«Ο Καλοκαιρινός Ήλιος επάνω σε Χαρτί»: Η έκθεση της Μαρίας Μιχαηλίδου με κόλλες χαρτί από το θερινό σινεμά Ριβιέρα

Dexamenes Μαρία Μιχαηλίδου (2) (1)

Η καλλιτέχνις εξερευνά την μεταμόρφωση της υλικότητας και τα ίχνη που αφήνει πίσω ο χρόνος

Η Μαρία Μιχαηλίδου παρουσιάζει από τις 27 Ιουλίου έως τις 16 Οκτωβρίου τη σειρά έργων με τίτλο «Ο Καλοκαιρινός Ήλιος επάνω σε Χαρτί» στο Dexamenes°° Seaside Hotel σε συνεργασία με την ARTWORKS.

Η έκθεση εντάσσεται στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Dexamenes Seaside Hotel, για το 2022, με τίτλο «Light Series Events» σε επιμέλεια της Ξένιας Τακτικού, και λειτουργεί καθημερινά στον Βιομηχανικό χώρο του ξενοδοχείου.

Η Μιχαηλίδου συλλέγει επίμονα, τις κόλλες χαρτί από το θερινό σινεμά Ριβιέρα τα τελευταία χρόνια. 

Στην αρχή κάθε σεζόν, τα θερινά σινεμά καλύπτουν τις βιτρίνες τους, με βυσσινί βελουτέ χαρτί. Πάνω σε αυτό, καρφιτσώνονται οι κινηματογραφικές αφίσες που αναγγέλλουν τις προβολές που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μαρία Μιχαηλίδου Ο Καλοκαιρινός Ήλιος επάνω σε Χαρτί

Στο τέλος του καλοκαιριού, με το πέρας των κινηματογραφικών προβολών, το χρώμα ξεθωριάζει από το φως του ήλιου, αφήνοντας πάνω του τα ίχνη των αφισών. Οι σκιερές επιφάνειες είναι αποτυπωμένες, με ένα τρόπο που παραπέμπουν σε κινηματογραφικό φιλμ και την ευαισθησία του στο φάσμα του φωτός, μετατρέποντας έτσι, ένα εφήμερο αντικείμενο σε φορέα αδιόρατων αφηγήσεων και ιστοριών που δεν αποκαλύπτονται.

Μέσα από τη σειρά «Ο Καλοκαιρινός Ήλιος επάνω σε Χαρτί» η καλλιτέχνις εξερευνά την μεταμόρφωση της υλικότητας και τα ίχνη που αφήνει πίσω ο χρόνος, «ελαφριά όπως το ίδιο το φως, χωρίς το βάρος των πραγμάτων που υπάρχουν» (John Sallis, 2014).

Η καλλιτέχνις παρουσιάζει τις μεταβολές που προκαλεί το φως, αναδεικνύει τις επιστρώσεις οπτικής πληροφορίας που έχουν συσσωρευτεί στον χρόνο, καθώς και τους πολλαπλούς μετασχηματισμούς που έχει υποστεί το χαρτί.

Μαρία Μιχαηλίδου Ο Καλοκαιρινός Ήλιος επάνω σε Χαρτί

Επιδιώκει να αναδείξει τα μεταβαλλόμενα στρώματα νοημάτων, μεταφέροντας και αναπλαισιώνοντας το υλικό της από το σινεμά, στον εκθεσιακό χώρο του Dexamenes Seaside Hotel. Το έργο παίρνει ζωή μέσα από την πράξη ένταξης, όχι μόνο στον χώρο αλλά και σε ένα προσωπικό σύμπαν, στο οποίο δεν έχει σημασία μόνο το αντικείμενο, αλλά ταυτόχρονα η σωματική και μνημονική αναμέτρηση μαζί του.

Η πληροφορία συνεχίζει να διαφεύγει, ενώ αποκαλύπτονται οι βαθύτερες συναισθηματικές συνδέσεις που φέρει. Οι γεωμετρικές μορφές που προκύπτουν από το φως του καλοκαιρινού ήλιου, παραπέμπουν στην αφαίρεση και τον μινιμαλισμό.

Επαναφέρουν, στον θεατή ερωτήματα σχετικά με την παρουσία και την απουσία, τη σχέση δράσης-αντίδρασης και την ανθρώπινη παρέμβαση στους αναπόφευκτους μηχανισμούς φθοράς. Τα έργα δημιουργούν έναν διάλογο μεταξύ φωτός και σκιάς και συνδυάζουν την ευαλωτότητα με την παρατήρηση και την αναμονή.

Η πρόσβαση είναι ελεύθερη.

Ο Καλοκαιρινός Ήλιος επάνω σε Χαρτί Μαρία Μιχαηλίδου

Η Μαρία Μιχαηλίδου (Αθήνα, 1981) είναι εικαστική καλλιτέχνιδα. Χρησιμοποιεί τη φωτογραφία, το βίντεο, ευρεθέντα αντικείμενα, καθώς και αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες και τραγούδια. Αυτά τα υλικά διαμορφώνονται σε εγκαταστάσεις βίντεο, σειρές από εικόνες, απαγγελίες, παραστατικές δράσεις και συνθέσεις στο χώρο.

Μεταξύ άλλων έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στην 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, το Victoria Square Project, το Green Park και το Ωδείο Αθηνών. Είναι μέλος καλλιτεχνικής ομάδας με έδρα τη Δανία, μαζί με την οποία πραγματοποιεί κυρίως site-specific εγκαταστάσεις σε μεγάλους χώρους, όπως είναι ο χώρος τέχνης Kunsthal-ved siden af και το Μουσείο Αρχαίας Τέχνης στο Aarhus. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2021) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Dexamenes°° είναι ένα οινοποιείο του μεσοπολέμου που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο που εστιάζει στη φιλοξενία ως βιωματική εμπειρία μέσα από την τέχνη, το κρασί, τη φύση και την τοπική κουλτούρα. Βρίσκεται στη Δυτική Πελοπόννησο, (Ελλάδα).

Μαρία Μιχαηλίδου Ο Καλοκαιρινός Ήλιος επάνω σε Χαρτί
O Καλοκαιρινός Ήλιος επάνω σε Χαρτί, 2017 Φωτόγραμμα σε χαρτί, κορνίζα από ξύλο με μουσειακό τζάμι, 85 x 115 εκ. ⒸMaria Michailidou

Το οραματίστηκε ο Νίκος Καραφλός και το σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο k-studio. Το ‘Dexamenes’ έχει ήδη βραβευτεί για την αρχιτεκτονική και τη μοναδική του ιστορία και μέσω του επιμελημένου προγραμματισμού του λειτουργεί ως ανοιχτή πλατφόρμα φιλοξενίας, πολιτιστικής δραστηριότητας και ενσυνείδητης ευημερίας.

Η ARTWORKS δημιουργήθηκε το 2017 με σκοπό να αποτελέσει γόνιμο πεδίο δράσης για τους Έλληνες καλλιτέχνες. Κεντρική της δραστηριότητα συνιστά το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNF Artist Fellowship Program) και η απονομή χρηματικών βραβείων σε άτομα που δραστηριοποιούνται στις εικαστικές τέχνες, την κινούμενη εικόνα, το χορό και την επιμέλεια εικαστικών εκθέσεων. Μέχρι σήμερα έχει ενισχύσει 310 καλλιτέχνες και επιμελητές εκθέσεων, ενώ υποστηρίζεται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Cover photo ∗Άποψη της έκθεσης, ⒸMaria Michailidou

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.