Δύο προτάσεις εκπαιδευτικών βιβλίων: «Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων» και «Μικροί Επιστήμονες» για τους μικρούς μας φίλους

Προτάσεις δημιουργικής ανάγνωσης για τα παιδιά του Δημοτικού που θα ενθαρρύνουν τόσο την αυτοπεποίθησή τους και τη συναισθηματική τους αντίληψη αλλά διεγείρουν και την περιέργειά τους

Το σχολείο είναι πλέον μια καθημερινή πραγματικότητα στη ζωή των μικρών μας φίλων. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου έχουν μπροστά τους να διανύσουν μια πορεία συναισθηματικής και νοητικής ωρίμανσης, γνωστικής ανάπτυξης αλλά και προσωπικής εκτίμησης και γνώσης. Εδώ συγκεντρώσαμε δύο προτάσεις δημιουργικής ανάγνωσης για τα παιδιά του Δημοτικού που θα ενθαρρύνουν τόσο την αυτοπεποίθησή τους και τη συναισθηματική τους αντίληψη αλλά και θα διεγείρουν την περιέργειά τους.

 Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων  | Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Τα συναισθήματα. Ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή κάθε ανθρώπου και σημείο ανάφλεξης κάθε συμπεριφοράς και δράσης μας. Σύμφωνα με τη θεωρία των συναισθημάτων του Parrot τα βασικά είναι 6, η αγάπη, ο θυμός, ο φόβος, η χαρά, η λύπη και η έκπληξη αλλά από αυτά πηγάζουν πολλά δευτερεύοντα και τριτογενή συναισθήματα. Συχνά φανερώνονται ενώ άλλες φορές παραμένουν κρυμμένα από τους τρίτους και πολύ συχνά και από το ίδιο το πρόσωπο επηρεάζοντας τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς του και την ψυχική γαλήνη.

Τα βιβλία της σειράς Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων θα ενθαρρύνουν με παιγνιώδη τρόπο την αναζήτηση, την αμφισβήτηση αλλά και την απάντηση ερωτημάτων, και αντιλήψεων που τα αφορούν. Δημιουργός τους η Filliozat Isabelle και η ομάδα της που μέσα από πολύπτυχες δραστηριότητες και εκπλήξεις, συμβουλές και παραινέσεις, προσφέρουν το ιδανικό πεδίο ώστε το παιδί να ανακαλύψει και να μάθει παίζοντας. Τα σημειωματάρια είναι 3 και κάθε ένα είναι αφιερωμένο και σε ένα διαφορετικό συναίσθημα. Φόβοι, Αυτοπεποίθηση, Φιλία! Κάθε ένα από τα 3 βιβλία, δεν αποτελεί ένα βαρετό σύγγραμμα αποστειρωμένο από συναίσθημα, αλλά ένα παιχνίδι με τις λέξεις, τις εικόνες και τα χρώματα. Σε κάθε του σελίδα προτείνεται στην αρχή να το διαβάσετε μαζί με το παιδί ώστε να μπορείτε να εμπλουτίσετε τις σκέψεις και τα ερωτήματα που ίσως προκύψουν, μαθαίνοντας και αντιλαμβάνοντας κάθε μικρή απόχρωση του συναισθήματος, δημιουργικά ενώ καλείται σε δράση. Είτε να γράψει, να συμπληρώσει, να ζωγραφίσει κάτι.

Στο βιβλίο της Αυτοπεποίθησης θα αντιληφθεί τη διαφορετικότητα και τη σημασία της αποδοχής αυτής. Θα κατανοήσει πως το λάθος, και η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής. Στο βιβλίο του Φόβου θα μάθει πως ορισμένοι φόβοι είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι και μας προστατεύουν, ενώ άλλοι είναι εντελώς άχρηστοι και απλά μας δημιουργούν πρόβλημα ενώ στο βιβλίο της Φιλίας θα αντιληφθεί πώς το να κάνεις φίλους δεν είναι μια απλή και εύκολη υπόθεση. Τρία εκπαιδευτικά βιβλία που θα τα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι.

