Η πρώτη ατομική έκθεση της ιδιαίτερης και πολύπλευρης παραγωγής της Lynda Benglis στη διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων, από το 1969 έως σήμερα παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε μουσείο στην Ελλάδα και μας συστήνει μέσα από 36 γλυπτικά έργα τις εικόνες, τις ιδέες και μεθόδους της.
H Lynda Benglis (γεν. το 1941 στο Λέικ Τσαρλς της Λουϊζιάνα) έχει διακριθεί, από τη δεκαετία του 1960, για τις καινοτόμες ιδέες της που προβάλλονται σε τρεις διαστάσεις. Τα γλυπτά της είναι συγχρόνως παιχνιδιάρικα και ρεαλιστικά, οργανικά και αφηρημένα. Η Benglis ξεκίνησε την καριέρα της στην ακμή του Μετα-Μινιμαλισμού, ωθώντας τις παραδόσεις της ζωγραφικής και της γλυπτικής σε νέες κατευθύνσεις.
Το έργο της περιλαμβάνει διαφορετικά υλικά, από κερί μελισσών, λάτεξ και αφρό πολυουρεθάνης μέχρι πρόσφατες καινοτομίες με γύψο, χρυσό, αεροποιημένα μέταλλα, γυαλί, κεραμικά και χαρτί. Σε όλο το έργο της, η Benglis διατηρεί τη γοητεία της διαδικασίας. Ρευστές μορφές, αισθησιακές επιφάνειες, έντονες αποχρώσεις και ερωτικά στοιχεία διαπερνούν την αφηρημένη και ταυτόχρονα προκλητική στάση της απέναντι στο σώμα και τη φύση.


Στην έκθεση In the Realm of the Senses, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε επιμέλεια του διακεκριμένου συγγραφέα, κριτικού και ιστορικού τέχνης Δρ. David Anfam, έρχεται στο προσκήνιο η ακτινοβολία και ο επιβλητικός αισθησιασμός που διαποτίζουν το έργο της Benglis, όπως και έμμεσες αναφορές της στην Ελλάδα και ιδίως την αρχαία γλυπτική.
Το έργο Fancy Work (1979) αντηχεί τις πτυχώσεις του χιτώνα της Νίκης της Σαμοθράκης (220-190 π.Χ.). Η Ελλάδα έχει υπάρξει μια μόνιμη μούσα στην πλούσια φαντασία της Benglis, όπως η ίδια έχει περιγράψει ως «παγωμένη χειρονομία». Στα χαρακτηριστικά υλικά της Benglis συγκαταλέγονται το κερί, ο μπρούτζος, το αλουμίνιο, το μάρμαρο, το λατέξ, το κεραμικό και το γυαλί. Στα θέματα περιλαμβάνονται fallen paintings (όπως το εμβληματικό Baby Contraband), “knots”, “lagniappes”, “torsos”, “pleats” και “fountains”. Οπτικές συνομιλίες διαμορφώνονται ανάμεσα σε υφές (υγρή, κέρινη, μεταλλική), χρώματα και προσανατολισμούς (οριζόντια ρευστά σχήματα απέναντι σε κάθετα τοτεμικά γλυπτά).
Όπως σημειώνει ο επιμελητής David Anfam, «Η έκθεση In the Realm of the Senses τιμά μια καλλιτέχνιδα που ξεκίνησε ως πρωτοπόρος του Μετα-Μινιμαλισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και εξακολουθεί να δημιουργεί με ενθουσιασμό στον εικοστό πρώτο αιώνα. Στις αρχές του 1968, ο κριτικός και γκαλερίστας της Νέας Υόρκης Klaus Kertess επεσήμανε ότι ‘το δέρμα, η έλξη, ο αισθησιασμός’ ήταν ανάμεσα στις βασικές της ανησυχίες. Οι έντονες σωματικές αισθήσεις συνεχίζονται και σήμερα – καθώς η τέχνη της Benglis αλλάζει διαρκώς, ακροβατώντας με χάρη και τόλμη ανάμεσα στη στασιμότητα και την κίνηση, τη φύση και τη σάρκα».


