Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]
Ελαφρύ και υγιεινό γεύμα με ψημένο στήθος κοτόπουλου, γλυκοπατάτα στον φούρνο και βινεγκρέτ μουστάρδας. Εύκολο και ελαφρύ πιάτο που συνδυάζει νόστιμα υλικά. Επιλέγουμε τη γλυκοπατάτα ως εναλλακτική γαρνιτούρα μιας και είναι πιο θρεπτική από την απλή πατάτα.
Προετοιμασία 40 λεπτά, αναμονή 1 ώρα, μερίδες 2
Υλικά
0.4kg στήθος κοτόπουλου
1 μεγάλη γλυκοπατάτα
0.3kg φασολάκια κατ. (αποψυγμένα)
1 μικρό κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
0.15ml ρετσίνα
0.2ml ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, θυμάρι
Υλικά για τη βινεγκρέτ μουστάρδας:
6κς ελαιόλαδο
2κς χυμός από φρέσκο λεμόνι
2κς μουστάρδα
Αλάτι, πιπέπι, θυμάρι
Εκτέλεση
Κόβω το στήθος κοτόπουλου σε μερίδες και το μεταφέρω σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτω 0.1ml ελαιόλαδο, τη ρετσίνα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πάπρικα και το θυμάρι. Το σκεπάζω με μεμβράνη και μεταφέρω στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Παράλληλα πλένω τη γλυκοπατάτα και την κόβω σε ροδέλες. Ρίχνω χοντρό αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, θυμάρι και πάπρικα (προαιρετικά). Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 25 λεπτά.
Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνω τα αποψυγμένα φασολάκια και βράζω για 12-15 λεπτά. Στραγγίζω και αφήνουν να κρυώσουν.
Τοποθετώ γκριλιέρα ή αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Βγάζω το μπολ με το κοτόπουλο από το ψυγείο και ψήνω για 5-6 λεπτά από την κάθε πλευρά. Ο χρόνος εξαρτάται και από το πάχος του κρέατος. Προσωπικά τα κόβω όσο το δυνατόν στο ίδιο πάχος ώστε να ψήνεται ομοιόμορφα.
Για τη βινεγκρέτ ρίχνω σε ένα μπολ το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και θυμάρι. Ανακατεύω με σύρμα και ρίχνω σταδιακά το ελαιόλαδο ώσπου να ενσωματωθεί. Συνθέτω το πιάτο και σερβίρω αμέσως.