Atole – Το μυστικό της μεξικάνικης παραδοσιακής γεύσης στο κέντρο της Αθήνας

Μια ολιστική εμπειρία, με φιλόξενη ατμόσφαιρα, λιτή και κομψή αισθητική για να απολαύσεις αυθεντικές μεξικάνικες γεύσεις

Στον πεζόδρομο της Γριβαίων, στο ζωηρό αυτό τρίγωνο του κέντρου της Αθήνας, βρίσκεται το μεξικάνικο εστιατόρια Atole του Δημήτρη Αφεντάκη. Για όσους δεν το γνωρίζουν, Atole είναι το μεξικάνικο ρόφημα με σοκολάτα, καλαμποκάλευρο, τσίλι και κανέλα που οι Μεξικανοί εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια ετοίμαζαν ως ωδή στους θεούς τους για να ευχαριστήσουν για τη ζωή τους.

Μερικά τραπέζια έξω από τα όμορφα δέντρα που προσφέρουν σκιά και δροσιά το καλοκαίρι συμπληρώνονται από τον εξαίρετο διάκοσμο στο εσωτερικό minimal αισθητικής με γήινα χρώματα, ζεστή ατμόσφαιρα και μια μεγάλη ανοιχτή κουζίνα που σε προσκαλεί να μυηθείς στα μυστικά της.

Πρωταγωνιστής εδώ σε αυτό το ζεστό και ατμοσφαιρικό σκηνικό, ο ξυλόφουρνος, διαρκώς αναμμένος φυλάσσει όλη τη νοστιμιά της homemade τορτίγιας που σερβίρεται ζεστή και αχνιστή για να αγκαλιάσει όλη τη δροσιά των γεύσεων που θα την ολοκληρώσουν. Εδώ θα γευτείς την αυθεντική, εστιατορική εκδοχή του μεξικάνικου φαγητού, που αδίκως για πολλά χρόνια έχει περιοριστεί ανάμεσα στις επιλογές του street food.

 

 

 

Αυτό που κάνει το Atole ξεχωριστό είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια. Ο Δημήτρης Αφεντάκης, φύσει τελειομανής, ξέρει να παίρνει ρίσκα και με επιμονή, σκληρή δουλειά και κυρίως γνώση, στοχεύει μόνο στην κορυφή. H αναζήτηση των κατάλληλων καλλιεργητών και προμηθευτών για τις πρώτες ύλες του, η εκμάθηση και τελειοποίηση παραδοσιακών τεχνικών για το μαγείρεμα αλλά και η σοφή αναζήτηση των υλικών που θα διατηρήσουν άθικτο το DNA του μεξικάνικου φαγητού συγχωνευμένου στην ελληνική κουζίνα είναι οι μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει και θα στεφθεί νικητής.

 

 

Γεύσεις που ετοιμάζονται με παραδοσιακές τεχνικές από τα καλύτερα υλικά

Το καλαμπόκι, oι πιπεριές τσίλι και η σοκολάτα αποτελούν τα βασικά προϊόντα που ταξιδεύουν από το Μεξικό από μικρούς καλλιεργητές που ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές. Η ζύμη της τορτίγιας προέρχεται αυστηρά από μεξικάνικο καλαμπόκι Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), μαγειρεύεται και αλέθεται καθημερινά στο εστιατόριο, έτσι ώστε να διατηρηθεί η αυθεντική της πλούσια γεύση.

Στο Atole το χειροποίητο είναι βασική αρχή. Το γκουακαμόλε φτιάχνεται μέσα σε molcajete (παραδοσιακό Μεξικάνικο πέτρινο γουδί) όπως προστάζουν τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας του υπέροχου εδέσματος που τα τελευταία χρόνια, έχει κατακτήσει τις καρδιές όλων, ενώ όλα τα υπόλοιπα πιάτα ετοιμάζονται με φροντίδα, πάθος και σεβασμό. Οι σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές στο Atole συνδυάζονται με μεγάλη προσοχή με τις παραδοσιακές, έτσι ώστε να μείνει σχεδόν άθικτη η ταυτότητα της Μεξικάνικης κουζίνας.

Το μενού, όπως αρμόζει σε ένα εστιατόριο που σέβεται τις γεύσεις και τους καλεσμένους του αλλάζει μαζί με τις εποχές, περιλαμβάνει σιγομαγειρεμένα κρέατα, αρκετά ψάρια αλλά και πιάτα που έχουν στη βάση τους τα λαχανικά.

 

Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 18 πιάτα και μια εκτενής λίστα με ενδιαφέρουσες επιλογές κρασιού για pairing αποτελούμενη από ετικέτες από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα φυσικά, με αρχαίες ελληνικές και βυζαντινές ποικιλίες. Δεν λείπουν οι premium τεκίλες και τα εξαιρετικής ποιότητας μεσκάλ.

Μια ολιστική εμπειρία, με φιλόξενη ατμόσφαιρα, λιτή και κομψή αισθητική για να απολαύσεις αυθεντικές μεξικάνικες γεύσεις.

 

 

Atole | Γριβαίων 3, Κολωνάκι | Online reservations

tags / Atole

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.