Αναζητώντας λύση για το Ιντεάλ και το Άστορ: «Ο κινηματογράφος είναι η κληρονομιά μας»

Ο Κώστας Γαβράς, ο Φατίχ Ακίν, ο Κεν Λόουτς και ο Εμίρ Κουστουρίτσα εξέφρασαν την στήριξή τους στον αγώνα διάσωσης των κινηματογράφων Άστορ και Ιντεάλ

Με την κινηματογραφική κοινότητα να δίνει το «παρών» πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου για τη διάσωση των κινηματογράφων Άστορ και Ιντεάλ. Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, κριτικοί κινηματογράφου, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων του οπτικοακουστικού χώρου ήταν εκεί.

Οι παρεμβάσεις του Φατίχ Ακίν και του Κώστα Γαβρά σήμαναν την έναρξη της συνέντευξης τύπου που φιλοξενήθηκε στο κατάμεστο Άστορ. Μέσα από βιντεοσκοπημένα μηνύματα οι δύο δημιουργοί δήλωσαν την στήριξή τους στον αγώνα για τη διατήρηση των κινηματογραφικών αιθουσών.

«Ο κινηματογράφος είναι η κληρονομιά μας. Είναι αυτό που οι πρόγονοί μας έκαναν πάντα, λέγοντας ιστορίες μέσα από τις οποίες αντιλαμβάνονταν τους εαυτούς τους και τον κόσμο καλύτερα. Είναι αμαρτία να κλείσουν αυτοί οι χώροι πολιτισμού. Σώστε τους κινηματογράφους Άστορ και Ιντεάλ», δήλωσε ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν.

 

Ο Κώστας Γαβράς από την άλλη τόνισε: «Ο καλύτερος τρόπος για να βλέπουμε ταινίες είναι οι μεγάλες αίθουσες. Είμαστε όλοι μαζί, είναι μια σχέση πολύ διαφορετική από το να τις βλέπετε στην τηλεόραση ή στο κινητό. Θέλω να απευθυνθώ στην Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη. Είμαι σίγουρος πως έχει πολιτιστικό πατριωτισμό. Και ελπίζω να έχει και κινηματογραφικό πατριωτισμό για να σώσει αυτές τις αίθουσες».

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν επίσης ο Κέν Λόουτς και ο Εμίρ Κουστουρίτσα διαβιβάζοντας κείμενα υποστήριξης μέσω του Νίνου Φένεκ Μικελίδη, κριτικού κινηματογράφου και Διευθυντή του Φεστιβάλ Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. «Η κατεδάφιση των κινηματογράφων είναι έγκλημα ενάντια στον πολιτισμό», σημείωσε ο Εμίρ Κουστουρίτσα.

Οι ομιλίες άρχισαν με τους Μπάμπη και Αντρέα Κονταράκη, ιδιοκτήτες του κινηματογράφου Άστορ και διανομείς της weird wave, να παρουσιάζουν το χρονικό της υπόθεσης:

«Ο ΕΦΚΑ παραχωρεί τα κτίρια χωρίς να προβλέπει τη διατήρηση της λειτουργίας των κινηματογράφων. Ταυτόχρονα, εμποδίζει να κηρυχθούν διατηρητέοι ως προς τη χρήση τους οι κινηματογράφοι, που είναι ο μόνος τρόπος που εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία τους, ενώ αποτελεί και ένα καθεστώς προστασίας που δικαιούνται.», εξήγησε ο Μπάμπης Κονταράκης.

Όπως τόνισε, οι δύο κινηματογράφοι θα σωθούν μόνο αν κηρυχθεί διατηρητέα η χρήση τους. «Έχουμε συγκεντρώσει δέκα χιλιάδες υπογραφές. Μπορούμε να φέρουμε όσες χρειαστεί. Μας λείπει μία. Αυτή του Υπουργού. Βρισκόμαστε στο σημείο που ο Υπουργός χρειάζεται να βάλει απλώς μια υπογραφή, όμως απ’ ότι φαίνεται κάτι τον εμποδίζει».

