Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]
Ερέβινθος είναι η αρχαία ελληνική λέξη για τα, γνωστά σε όλους μας, ρεβίθια και δεν είναι τυχαίο ότι, λόγω της γεύσης και των θρεπτικών συστατικών τους, είναι από τα πρώτα καλλιεργήσιμα όσπρια. Υποστηρίζεται ότι οι άνθρωποι άρχισαν να καλλιεργούν τα ρεβίθια πολύ νωρίτερα από τη Νεολιθική εποχή (3000-2000 π.Χ.), περίοδο κατά την οποία ξεκίνησαν να ασχολούνται με την τέχνη της κεραμικής που είναι από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης. Έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα χρήσης ρεβιθιών από τη Μέση Ανατολή έως την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Στο Apicius, ένα ρωμαϊκό βιβλίο με συνταγές μαγειρικής που χρονολογείται τον 1ο αιώνα μ.Χ., υπάρχουν πολλές συνταγές για ρεβίθια και μια εξ’ αυτών προτείνει πράσινα φασόλια και ρεβίθια μαζί με αλάτι, κύμινο, ελαιόλαδο και κρασί.
Μια ενδιαφέρουσα, αλλά ίσως όχι και τόσο γνωστή, πληροφορία σχετίζεται με έναν εναλλακτικό τρόπο χρήσης των ρεβιθιών, εκτός από τους γνώριμους όπως είναι για σούπα, χούμους και σαλάτα. Ο εναλλακτικός αυτός τρόπος αφορά το ψήσιμο των ρεβιθιών για αρκετή ώρα σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να πάρουν ένα βαθύ σκούρο χρώμα και στη συνέχεια το άλεσμα αυτών έως ότου γίνουν σκόνη. Η σκόνη αυτή είναι η βάση για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού ροφήματος που υποκαθιστά, για αρκετούς ανθρώπους, τον καφέ. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως οι πολεμικές δυνάμεις της Γερμανίας χρησιμοποιούσαν τα ρεβίθια για τον συγκεκριμένο σκοπό κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918). Τα ρεβίθια χρησιμοποιούνται επίσης και για εναλλακτικές παρασκευές γλυκισμάτων και μπορείς να βρεις σχετική συνταγή για νοστιμότατο νηστίσιμο brownies φτιαγμένο με ρεβίθια. Πραγματικά πιστεύω πως τα ρεβίθια είναι από τα λίγα πασπαρτού υλικά της κουζίνας, γι’ αυτό και είναι τόσο δημοφιλή.
Άλλη μια ωραία παρασκευή είναι εκείνη του ρεβιθοκεφτέ, αφού μπορείς, σχετικά εύκολα, να φτιάξεις ένα νόστιμο και υγιεινό μεζεδάκι. Η παράδοση και τα υλικά για την παρασκευή του κεφτέ ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή αλλά λέγεται πως πρωτοεμφανίστηκε στην Περσία, όπου του δόθηκε και η ονομασία kufta.
Αργότερα, η ιδέα ταξίδεψε κατά μήκος των εμπορικών οδών προς τη Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία. Προφανώς, η ονομασία ποικίλλει από χώρα σε χώρα αφού αν έχεις ταξιδέψει για παράδειγμα στη γειτονική Τουρκία θα έχεις ακούσει πως ονομάζεται kofta και στον Λίβανο kafta.
Παλαιότερα, ήταν ένας οικονομικός τρόπος για την παρασκευή ενός φαγητού χρησιμοποιώντας χαμηλότερης, συνήθως, ποιότητας αλεσμένου κρέατος μαζί με άλλα τοπικά είδη, όπως λαχανικά και μπαχαρικά. Μια εναλλακτική εκδοχή των κεφτέδων είναι εκείνοι που παρασκευάζονται μόνο με λαχανικά, χόρτα και μυρωδικά. Στις μέρες μας, οι εν λόγω κεφτέδες προτιμώνται από χορτοφάγους, αφού δεν περιέχουν κρέας ή άλλα ζωικά υλικά.
