Δημήτρης Παπαϊωάννου για το ΙΝΚ: «Ένας ευαγγελισμός είναι η ιστορία, που ξέρετε που τελειώνει …στην σταύρωση»

Επτά νέες παραστάσεις και νέοι συντελεστές για το «ΙΝΚ», και όσα μοιράστηκε μαζί μας ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στη συνάντηση Τύπου στο «σπίτι» του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Κατέρρευσε το ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο πρώτο δωδεκάωρο, όταν ανακοινώθηκε ότι το έργο ΙΝΚ του Δημήτρη Παπαϊωάννου θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Κι έτσι έρχεται η δεύτερη ανακοίνωση από το στόμα του ίδιου του δημιουργού στη συνάντηση Τύπου στο ΜΜΑ για επτά νέες παραστάσεις του «ΙΝΚ», μετά την εξάντληση των θέσεων των πρώτων εννέα που είχαν αρχικά προγραμματιστεί. Το «ΙNK» είναι ένα έργο για δύο, πλημμυρισμένο με νερό που δημιούργησε και ερμηνεύει ο ίδιος ο Δ. Παπαϊωάννου με τον Šuka Horn, αναφέροντας σχετικά:

«Μιλάει για την επιθυμία, για τη μανία σύνδεσης με τη νεότητα και την ομορφιά, ενώ η ζωή και τα φυσικά υλικά φεύγουν μέσα από τα χέρια».  

photo: ©Stelios Theodorou Gklinavos

Συγκεκριμένα στις πέντε από τις νέες παραστάσεις, ο Χάρης Φραγκούλης θα ερμηνεύσει τον ρόλο που ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δημιούργησε για τον εαυτό του. Η έκπληξη αυτή είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο καλλιτεχνών για την ολοκλήρωση του «ΙΝΚ»: ο Χάρης Φραγκούλης μπήκε στη διαδικασία ως συνεργάτης σκηνοθέτης, βοηθώντας στην ανάπτυξη του ρόλου, και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου αποφάσισε να μοιραστεί μαζί του τις παραστάσεις όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην παγκόσμια περιοδεία που ακολουθεί.

photo: © Julian Mommert

«Το ΙΝΚ είναι σαν ένα όνειρο μέσα σε ένα όνειρο, μέσα σε ένα όνειρο …»: μοιράζεται μαζί μας ο Δημήτρης Παπαϊωάννου για το έργο, ενώ το residency του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κλείνει φέτος 5 χρόνια. Στο εργαστήριο αυτό δημιουργήθηκαν «Ο Μεγάλος Δαμαστής», το «Since She», ο «Σίσυφος/Trans/Form», ο «Εγκάρσιος προσανατολισμός» και –απρόβλεπτα μέσα στο λοκντάουν– το «ΙΝΚ».

Κάπως έτσι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι το «σπίτι» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, εκεί όπου γεννιούνται, χτίζονται, δημιουργούνται και τέλος σαν νερό ρέουν μπροστά στα μάτια μας τα δημιουργήματά του. Φέτος, η συνεργασία αυτή ανανεώνεται για  τα επόμενα επτά χρόνια και για την τεράστια σημασία αυτού του γεγονότος μοιράζεται ο Δημήτρης Παπαϊωάννου:

«Χρόνια αναζητούσα ένα εργαστήριο, ένα στούντιο, γιατί αυτό που κάνω δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υπάρχουν τα σώματα μαζί με τα υλικά, μαζί με τα φώτα …κι αν δεν μπορεί κανείς και να λερώσει, και να κατασκευάσει μαζί με τους ανθρώπους. Υπάρχει και το ζήτημα της ανακύκλωσης των υλικών, υπάρχουν τόσα πράγματα που περνάνε στην επόμενη παράσταση, γιατί βρίσκονται δίπλα μας… Η προσφορά αυτή για μένα είναι τρομακτικά σημαντική, όσο σημαντικό είναι το εργαστήριο για ένα ζωγράφο».