Τη σκυτάλη πήραν ο Γιώργος και ο Σπύρος Σπέντζος, ιδιοκτήτες του Ιντεάλ που φέτος συμπληρώνει 102 χρόνια ζωής. Φανερά συγκινημένος ο πρώτος αναφέρθηκε στην ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα στήριξης, στο οποίο προχώρησαν την περασμένη Κυριακή:

«Προχθές που ανοίξαμε τα σινεμά μας στον κόσμο ήταν μια μεγαλειώδης νύχτα, όμως ούτε ένα συστημικό κανάλι δεν ήρθε να καλύψει το γεγονός. Στήθηκαν ουρές, άνθρωποι που περίμεναν να υπογράψουν για τη διάσωση του Ιντεάλ, ευλαβικά, σαν να μπαίνουν σε εκκλησία. Δεν είμαστε ένα μαγαζάκι που το παίρνεις και το μεταφέρεις απέναντι.», υπογράμμισε. Εξέφρασε επίσης την απορία του πώς γίνεται να μην κηρύσσεται διατηρητέο το “ιστορικό” Ιντεάλ, ο πιο παλιός κινηματογράφος της Αθήνας, την στιγμή που έχουν κριθεί διατηρητέα τα κτήρια που το περιστοιχίζουν.

Για τον Σπύρο Σπέντζο ένας από τους πολλούς λόγους, για τον οποίο πρέπει να σωθούν το Ιντεάλ και το Άστορ είναι πως προωθούν ένα είδος ταινιών που δεν συναντά κανείς σε κινηματογράφους άλλων περιοχών της πόλης. «Οι αίθουσες αυτές παίζουν ταινίες σινεφίλ, μεγάλων δημιουργών, ταινίες φεστιβαλικές. Άνθρωποι από κάθε γωνιά της Αθήνας έρχονται ειδικά στο κέντρο για να τις δουν», ανέφερε.

Παρών στη συνέντευξη τύπου και ο Δήμαρχος Αθηναίων. Ο Κώστας Μπακογιάννης επανέλαβε τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που έχει εκφραστεί μέσα από τα δύο αντίστοιχα ψηφίσματα για την κήρυξη διατηρητέων -ως προς τη χρήση- των κινηματογράφων Ιντεάλ και Άστορ. «Είμαστε όλοι εδώ γιατί θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις δικές σας και να υπογραμμίσουμε την ανάγκη να κηρυχθούν διατηρητέοι -κατά τη χρήση- οι δύο αυτοί ιστορικοί κινηματογράφοι. Θέλω να θυμίσω ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 1997 για τους 47 θερινούς κινηματογράφους. Επομένως, υπάρχει προηγούμενο». Για τον Δήμαρχο Αθηναίων, η συζήτηση αυτή δεν αφορά μόνο στους δύο ιστορικούς κινηματογράφους αλλά σχετίζεται με το DNA, την ταυτότητα και την προσωπικότητα της Αθήνας.

Η αλλοίωση του χαρακτήρα της Αθήνας ήταν ένα θέμα στο οποίο εστίασαν οι περισσότεροι από τους ομιλητές. Στάθηκαν ιδιαίτερα στην τουριστικοποίηση της Αθήνας και στο γεγονός πως τα ξενοδοχεία που «αναδύονται» εκτοπίζουν από τον χάρτη της τους χώρους πολιτισμού. Η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη μάλιστα εξήγησε τη σημασία που έχουν για εκείνη οι κινηματογραφικές αίθουσες. «Έρχομαι γιατί είναι η πορεία, το να περπατήσω ως το σινεμά, να δω κάτι μόνη ή με φίλους και να πλουτίσω», δήλωσε και πρόσθεσε ότι: «Εγώ θα φύγω από την Αθήνα αν φύγουν οι κινηματογράφοι». Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, αν μπει λουκέτο στο Ιντεάλ και το Άστορ θα απομείνουν μόνο τρεις κινηματογραφικές αίθουσες στο κέντρο της Αθήνας. Το Άστυ, η Όπερα και η Έλλη. Αν φυσικά δεν κινδυνέψουν και αυτές κάποια στιγμή.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.