Με αφορμή τους κεφτέδες, αλλά και την περίοδο της νηστείας που διανύουμε, σκέφτηκα την παρασκευή των ρεβιθοκεφτέδων, οι οποίοι δεν τηγανίζονται αλλά ψήνονται στον φούρνο. Μια εύκολη συνταγή για νηστίσιμους ρεβιθοκεφτέδες φούρνου φτιαγμένους με κρεμμύδι και μπόλικα μυρωδικά. Προτείνω να φτιάξεις και τη μαγιονέζα αβοκάντο μιας και είναι ο τέλειος συνδυασμός!
Αναμονή 8-10 ώρες (*), προετοιμασία 10 λεπτά, μαγείρεμα 2 ώρες (*) (1.5 ώρα για το βράσιμο των ρεβιθιών και 30 λεπτά για το ψήσιμο), 10-11 τεμάχια των 80gr
(*) η αναμονή και ο χρόνος βρασίματος των ρεβιθιών δεν είναι απαραίτητος αν χρησιμοποιήσεις προ-βρασμένα ρεβίθια κονσέρβας
Υλικά για τους ρεβιθοκεφτέδες
500γρ ρεβίθια
2 ξερά κρεμμύδια
1 φρέσκο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδου
50gr βρώμη
50gr τριμμένη φρυγανιά
50gr λευκά αμύγδαλα
120ml-150ml ελαιόλαδο
μισό ματσάκι φρέσκος άνηθος
μισό ματσάκι φρέσκος δυόσμος
Αλάτι και θυμάρι
Υλικά για τη μαγιονέζα αβοκάντο
1 ώριμο αβοκάντο
1 φρέσκο κρεμμύδι
3κς μηλόξυδο
1κς ελαιόλαδο
Αλάτι
Εκτέλεση
Ακολουθώ αυτό το βήμα αν χρησιμοποιήσω ξερά ρεβίθια διαφορετικά πάω στο επόμενο βήμα. Το προηγούμενο βράδυ, τοποθετώ τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό και τα αφήνω να μουλιάσουν για 8-10 ώρες (ή και παραπάνω). Την επόμενη μέρα, τα ξεπλένω και τα βράζω για περίπου 1.30 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζω μόλις είναι έτοιμα.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C. Τοποθετώ τα βρασμένα ρεβίθια στον πολυκόφτη, τα πολτοποιώ και τα μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ.
Στη συνέχεια πλένω το φρέσκο κρεμμύδι και τα μυρωδικά και τα στεγνώνω καλά χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας.
Ψιλοκόβω τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια καθώς επίσης και τα μυρωδικά και τα μεταφέρω στο μπολ με τα αλεσμένα ρεβίθια. Στη συνέχεια, προσθέτω στο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Μεταφέρω τα αμύγδαλα στον πολυκόφτη και τα αλέθω έως ότου γίνουν μικρά κομμάτια και τα μεταφέρω και αυτά στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
Χρησιμοποιώ τα χέρια μου και ζυμώνω καλά όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί η ζύμη μου.
Δοκιμάζω λίγο από τη ζύμη και προσθέτω λίγο αλάτι ή ελαιόλαδο αν χρειάζεται.
Τοποθετώ ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και αρχίζω να πλάθω κεφτέδες βάρους περίπου 80gr ο καθένας.
Μεταφέρω το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνω για 30-35 λεπτά.
Παράλληλα, προσθέτω όλα τα υλικά για την παρασκευή της μαγιονέζας στον πολυκόφτη και τα δουλεύω μέχρι να έχω ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Αφαιρώ τους ρεβιθοκεφτέδες από τον φούρνο μόλις περάσει ο χρόνος ψησίματος και σερβίρω μαζί με τη μαγιονέζα αβοκάντο.