Δείπνο γευστικότατου roller coaster στη «Στέρνα» του Kinsterna Hotel

Το μενού της Στέρνας φέρνει όλο τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής στο τραπέζι

Κείμενο: Καλλιστώ Γούναρη

Θα μπορούσε να είναι ακόμα μια καλοσχεδιασμένη user design experience που διαθέτουν συνήθως καταλύματα τέτοιου διαμετρήματος και που απαντούν στον χαρακτηρισμό destination-hotel φιγουράροντας μάλιστα σε σελίδες του διεθνούς Tύπου. Ωστόσο, στην περίπτωση του Kinsterna Hotel στη Μονεμβασιά, και της γοητευτικής γαστρονομικής εμπειρίας που προσφέρει, όλα δείχνουν να έχουν προκύψει απλά και αβίαστα. Ως φυσικό επακόλουθο.

Τουλάχιστον αυτό αποπνέει το εστιατόριo «Στέρνα», που οργανώνεται γύρω από το κέλυφος της βυζαντινής του στέρνας, κυρίαρχης στο χώρο, η οποία αναστηλώθηκε προσεκτικά. Η δύναμη της υποβλητικής ατμόσφαιρας, μια ανάσα μόνο από την απόρθητη καστροπολιτεία, παίζει ουσιαστικό ρόλο. Ίσως, όμως, να είναι και το άρωμα ευκάλυπτου που δίνει σε όλα μια αίσθηση απλότητας και έμφυτης καλαισθησίας.

Ό,τι και αν είναι, λίγη σημασία έχει αφού το σκανδαλιστικό και αποπλανητικό degustation μενού με τους ετερόκλητους γευστικούς συνδυασμούς, φέτος κάνει το δείπνο στη «Στέρνα» must. Ελληνικές μεσογειακές γεύσεις πλεγμένες με εξωτικά touch, όπως ψάρι με chorizo ή με passion fruit και κρέας με καφέ, «διακορεύουν» δημιουργικά τους ουρανίσκους.

Οι ταλαντούχοι αυτουργοί είναι ο Γάλλος Chef Arnaud Bignon, από το εστιατόριο Σπονδή, βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin, και ο Chef του Kinsterna, Γιώργος Χάψας. Το νέο μενού σχεδιάστηκε με βάση την αξία των πρώτων υλών. «Υποστηρίζοντας την μαγειρική μου φιλοσοφία του να μαγειρεύω με ντόπια ελληνικά προϊόντα και σαφώς με προϊόντα εποχής, φέτος συνδυάζουμε ένα μενού δημιουργικής κουζίνας παντρεύοντας τα υλικά του κήπου μας με μοντέρνες γεύσεις» λέει ο chef του Kinsterna.

Και πράγματι, τα καλούδια από τα μποστάνια έχουν τη γεμάτη γεύση του καλοκαιριού με την χαρακτηριστική εκείνη μυρωδιά του φρεσκοκομμένου λαχανικού. Για του λόγου το αληθές, ακριβώς πίσω σας, απλώνεται ένα κτήμα 100 στρεμμάτων, με περιποιημένα περιβόλια αλλά και χώρους που φτιάχνουν ζυμωτό ψωμί, τσίπουρο και σαπούνι. Στην μέση λιόδεντρα. Στις γαίες του αρχοντικού καλλιεργείται και παράγεται η Αθηνολιά, το λάδι που αποτελεί βασικό συστατικό της κουζίνας του. Νόστιμη, εξαιρετικά παρθένα και κεχριμπαρένια, η Αθηνολιά είναι το καμάρι των αιωνόβιων ελαιώνων της Σπάρτης και δώρο της θεάς Αθηνάς, όπως λέει ο μύθος.

Το μενού της «Στέρνας» φέρνει όλο τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής στο τραπέζι. Μικρές αγροτικές παραγωγές, τυροκομικά, κρεατικά, αλίπαστα, σύγκλινο και φυσικά φρέσκο ψάρι. Άλλωστε στο Kinstena Hotel καλλιεργείται και ευδοκιμεί και το πνεύμα της βιωσιμότητας. Έτσι, από τους πορτοκαλεώνες της κοιλάδας του Ευρώτα πάμε στις παρυφές του Πάρνωνα και τα τραχιά εδάφη της Μονεμβασιάς. Ένα γευστικότατο roller coaster που… αντανακλά τις υψομετρικές διαφορές και το μικροκλίμα για το οποίο καυχιέται η Λακωνία.

Ανάμεσα στις επιλεγμένες ετικέτες κρασιού της «Στέρνας» από τον ελληνικό αμπελώνα, εντυπωσιάζει το Malvasia με τη μακρά ιστορία. Αυτός ο οίνος που η καταγωγή του διεκδικήθηκε όσο κανενός άλλου. Πριν χαθεί στον χρόνο ταξίδεψε από τη βυζαντινή Μονεμβασιά στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας ως ένα από τα πιο εκλεκτά εξαγώγιμα προϊόντα φτάνοντας, σύμφωνα με τις πηγές, να συνοδεύει συμπόσια καρδιναλίων. Σήμερα, η γεύση η βελούδινη, που του δίνουν τα λιαστά σταφύλια αναβιώνει και ωριμάζει στο κελάρι σε δρύινο βαρέλι για 24 μήνες, έχει καταφέρει να χαρακτηριστεί ΠΟΠ.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις:
info@kinsternahotel.gr
T: + 30 27320 66300

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.