Καστανόσουπα αρωματισμένη με μέντα και πορτοκάλι για τα φετινά Χριστούγεννα

Και μην ξεχάσετε μετά το γεύμα σερβίρετε ένα τσάι από φρέσκα φύλλα μέντας για να βοηθήσετε τους καλεσμένους σας για την επόμενη γεύση, αυτή των γλυκών

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια πάντα μοσχοβολούν από τις πολύχρωμες πιατέλες που αχνίζουν οι ευωδιές των παραδοσιακών συνταγών. Εμείς οι βοτανολόγοι τα Χριστούγεννα αγαπάμε τα φρέσκα ματσάκια βοτάνων δίπλα στα πιάτα. Τα ματσάκια των αγαπημένων μας λέω εγώ, μιας και όταν τους αποχαιρετάμε τους τα δωρίζουμε να μοσχοβολήσουν το δικό τους τραπέζι.

Αυτό είναι τα Χριστούγεννα, ο τρόπος να δείξουμε στους ανθρώπους μας την αγάπη μας, να τους φροντίσουμε με τις σπιτικές μας γεύσεις, να τους κάνουμε να χαμογελούν και να τους δώσουμε δύναμη για τη νέα χρονιά που με τόσο προσμονή περιμένουμε.

Πριν το πρώτο πιάτο, τιμάμε το γιορτινό τραπέζι με μια σούπα. Καστανόσουπα προτείνω. Τα κάστανα είναι μια εικόνα που συντροφεύει τα Χριστούγεννα, μαρόν γλασέ κάστανου, τα πιο διάσημα. Πώς θα περάσουν οι γιορτές χωρίς αυτά;

Μια καστανόσουπα αρωματισμένη με μέντα και πορτοκάλι για τα φετινά Χριστούγεννα:

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας βιολογικό ελαιόλαδο, χωρισμένες

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

6 φρέσκα φύλλα  μέντας, ψιλοκομμένα (+ επιπλέον για το σερβίρισμα)

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

3 φλιτζάνια νερό + 1 βιολογικό κύβο ζωμό λαχανικών*

2 ⅔ φλιτζάνια (400 g) βρασμένα κάστανα ξεφλουδισμένα

1 κουταλιά της σούπας κατσικίσιο βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού(+επιπλέον για το σερβίρισμα)

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

¾ – ½ φλιτζάνι κρέμα αμυγδάλου

 

ΟΔΗΓΙΕΣ

Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.

Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέστε τα φύλλα μέντας, το σκόρδο και σοτάρετε για ένα λεπτό.

Προσθέστε τα κάστανα στην κατσαρόλα, κρατώντας μερικά στην άκρη για το σερβίρισμα και καλύψτε με τον ζωμό λαχανικών. Προσθέτουμε πιπέρι και αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση.

Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

Ανακατεύουμε τη σούπα με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνε χυλός και μετά την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε μέσα την κρέμα αμυγδάλου, τη τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι η σούπα να είναι ζεστή αλλά να μην βράζει.

Σε ένα μικρό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Κόβουμε τα υπόλοιπα κάστανα, τα προσθέτουμε στο τηγάνι και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά.

Σερβίρετε τη σούπα σε μπολάκια, ρίχνετε από πάνω σοταρισμένα κάστανα και προσθέτετε μερικά φύλλα μέντας και τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού για διακόσμηση.

Και μην ξεχάσετε μετά το γεύμα σερβίρετε ένα τσάι από φρέσκα φύλλα μέντας για να βοηθήσετε τους καλεσμένους σας για την επόμενη γεύση, αυτή των γλυκών.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.