Μηλόπιτα ή galette με φρέσκα μήλα

Μια εύκολη συνταγή για galette με μήλα ή αλλιώς εύκολη μηλόπιτα

Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

 

Ένας από τους λόγους που μπορείς να θεωρήσεις τον εαυτό σου τυχερό που μένεις σε αυτήν τη χώρα, είναι ότι έχεις πρόσβαση σε μεγάλη ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών όλο το έτος. Έχεις σκεφτεί ότι στην Αγγλία τα περισσότερα είναι εισαγόμενα; Να ξέρεις πως τα εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά έχουν επιπλέον συντηρητικά για να «αντέξουν» κατά τη διάρκεια διακίνησής τους.

Είναι αλήθεια πως στη χώρα μας, είναι αρκετές αλυσίδες σούπερ-μάρκετ που προμηθεύονται φρούτα (και λαχανικά) από άλλες χώρες. Για τον λόγο αυτό θα συνιστούσα να είσαι προσεκτικός/ή αν συνηθίζεις να τα αγοράζεις από κάποιο μεγάλο κατάστημα τροφίμων. Αν είσαι από εκείνους που επιλέγουν τις λαϊκές αγορές ή μανάβικα, τότε είσαι από τους τυχερούς γιατί έχεις την ευκαιρία να γευτείς πιο φρέσκα και νόστιμα φρούτα, αφού υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία και η πλειοψηφία των εμπορευμάτων είναι από Έλληνες παραγωγούς.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω έχουν ενδιαφέρον μόνο αν σου αρέσει να καταναλώνεις φρούτα! Θεωρώ πως είναι περιττό να αναφέρω τα οφέλη που έχουν τα φρούτα για τον οργανισμό σου σε σχέση για παράδειγμα με τα τυποποιημένα σνακ. Επίσης, τα περισσότερα φρούτα είναι πολύ καλή βάση για παρασκευές απλών και σύνθετων γλυκών. Παρακάτω θα δεις μια εύκολη συνταγή για galette με μήλα ή εύκολη μηλόπιτα.

Προετοιμασία 30 λεπτά, αναμονή 30 λεπτά, ψήσιμο 45-50 λεπτά

Υλικά για τη ζύμη

· 120gr αλεύρι ολικής άλεσης

· 80gr κρύο βούτυρο

· 45ml κρύο νερό

· 2gr αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:

· 6-5 φρέσκα μήλα της αρεσκείας σου (χρησιμοποίησα την ποικιλία gala αλλά όλα κάνουν)

· 150gr καστανή ζάχαρη

· Χυμός από 2 φρέσκα πορτοκάλια και 2 λεμόνια

· 1/2κγ μοσχοκάρυδο

· 1/2κγ κανέλα

· 100gr mascarpone (προαιρετικά)

· Λίγα pecan και αποξηραμένα μύρτιλα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Κοσκινίζω το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω το αλάτι και το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια. Αρχίζω να ανακατεύω με τα χέρια μου τα υλικά και να τρίβω το βούτυρο με το αλεύρι. Θα πρέπει να δημιουργούνται χοντροκομμένα κομμάτια.

Στη συνέχεια προσθέτω το νερό και συνεχίζω το ζύμωμα ώσπου να δημιουργηθεί μια ομογενοποιημένη μάζα.

Τυλίγω τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και αποθηκεύω στο ψυγείο για 30 περίπου λεπτά.

Παράλληλα, στύβω σε ένα μπολ τον χυμό από τα πορτοκάλια και τα λεμόνια.

Στη συνέχεια, πλένω καλά τα μήλα και δημιουργώ μια τρύπα από το κοτσάνι κάθετα στον πυρήνα ώστε να τα καθαρίσω από τα κουκούτσια τους (υπάρχει και ένα (οικονομικό) εργαλείο κουζίνας που εξυπηρετεί για αυτήν την εργασία, διαφορετικά τα καθαρίζω προσεκτικά με ένα μαχαίρι). Αφού καθαρίσω όλα τα μήλα αρχίζω να τα κόβω σε λεπτές φέτες και τα τοποθετώ μέσα στο μπολ με τον χυμό. Ανακατεύω μαλακά για να πάει παντού ο χυμός και έτσι να πάρουν άρωμα και να μην μαυρίσουν.

Αφού καθαρίσω και μεταφέρω όλα τα μήλα στον μπολ με τον χυμό, ρίχνω τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα και τα ανακατεύω μαλακά.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180° C. Πάνω στον πάγκο εργασίας μου ρίχνω λίγο αλεύρι, αφαιρώ τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγω χρησιμοποιώντας έναν πλάστη (θα πρέπει να δημιουργήσω ένα κύκλο περίπου 30cm) .

Μεταφέρω τη ζύμη πάνω σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και (προαιρετικά) απλώνω το τυρί mascarpone.

Στη συνέχεια τοποθετώ τα κομμάτια μήλου προσεκτικά το ένα δίπλα στο άλλο και περίπου 5-6cm πιο μέσα από την άκρη της ζύμης.

Αφού τοποθετήσω όλα τα μήλα, ρίχνω από πάνω όλα τα υγρά του μπολ (τον χυμό με τα υπολείμματα ζάχαρης). Αν θέλω προσθέτω από πάνω τα pecan και τα αποξηραμένα μύρτιλα.

Κλείνω την άκρη της ζύμη με προσοχή (η άκρη της ζύμης θα πρέπει να καλύπτει τα μήλα της πρώτης σειράς – περίπου στη μέση τους).

Μεταφέρω στον φούρνο και ψήνω για 40-45 λεπτά. Περιμένω να κρυώσει πριν σερβίρω και απολαμβάνω!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.