H Filliozat Isabelle, κόρη πατέρα ψυχολόγου και μητέρας ψυχιάτρου, είναι ψυχοθεραπεύτρια από το 1982 και μητέρα δύο παιδιών. Επί είκοσι χρόνια συνεργάζεται με γονείς και παιδιά στον δρόμο τους προς την ελευθερία των συναισθημάτων της ψυχής και την ευτυχία. Είναι επιτυχημένη συγγραφέας των βιβλίων: -“Le corps messager”, 1988 -“L” Alchimie du bonheur”, 1992 -“Le Delfi des meres”, 1994 -“Au coeur des emotions de l” enfant”, 1999 -“L” intelligence du coeur”. Από αυτά, περισσότερα από 30 απευθύνονται σε παιδιά, γονείς αλλά και επαγγελματίες. Αναγνωρίζεται ως σημαντική προσωπικότητα της Θετικής Γονεϊκότητας στη Γαλλία και για τον λόγο αυτό ορκίστηκε αντιπρόεδρος της Επιτροπής «Οι 1000 Πρώτες Ημέρες», που η κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν λάνσαρε στη Γαλλία το 2019.

Συγγραφέας: Filliozat Isabelle
Μεταφραστής: Παπαδιά Πελιώ
Για παιδιά 5+
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Μικροί Επιστήμονες 1 και 2, Εύκολες ιδέες για να κάνετε STEAM στο σπίτι | Εκδόσεις Καστανιώτη

Δύο νέες αφίξεις που θα γίνουν μια εξαιρετική αφορμή για παιχνίδι και γνώση στο σπίτι. Δύο βιβλία γεμάτα γνώση, ιδέες και εικόνες που εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών. Σε κάθε σελίδα και μια πρόταση για ένα πείραμα, σε κάθε σελίδα και μια πρόσκληση για ανακάλυψη, καταγραφή και διαπίστωση με εύκολο τρόπο αφού όλα τα υλικά που θα χρειαστεί κανείς περιγράφονται και εύκολα μπορεί να βρεί. Μαθαίνουμε για την ενέργεια, τη βαρύτητα, το βάρος, το φως και την ύλη, κάνοντας τα πειράματα και ακολουθώντας τις οδηγίες βήμα προς βήμα που εμπλουτίζονται με φωτογραφίες.

Μπορώ να εφεύρω έναν τρόπο να εξαφανίζω χρώματα; Υπάρχει τρόπος να σκαρφαλώσει το νερό αντί να πέσει κάτω; Γίνεται να εκτοξεύσω πύραυλο μέσα στο σπίτι; Πώς μπορώ να κατασκευάσω ένα ρομπότ που χορεύει; Πού πηγαίνει ο ζεστός και ο κρύος αέρας; Τι συμβαίνει με τα κινούμενα σχέδια;

Πειράματα, κατασκευές και τρόποι ώστε να εξασκήσετε στο παιδί σας τις δεξιότητες του 21ου αιώνα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Έτσι το Steam, Μικροί Επιστήμονες 1 απευθύνεται σε παιδιά 4+ ενώ το Μικροί Επιστήμονες 2 απευθύνεται σε παιδιά 6+ . Ωστόσο και τα δύο αποτελούν μια εξαιρετική πρόταση για παιδιά Δημοτικού κάθε ηλικίας.

Και για όσους πιθανόν δε γνωρίζουν, το STEAM είναι το ακρωνύμιο των λέξεων Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics και αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης του παιδιού με εύκολο τρόπο. Μία απόλυτα ολοκληρωμένη πρόταση εκπαίδευσης που περιλαμβάνει όλα τα πεδία γνώσης και δημιουργικότητας για τους μικρούς φίλους στα πεδία των επιστημών και των τεχνών.

Μικροί επιστήμονες 1 και 2 – Εύκολες ιδέες για να κάνετε STEAM στο σπίτι
Συγγραφεάς: Μαριλίζα Ποντικού-Λιγνού
Φωτογραφίες: Μανώλης Τσάφος
Εκδόσεις: Καστανιώτης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.