Η Chinawoman στο ελculture.gr

«Είμαι κορίτσι του δάσους, αλλά αποφάσισα να δοκιμάσω την έκθεση στο φως»

Φωνή σκοτεινή, βγαίνει από τα έγκατα για λίγο στο φως και ξαναχύνεται στα σκοτάδια. Ο ήχος της σε χτυπά εκεί που βρίσκουν οι βαθιές νότες της Polly Jean Harvey και του Nick Cave, αλλά και η γλυκιά μελαγχολία του Leonard Cohen, όσο κι αν η ίδια δεν τους συγκαταλέγει στις επιρροές της. Μη σε μπερδεύει το όνομά της, δεν είναι δηλωτικό καταγωγής. Γεννημένη από Ρώσους γονείς ως Michelle Gurevich, η μητέρα της μάλιστα ήταν μπαλαρίνα στα Kirov, μεγάλωσε στη ρώσικη συνοικία του Τορόντο στον Καναδά, ακούγοντας τη συλλογή των γονιών της από δίσκους σοβιετικής και ευρωπαϊκής μουσικής της δεκαετίας του ’70. Εδώ και λίγα χρόνια μετακόμισε στο Βερολίνο, καθώς η μουσική της έγινε γρήγορα γνωστή στην Ευρώπη, όπου την καλούν συνέχεια σε συναυλίες. Έχει κυκλοφορήσει δύο albums, τα «Party Girl» (2007) και «Show me the face» (2010), και τρία single «Russian ballerina» (2008), «To be with others» (2012) και το φρέσκο «Vacation from love». Στην Ελλάδα έρχεται πρώτη φορά, αλλά για τρεις – σχεδόν sold out – συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ελc: Οι γονείς σου είναι Ρωσικής καταγωγής, εσύ μεγάλωσες στο Τορόντο, τα τελευταία χρόνια ζεις στο Βερολίνο και γυρνάς την Ευρώπη με τη μπάντα σου. Είσαι κοσμοπολίτισσα από επιλογή ή είναι κάτι που προέκυψε;
Chinawoman:
Βασικά είμαι κορίτσι του δάσους. Μόλις πριν από μερικά χρόνια βρισκόμουν στο δάσος και κοιμόμουν στο κρεβάτι μου, φτιαγμένο από φύλλα και κλαδιά, χτισμένο πάνω σε μια στρώση θαμμένων ζεστών κάρβουνων. Ένα χρόνο νωρίτερα είχα ολοκληρώσει τον πρώτο μου δίσκο, κάτι το οποίο γνώριζαν τότε μόνο πέντε άτομα, και άρχισα να αναρωτιέμαι: θα χωθώ πιο βαθιά στο δάσος, θα χτίσω ένα σπίτι από λάσπη και πηλό και θα μάθω τα καλέσματα των πουλιών; Ή αποφασίζω να φορέσω ένα κοστούμι και να εξορμήσω στις σκηνές της Ευρώπης; Αποφάσισα ότι το δάσος μπορούσε να με περιμένει, και ότι όσο είμαι ακόμη νέα θα έπρεπε να δοκιμάσω την έκθεση στο φως.

ελc: Με ποιες μουσικές μεγάλωσες και ποιοι καλλιτέχνες θα έλεγες ότι σε έχουν επηρεάσει;
Chinawoman:
Alla Pugacheva, Nikolai Slichenko, Charles Aznavour, Adriano Celentano, Raffaella Carra, Willi Tokarev, Chopin και οι Metallica.

ελc: Πώς τα περνάς στο Βερολίνο; Τι σου αρέσει περισσότερο στη ζωή σου εκεί, σε σχέση με τη ζωή στο Τορόντο;
Chinawoman:
Με 100 – 200 ευρώ μπορώ να πετάξω σχεδόν σε οποιαδήποτε πόλη και να παίξω live. Επίσης, το Βερολίνο είναι πιο φτηνό από το Τορόντο, πράγμα που επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία στο να κυνηγήσεις την τέχνη. Το Βερολίνο είναι πιο γκρίζο και δεν έχει τζαμαϊκανή κουζίνα. Το να προσπαθήσεις να κάνεις οτιδήποτε εδώ, όπως το να πάρεις ένα σπίτι ή να πληρώσεις τους φόρους σου, απαιτεί πολύ γερμανική γραφειοκρατία. Και τα δύο είναι ωραία μέρη για να γράψεις μελαγχολικά τραγούδια.

ελc: Παλιότερα δούλευες ως παραγωγός ταινιών αλλά κάποια στιγμή τα παράτησες για να φτιάξεις τη δική σου μουσική. Πώς έκανες αυτή την επιλογή;
Chinawoman:
Επέλεξα τη μουσική γιατί ήμουν καλύτερη σε αυτό. Αν βρεις τον τρόπο να επικοινωνήσεις αυτό το μικρό πραγματάκι που σιγοκαίγεται μέσα σε όλους μας, αν βρεις έναν τρόπο να το εκφράσεις σε μια μορφή που να βγάζει νόημα, ανεξαρτήτως του μέσου που θα χρησιμοποιήσεις, τότε είσαι ένας χαρούμενος άνθρωπος.

ελc: «Και δεύτερο live στην Αθήνα!! Με την ευκαιρία, έχω αναφέρει ότι ο πρώτος μου έρωτας ήταν από την Ελλάδα;» Τώρα που το ανέφερες στο facebook status σου, μπορείς να μας πεις κάτι για αυτό;
Chinawoman:
Τι να πω; Θυμάμαι ένα σταυρό στο κομοδίνο, έναν αυστηρό πατέρα με μουστάκι, την αδερφή με τα τεράστια μαλλιά, ένα παρκαρισμένο αμάξι που έπαιζε κακή dance μουσική, το μελοδραματικό τέλος, αλλά και μια μακροχρόνια φιλία.

ελc: Μόλις κυκλοφόρησες ένα νέο single με τίτλο «Vacation from love». Ετοιμάζεις κάποιο album για το άμεσο μέλλον;
Chinawoman:
Συνεχίζω τις ηχογραφήσεις, κατά το φθινόπωρο του ’13 θα βγει ο νέος δίσκος. Αλλά θέλω ο τρίτος δίσκος να είναι τόσο καλός, που δεν θα σταματήσω μέχρι να είμαι απόλυτα ικανοποιημένη.

ελc: Ποιες μουσικές ακούς αυτή την περίοδο;
Chinawoman:
Τις τελευταίες εβδομάδες ακούω το Γάλλο συνθέτη Francis Lai, Tchaikovsky, William Basinsky, και αυτή τη στιγμή ακούω ένα εκπληκτικό άλμπουμ με τίτλο “Before The Day Breaks” από τους Robin Guthrie & Harold Budd.

ελc: Η μουσική σου είναι το αποτέλεσμα..
Chinawoman:
Έμπνευσης, απόγνωσης και εφίδρωσης.

Photo credit: Remi Rybicki

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.