Ο Γιάννης Μώραλης πιστεύει ότι στην εποχή μας δεν υπάρχει πόλη για την οποία η βιωσιμότητα δεν είναι ζητούμενο

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, μιλά στο ελc για τη σημασία των πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης και τις δράσεις τις οποίες πραγματοποιεί ο Δήμος προς αυτήν την κατεύθυνση

Τα τελευταία χρόνια ο Πειραιάς φαίνεται να έχει ενστερνιστεί τις αξίες της ατζέντας των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ με τις επιδιώξεις του Δήμου να έχουν στραφεί στην υιοθέτηση των πρακτικών που θα φέρουν μια βιώσιμη ανάπτυξη και θα καταστήσουν τον Πειραιά ένα μέρος φιλικό προς τον πολίτη.

Ο Δήμος Πειραιά σε πλήρη αντιστοίχιση με τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 12, ο οποίος αφορά στην Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή, αναπτύσσει μια σειρά πρωτοβουλιών με χαρακτηριστική περίπτωση το Πρόγραμμα «Κάνθαρος», που σχετίζεται με την πιλοτική εφαρμογή ενός συστήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης, αποκλειστικά για νοικοκυριά και ως στόχο έχει τη διεύρυνση της ανακύκλωσης στην πόλη.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Γενιά 17» για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο Δήμος Πειραιά πραγματοποίησε τοιχογραφία που δημιούργησε η street artist Λυδία Δημητριάδη για την προώθηση του Στόχου 12 για Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή αλλά και του προγράμματος «Κάνθαρος».

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, μιλά στο ελc για τη σημασία των πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης και τις δράσεις, τις οποίες πραγματοποιεί ο Δήμος προς αυτήν την κατεύθυνση.

 πολιτισμός, αθλητισμός, προστασία του περιβάλλοντος και βιωσιμότητα

«Στην εποχή μας δεν πιστεύω ότι πλέον υπάρχει πόλη, τουλάχιστον στον ανεπτυγμένο κόσμο, για την οποία η βιωσιμότητα δεν είναι ζητούμενο. Για εμάς βιωσιμότητα σημαίνει ότι θέλουμε η πόλη μας, ο Πειραιάς, να αναπτύσσεται,  χωρίς όμως η ανάπτυξη αυτή να βλάπτει  τις επόμενες γενιές.

Πέραν του προφανούς ότι πρέπει να εξασφαλίζουμε στον μέγιστο βαθμό την προστασία του περιβάλλοντος, θεωρώ ότι και ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι συνδεδεμένα με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο Πειραιάς άλλωστε είναι μια πόλη με ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο λόγω της μακραίωνης ιστορίας του, αλλά και στη σύγχρονη εποχή, με ισχυρές πολιτιστικές δομές, όπως το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας και το προγραμματισμένο να γίνει Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, αλλά και πολλές μικρότερες εστίες διάχυτες στην πόλη.

Στον αθλητισμό έχουμε επίσης πολύ μεγάλη παράδοση, όχι μόνο με τον Ολυμπιακό που είναι ο μεγαλύτερος αθλητικός σύλλογος στην Ελλάδα και τον Εθνικό Πειραιά και τα αθλήματα πισίνας, αλλά και με πολλά άλλα σωματεία ειδικά στον Ναυταθλητισμό, δεδομένου ότι είμαστε μια θαλασσινή πόλη. Οπότε ναι, για εμάς στον Δήμο Πειραιά,  το Περιβάλλον, ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη και αυτοί είναι κάποιοι τομείς, μεταξύ άλλων στους οποίους έχουμε επενδύσει».

δράσεις του Δήμου Πειραιά προς τη βιώσιμη ανάπτυξη

«Η βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι άμεσα συνυφασμένη με το περιβάλλον. Από την πλευρά μας, έχουμε θέσει στο επίκεντρο δύο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την πόλη: την προστασία του περιβάλλοντος και το κυκλοφοριακό. Είμαστε παρόντες, όπου χρειαστεί, πιέζοντας θεσμικά, για το ζήτημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που δέχεται η πόλη κυρίως από τη λειτουργία του λιμανιού, διότι εκτός από τα οφέλη, η λειτουργία ενός τόσο μεγάλου λιμανιού έχει αναμφισβήτητα και αρνητικές επιπτώσεις στην πόλη.

Ακολουθώντας καλές πρακτικές από άλλες μεγάλες πόλεις – λιμάνια, προωθούμε μεταξύ άλλων έξυπνες πρακτικές, όπως είναι η εγκατάσταση αισθητήρων που συλλέγουν στοιχεία για αέριους και θαλάσσιους ρύπους στο λιμάνι, αλλά και για την κίνηση των οχημάτων και την κινητικότητα στην πόλη, ώστε να μπορούμε να εφαρμόζουμε τις κατάλληλες πολιτικές.

