Νηστίσιμο γλυκό σνακ ενέργειας με 6 θρεπτικά υλικά

Μια γλυκιά λιχουδιά που μπορείς να καταναλώσεις για πρωινό μαζί με το ρόφημά σου ή κατά τη διάρκεια της ημέρας, ως σνακ

Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

 

Ας πάμε λίγο πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα μετά το τέλος της βιομηχανικής επανάστασης στην Ευρώπη που χρονολογείται τον 19ο αιώνα όπου και παρατηρείται μαζική παραγωγή τροφίμων. Εκείνη την περίοδο, οι βιομηχανίες τροφίμων ξεκίνησαν ένα ράλι επεξεργασίας, παραγωγής και διάθεσης πάμπολλων τροφών, ξεκινώντας με τα παστεριωμένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα. Η ξέφρενη πορεία αναχαιτίστηκε από την έλευση των δύο καταστροφικών παγκόσμιων πολέμων (Πρώτος Παγκόσμιος, 1914-1918 και Δεύτερος Παγκόσμιος, 1939-1945) καθώς και του οικονομικού κραχ (1929). Για τους παραπάνω λόγους, ο υποσιτισμός και η έλλειψη τροφής, που εμφανίστηκαν στις περισσότερες πληγείσες χώρες, οδήγησε τις βιομηχανίες στην παραγωγή ενισχυμένων τροφών πλούσιων σε ενέργεια.

Μετά το τέλος των δυσμενών περιόδων για την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, και με την ανάπτυξη των οικονομιών των περισσότερων χωρών, οι βιομηχανίες τροφίμων εξελίχθηκαν δημιουργώντας και προσθέτοντας ποικιλία νέων συστατικών στα προϊόντα με σκοπό να έχουν περισσότερο έντονες και αναγνωρίσιμες γεύσεις. Τα αναψυκτικά, οι σοκολάτες, οι σάλτσες είναι μόνο κάποια παραδείγματα τέτοιων προϊόντων όπου τα ποσοστά υλικών όπως ζάχαρη, κορεσμένες λιπαρές ουσίες και άλλα συστατικά, να χρησιμοποιούνται σε μεγάλες αναλογίες αφού δεν υπήρχαν σχετικοί περιορισμοί. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο πίνακας με τα θρεπτικά στοιχεία στις τυποποιημένες συσκευασίες ξεκίνησε μόλις το 1994 στις Η.Π.Α.. ενώ μέχρι τότε, υπήρχε απλή αναφορά για τη συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Στην Ευρώπη, η νομοθεσία για τη γενική επισήμανση των τροφίμων χρονολογείται από το 1978 αλλά οι κοινοί κανόνες διατροφικής επισήμανσης εγκρίθηκαν μόλις το 1990.

Τα τελευταία χρόνια, οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων έχουν ξεκινήσει την αντίστροφη διαδικασία, της μείωσης δηλαδή των ποσοστών των μη θρεπτικών συστατικών στα προϊόντα που παράγουν και εμπορεύονται. Πρωταρχικός λόγος για αυτή την τάση είναι οι νέες οδηγίες που εκδίδονται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, σχετικά με τις αναλογίες, για παράδειγμα σε ζάχαρη και αλάτι, που μπορεί να περιέχει μια καταναλωτική μερίδα. Οι οδηγίες βασίζονται σε έρευνες μιας και τα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα εμφανίζουν παραπάνω από την απαραίτητη περιεκτικότητα σε ποσοστά μη θρεπτικών συστατικών. Αν στην εξίσωση προσθέσουμε και την καθιστική ζωή των περισσότερων ανθρώπων του δυτικού κόσμου, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των παχύσαρκων ανθρώπων καθώς και των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με αυτήν την πάθηση.

Ναι, μπορείς να απολαύσεις ένα γλυκό σνακ που να περιέχει φυσικά συστατικά και χωρίς επιπλέον ζάχαρη. Στην παρακάτω παρασκευή αντί για μέλι ή σιρόπι σφενδάμου χρησιμοποίησα μελάσα. Ένα φυσικό υλικό που ίσως να σου είναι άγνωστο. Η καλής ποιότητας μελάσα παράγεται από ζαχαροκάλαμο, είναι ανεπεξέργαστη και θεωρείται υπερτροφή μιας και, μεταξύ άλλων, βοηθάει στην άμεση τόνωση του οργανισμού και στα επίπεδα του αιματοκρίτη, του σιδήρου και της φεριτίνης. Επιπλέον, ενισχύει επικουρικά την υγεία του δέρματος και συμβάλει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που περιέχει είναι σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορος και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Έχει παχύρευστη υφή, το χρώμα της είναι σκούρο καφέ προς μαύρο και η γεύση της είναι γλυκόπικρη.

Αν σου αρέσουν τα γλυκά σνακ και θέλεις να αποφεύγεις τη ζάχαρη και τα άλλα βιομηχανοποιημένα υλικά τότε σου προτείνω να δοκιμάσεις την παρακάτω συνταγή που περιλαμβάνει μόλις 6 θρεπτικά υλικά: βρώμη, αποξηραμένη καρύδα, μελάσα, βασιλικούς χουρμάδες, ταχίνι και σκόνη άγλυκου κακάο. Είναι μια γλυκιά λιχουδιά που μπορείς να καταναλώσεις για πρωινό μαζί με το ρόφημά σου ή κατά τη διάρκεια της ημέρας, ως σνακ.

Προετοιμασία 15 λεπτά, εκτέλεση 15 λεπτά, 18 τεμάχια ( 30gr το καθένα)

Υλικά

6 βασιλικοί χουρμάδες

250gr βρώμη αλεσμένη σε σκόνη

40gr αποξηραμένη καρύδα τριμμένη (επιπλέον για την επικάλυψη αν επιθυμώ)

100ml μελάσα (ανεπεξέργαστη)

10ml ταχίνι

10gr άγλυκο κακάο (επιπλέον για την επικάλυψη αν επιθυμώ)

Εκτέλεση

Αφαιρώ τον πυρήνα από τους βασιλικούς χουρμάδες και τους τοποθετώ σε ένα μπολ με ζεστό νερό (ίσα να σκεπαστούν) και τους αφήνω στην άκρη για 10 λεπτά.

Τοποθετώ τη βρώμη στον πολυκόφτη και την αλέθω ώσπου να γίνει σαν αλεύρι και τη μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ.

Στο ίδιο μπολ προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά. Στραγγίζω τους χουρμάδες και τους προσθέτω στο μείγμα (κρατάω λίγο από το νερό μήπως χρειαστεί).

Ανακατεύω καλά τα υλικά και αρχίζω να πλάθω μπαλάκια 30gr το καθένα.

Αν θέλω ρίχνω λίγη από την καρύδα ή το κακάο πάνω στην επιφάνεια εργασίας μου και περνάω από πάνω μαλακά τις μπουκιές ώστε να κολλήσει το κάθε υλικό στην επιφάνεια.

Όταν ολοκληρώσω τα παραπάνω βήματα, μεταφέρω τις μπουκιές στο ψυγείο για 20 λεπτά και στη συνέχεια απολαμβάνω!

Μπορώ να τις συντηρήσω στο ψυγείο για 4-5 ημέρες (επίσης μπορώ να τις αποθηκεύσω στην κατάψυξη για περίπου 1 μήνα).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.