photo: © Julian Mommert

Ενδιαφέροντα σχέδια, όμως έχουν συζητηθεί και για επόμενες παραγωγές, με πιο άμεσο το ανέβασμα του «ΠΟΥΘΕΝΑ», για τον Σεπτέμβριο του 2024. Ένα ακόμη νέο είναι ότι το Μέγαρο,  για να γιορτάσει  την ανανέωση του residency, προσφέρει δωρεάν στο κοινό τη μεγάλη  βίντεο-εγκατάσταση  «ΜΕΣΑ»,  που θα παρουσιάζεται καθημερινά  από τις 17 έως τις 30 Ιανουαρίου (18:00-00:00) στην Αίθουσα Banquet. Πρόκειται για ένα εξάωρο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου που σε προσκαλεί να περάσεις όσο χρόνο θέλεις μαζί του καθισμένος αναπαυτικά ή ξαπλωμένος με το ποτό σου ή χωρίς. Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν το έργο όση ώρα επιθυμούν, να αποχωρήσουν από την αίθουσα και να επιστρέψουν σε αυτή όσες φορές θέλουν.

photo: © Julian Mommert

Επιστρέφοντας στον κύριο λόγο αυτής της συνάντησης, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου μας παρουσίασε και τις νέες καλλιτεχνικές συνεργασίες που τον οδήγησαν στην ολοκλήρωση του ΙΝΚ:

Ο  συνθέτης σύγχρονης μουσικής Κορνήλιος Σελαμσής δημιούργησε νέα πρωτότυπη μουσική. Ο Θεόδωρος Κουρεντζής έκανε το δώρο στην παράσταση να διευθύνει τη μουσική του Κορνήλιου και να την ηχογραφήσει με την music Aeterna  στο Βερολίνο. Ο Καναδός sound designer David Blouin που σχεδιάζει τα ηχητικά τοπία της παράστασης, ενισχύοντας και παραμορφώνοντας τους ήχους που παράγουν ζωντανά τα σώματα και το νερό στη σκηνή.

Ο 22 χρονος Γάλλος Lucien Laborderie που ενώνει τις δυνάμεις του με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και τον Στέφανο Δρουσιώτη  στον επανασχεδιασμό του φωτισμού της  παράστασης. Τέλος, ο πρωτοεμφανιζόμενος Ελληνογερμανός Antonio Papazis που προετοιμάζεται για τον ρόλο του Šuka Horn, και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου σχεδιάζει να τον εμφανίσει σαν έκπληξη σε κάποιες από τις  παραστάσεις του στην Αθήνα.

photo: © Julian Mommert

Η ιστορία του ΙΝΚ αφορά ένα ντουέτο που εξελίσσεται σε μονομαχία, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, αντιμέτωπος με τον χορευτή Šuka Horn, θέτει σε δοκιμασία τα όρια της πραγματικότητας μέσα από τα φίλτρα της επιστημονικής φαντασίας και της φρίκης. Ο φύλακας ενός σκοτεινού, κατακλυσμιαίου σύμπαντος πασχίζει να διατηρήσει την τάξη, ισορροπώντας πάνω σε μια διαρκή ευθραυστότητα. Η εισβολή ενός επισκέπτη από τα έγκατα της γης αναστατώνει τη μοναχική του ύπαρξη, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με την τρυφερότητα και την οδύνη, ακόμη και με τη βαναυσότητα. Για τη «γέννηση» και την ιστορία του έργου ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ανέφερε σχετικά:

«Την περίοδο που ήμουν πλημμυρισμένος με φως και αγάπη έφτιαξα ένα πάρα πολύ σκοτεινό έργο. Η ιστορία του είναι ένας ευαγγελισμός, που ξέρετε που τελειώνει…στην σταύρωση».

photo: © Julian Mommert

Info:

ΙΝΚ | +18 +22 +25 +28 +29.1 
23.1 | Διπλή παράσταση |17:30 & 20:00 
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη  
 
Έναρξη νέας προπώλησης | Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.