Στο ζήτημα της ανακύκλωσης, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα σε χαμηλό επίπεδο, τα τελευταία δυόμισι χρόνια γίνεται μια συστηματική προσπάθεια και έχουμε επιτύχει να διπλασιάσουμε τα ποσοστά των υλικών που ανακυκλώνουμε, εντάσσοντας διαρκώς δράσεις για νέες κατηγορίες ανακυκλώσιμων υλικών. Εκτός από το δίκτυο των μπλε κάδων στην πόλη, έχουμε τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης για πλαστικό, μέταλλο και χαρτί, σε όλα τα σχολεία, σε δημοτικά κτήρια, σε γήπεδα που διαχειρίζεται ο δήμος κι όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση κοινού, ώστε να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό ανακυκλώσιμο υλικό.

Λειτουργούμε σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε κεντρικά σημεία στις δημοτικές κοινότητες του Πειραιά. Συλλέγουμε βιοαπόβλητα από επιχειρήσεις στους καφέ κάδους, έχουμε τοποθετήσει στην πόλη κόκκινους κάδους για ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων, αλλά και το μεγαλύτερο δίκτυο ειδικών κάδων ανακύκλωσης αποτσίγαρων.

Επιπλέον, υλοποιούμε στον Πειραιά ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης αποκλειστικά για νοικοκυριά, τον Κάνθαρο, μέσω του οποίου τα ανακυκλώσιμα υλικά συλλέγονται από τα νοικοκυριά πόρτα-πόρτα και όσοι συμμετέχουν ανταμείβονται με κουπόνια και εκπτώσεις από τα καταστήματα της πόλης μας. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο ήδη γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και το επεκτείνουμε σταδιακά σε περισσότερες περιοχές. Το βασικότερο, με όλες αυτές τις δράσεις, είναι η ανακύκλωση να αποτελέσει στάση, την οποία θα πρέπει να καλλιεργήσουμε πρωτίστως σε εμάς και στη συνέχεια στις επόμενες γενιές».

αξίες | αλληλεγγύη & εξάλειψη ανισοτήτων 

«Ο Πειραιάς υπήρξε ανέκαθεν μια πόλη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, μια πόλη ανοιχτή σε ιδέες και αντιλήψεις, ίσως και εξαιτίας της διαχρονικής παρουσίας και της σημασίας του λιμανιού για την πόλη. Ο Πειραιάς πολλές φορές στην ιστορία του έχει δεχτεί πρόσφυγες από διάφορα σημεία της Ελλάδας, Κρητικούς, Μανιάτες, Νησιώτες, από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία και οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν πλέον βασικό κορμό του πληθυσμού στην πόλη. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν, αυτές οι αξίες να μην αποτελούν και οδηγό για εμάς στον Δήμο Πειραιά.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, θα αναφέρω τα πιο πρόσφατα. Είμαστε υπερήφανοι που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αναλάβαμε ως Δήμος πρωτοβουλία και φιλοξενούμε πρόσφυγες από την Ουκρανία, κυρίως γυναικόπαιδα, μια πρωτοβουλία που την αγκαλιάζει και τη στηρίζει όλη η πόλη. Αλλά και στη διετή, δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού, ο Δήμος Πειραιά ανέπτυξε πολύ περισσότερο τις κοινωνικές του υπηρεσίες, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα βοήθειας και υπηρεσιών σε συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη, ώστε κανένας συμπολίτης μας να μην αισθάνεται μόνος».

επιχειρηματικότητα & ανάπλαση

«Είμαστε μία δημοτική αρχή που επιθυμεί να είναι μέρος της συζήτησης για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον Πειραιά. Η στρατηγική μας βασίζεται στους εξής άξονες: αξιοποίηση πηγών χρηματοδότησης από εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς πόρους, στήριξη υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων, επένδυση στην καινοτομία, προσέλκυση επενδύσεων, μεγάλα, αναπτυξιακά έργα στην πόλη.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήσαμε το πρώτο Κέντρο Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη στη χώρα, το Blue Lab. Θεσμοθετήσαμε τον διαγωνισμό καινοτομίας για τη γαλάζια οικονομία Blue Growth. Δημιουργήσαμε το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, με στόχο να παρέχουμε στις επιχειρήσεις όλη την απαραίτητη εξειδικευμένη γνώση, αξιόπιστες πληροφορίες και συμβουλευτική υποστήριξη για να ανταπεξέρχονται στις εκάστοτε προκλήσεις.

