνου» – κάποτε έδρα των Πρώσων βασιλιάδων – δημιουργώντας ένα νέο κτίριο μουσείων που ονομάζεται “Humboldt Forum”. Τώρα, πάνω από μια δεκαετία αργότερα, το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στην Ευρώπη γιορτάζει την ολοκλήρωσή του. Βρίσκεται σε ένα σημαντικό ιστορικό χώρο στην καρδιά του Βερολίνου, και καταλαμβάνει έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ το κτίριο έχει σχεδιαστεί ως ένας χώρος που συγκεντρώνει τις τέχνες και τις επιστήμες σε ένα σύγχρονο διάλογο.

Το αρχικό παλάτι του Βερολίνου εξελίχθηκε από την περίοδο της Αναγέννησης και του δόθηκε ο διάσημος μπαρόκ χαρακτήρας του τον 18ο αιώνα από τον αρχιτέκτονα Andreas Schlüter και τον διάδοχό του John Friedrich Eosander. Οι αλλαγές συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και το 1840 ο Friedrich August Stüler πρόσθεσε ένα θόλο στο δυτικό άκρο του. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές και η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας το κατέστρεψε εντελώς τη δεκαετία του 1950.

Μετά την επανένωση της Γερμανίας, το παλάτι της δημοκρατίας ήταν άδειο και ερειπωμένο. Στη συνέχεια, το 2003, το Bundestag ψήφισε να το κατεδαφίσει και να ξαναχτίσει το παλάτι του Βερολίνου ως φόρουμ Humboldt.

Tώρα ολοκληρωμένο, το νέο φόρουμ Humboldt φιλοξενεί τέσσερις εταίρους: το Stiftung Preußischer Kulturbesitz (Ίδρυμα πρωσικής πολιτιστικής κληρονομιάς) υπεύθυνο για το μουσείο εθνολόγων (Εθνολογικό μουσείο) και το Μουσείο Für Asiatische Kunst (Ασιατικό μουσείο τέχνης) του Staatliche Museen zu Berlin (Κρατικά μουσεία του Βερολίνου), το Stadtmuseum Berlin (Μουσείο πόλης του Βερολίνου) · και Humboldt-universität zu Berlin (Πανεπιστήμιο Humboldt), σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη και τον χειριστή του κτηρίου, το φόρουμ Stiftung Humboldt (ίδρυμα φόρουμ Humboldt).

O Ιταλός αρχιτέκτονας επιδιώκει να συνδυάσει μια σειρά αναγεννησιακών και μπαρόκ αρχών που σχετίζονται με την ιστορία του ανακτόρου, συνδυάζοντάς τα με ένα σύγχρονο όραμα. Σε ολόκληρο,το κτίριο  υπάρχουν αναφορές στο αρχιτεκτονικό παρελθόν του. Ωστόσο, το νέο παλάτι λειτουργεί επίσης ως ένα υπερσύγχρονο «σπίτι» για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης.

Οι έξι πύλες του αντιπροσωπεύουν πύλες πόλεων και οι τρεις εσωτερικές αυλές του λειτουργούν σαν πλατείες της πόλης. Ο αρχιτέκτονας το οραματίστηκε σαν μια πόλη με τη μορφή παλατιού και τις έννοιες ανάμεσά τους να επιτρέπουν ένα ισορροπημένο συνδυασμό παλαιού και νέου – το καθένα με το δικό του, μοναδικό λεξιλόγιο μορφών και σχημάτων.

Κατασκευασμένο από ψαμμίτη, το παλάτι του φόρουμ Humboldt είναι ορθογώνιο, κρατά πιστά την αρχιτεκτονική του μπαρόκ ενώ οι προσθήκες των νέων κτιρίων προς το ποτάμι επιτρέπουν τη δημιουργία νέων χώρων. Ο ανακατασκευασμένος εντυπωσιακός θόλος του 19ου αιώνα, ύψους 70 μέτρων, βρίσκεται πάνω από τη δυτική είσοδο. Οι τρεις αυλές ακολουθούν ένα αναγεννησιακό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο δημόσιοι χώροι όπως εκκλησίες και πλατείες, συχνά κιονοστοιχίες και με μεγάλη είσοδο, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ως χώροι για παραστάσεις ή τελετές. Είναι σχεδιασμένα εν μέρει στο μοντέρνο στιλ, και επίσης με έντονη αναφορά στο αρχικό μπαρόκ παλάτι και θα χρησιμοποιηθούν για δημόσιες εκδηλώσεις.

Εκτός από τις εκθέσεις, τις παραστάσεις και τους χώρους εκδηλώσεων, θα υπάρχει και το εργαστήριο Ηumboldt και άλλα πολιτιστικά και ακαδημαϊκά προγράμματα σε πέντε ορόφους. Τα πρώτα τμήματα που θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό θα είναι το ισόγειο και ο πρώτος όροφος, ακολουθούμενο από το πρώτο μέρος του εθνολογικού μουσείου και του μουσείου ασιατικής τέχνης στον δεύτερο και τρίτο όροφο της δυτικής πτέρυγας, και στη βεράντα του τελευταίου ορόφου, στα τέλη του καλοκαιριού 2021.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.