Προχωρήσαμε σε ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης μας που επλήγησαν από την πανδημία, κάτι το οποίο έκανε για πρώτη φορά ένας Δήμος, να επιχορηγήσει απευθείας επιχειρήσεις.

Πρόσφατα δημιουργήσαμε το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων Start- up Piraeus. Είναι ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων, το οποίο αποτυπώνει το όραμά μας για την ανάπτυξη της πόλης μας. Και φυσικά, αυτό το όραμά μας, έχουν αντιληφθεί μεγάλες εταιρίες, οι οποίες συνεργάστηκαν μαζί μας, επένδυσαν και συνεχίζουν να επενδύουν στον Πειραιά, προχωρώντας σε μεγάλα projects, όπως είναι η ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά, η μεγάλη ιδιωτική επένδυση στα παλιά εργοστάσια της Παπαστράτος, η επένδυση της Cosco στο λιμάνι, η κάθοδος ξενοδοχειακών κολοσσών στον Πειραιά και πολλές άλλες μικρότερες επενδύσεις. Αλλά και το κεντρικό κράτος, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην πόλη μας, με το μεγάλο λιμάνι της χώρας να προχωρά σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως είναι η Πολιτεία Καινοτομίας, η οποία θα δημιουργηθεί στα παλιά κτήρια της ΧΡΩ.ΠΕΙ, στον Πειραιά.

Σε όλη αυτή την προσπάθειά μας είναι βασικό ότι έχουμε στρατηγικούς συνεργάτες τους παραγωγικούς φορείς της πόλης μας, τα επιμελητήρια και το Πανεπιστήμιο. Έχουμε καταρτίσει και υλοποιούμε ένα μακρόπνοο σχέδιο, ένα master plan για την ανάπτυξη της πόλης μας, το οποίο και υλοποιούμε βήμα βήμα».

Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων & ο Πειραιάς ως πολιτιστικός προορισμός

«Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα αποτελέσει αναμφισβήτητα ένα εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο για τον Πειραιά και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, με διεθνή ακτινοβολία και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτή την εξέλιξη. Ο Πειραιάς θα αποκτήσει ένα πρωτοποριακό μουσείο, ένα από τα ελάχιστα που υπάρχουν παγκοσμίως με αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στις ελληνικές θάλασσες και σε ναυάγια.

Δεν νομίζω ότι υπήρχε καταλληλότερη πόλη για τη δημιουργία αυτού του μουσείου, από τον Πειραιά, τη φυσική έδρα της ελληνικής ναυτιλίας ανά τους αιώνες, με κυρίαρχη θέση από την αρχαιότητα ως πολεμικό λιμάνι, αλλά και με το μέγεθος και τη σημασία του σύγχρονου λιμανιού σε διεθνές επίπεδο.

Η δημιουργία του, αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των Πειραιωτών και για εμάς, έχει μια επιπλέον αξία, καθώς θα συμβάλλει τα μέγιστα στην επιθυμητή απ’ όλους ενοποίηση της πόλης με το λιμάνι. Φυσικά και αναμένουμε ότι θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας για την αναβάθμιση της θέσης του Πειραιά ως πολιτιστικού προορισμού, προσελκύοντας επισκέπτες, όχι μόνο από όλη τη χώρα, αλλά και από το εξωτερικό».

ένας Πειραιάς βιώσιμος

«Ο Πειραιάς που οραματιζόμαστε είναι μια πόλη, στην οποία κάτοικοι, εργαζόμενοι και επισκέπτες θα ζουν και θα κινούνται ποιοτικά. Θα είναι μια πόλη με καθαρότερη ατμόσφαιρα στο κέντρο και στο λιμάνι, με λιγότερα αυτοκίνητα και έμφαση στις ηπιότερες μορφές μετακίνησης (ηλεκτρικά οχήματα, ποδήλατα, μέσα σταθερής τροχιάς – μετρό και τραμ).

Θα είναι μια πόλη με περισσότερο πράσινο στο κέντρο και τις γειτονιές μας, με περισσότερους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους, μια πόλη καθαρή, η οποία θα έχει το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα ανακυκλώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμμάτων της.

Μια πόλη προσβάσιμη για όλους, ειδικά για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Μια πόλη, η οποία στο επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης θα έχει τον άνθρωπο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που της προσφέρει το υπέροχο φυσικό περιβάλλον της και η θάλασσα. Νομίζω ότι όλα αυτά τα μοντέλα οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και μια τέτοια προσπάθεια κάνουμε κι εμείς ως Δημοτική Αρχή, με όραμα και στρατηγική».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.