5 προτάσεις παιδικών βιβλίων που θα κάνουν απολαυστικό το ταξίδι και τις διακοπές

Μια αναγνωστική βουτιά στη διασκέδαση για τους μικρούς αναγνώστες

Τα παιδικά βιβλία θα κρατήσουν παρέα στους μικρούς μας φίλους την περίοδο των καλοκαιρινών τους διακοπών είτε σε μια παραλία, είτε στο χωριό. Βιβλία για τις πρώτες αναγνωστικές, ανεξάρτητες προσπάθειες αλλά και βιβλία που εκτός από ιστορίες, επιφυλάσσουν διασκεδαστικά παιχνίδια, γρίφους και σπαζοκεφαλιές. Κάθε βιβλίο και ένας μικρός διαφορετικός πλανήτης.

1. Dog Man 6 – Το κάλεσμα της άγριας λύσσας | Εκδόσεις Ψυχογιός

O γνωστός πλέον σε όλους, ιδιαίτερος θα έλεγε κανείς, ήρωας Dog Man σε μια νέα περιπέτεια. Και για να κάνουμε ένα βήμα λίγο πιο πίσω, στην απίθανη περίπτωση που κάποιος δεν τον έχει ακόμα γνωρίσει, να αναφέρουμε ότι πρόκειται για έναν ήρωα, μισό σκύλο, μισό άνθρωπο, και στο επάγγελμα είναι αστυνομικός, που έκανε την εμφάνισή του πριν από αρκετό καιρό για να διασκεδάσει με τις μοναδικές του περιπέτειες.

Μετά τον δημοφιλή Καπετάν Βράκα, ο ταλαντούχος συγγραφέας και εικονογράφος Dav Pilkey δημιούργησε μια ακόμη σειρά απολαυστικών comics που θα κάνουν τους μικρούς μας φίλους, να ξεκαρδιστούν στα γέλια και να μην έχουν καμία απολύτως διάθεση να αφήσουν το βιβλίο από τα χέρια τους.

Σε αυτή την έκτη κατά σειρά περιπέτειά του, ο Dog Man ο σκληροτράχηλος αστυνομικός φυλακίζεται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε. Και ενώ οι φίλοι του προσπαθούν να αποδείξουν την αθωότητά του, ο Dog Man παλεύει να βρει τη θέση του ανάμεσα σε σκυλιά και ανθρώπους. Θα ταιριάξει άραγε πουθενά;

Απολαυστική ανάγνωση και μια άκρως χιουμοριστική περιπέτεια για τους μικρούς αναγνώστες.

Συγγραφέας: Dav Pilkey

2. Φίλοι με ουρά – Οι ευτυχισμένες μέρες | Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

Ο Τυφλοπόντικας και ο Ποντικός είναι πολύ αγαπημένοι παρά τις διαφορές τους. Περνούν μαζί την κάθε μέρα, βοηθούν ο ένας τον άλλον και απολαμβάνουν παρέα αναλόγως την εποχή, εξορμήσεις για ψάρεμα τις Κυριακές, εκδρομές για ζωγραφική στη φύση τις Πέμπτες. Κάθε μέρα και μια ξεχωριστή ιδέα. Κάθε μέρα και μια αφορμή για νέα περιπέτεια, στοχασμό και συνεύρεση. Δύο ήρωες που μοιάζουν τόσο απορροφημένοι σε αυτή τη διαπροσωπική τους σχέση, τόσο απόλυτα δοσμένοι που μοιάζουν συχνά να έχουν έρθει από άλλους κόσμους όπου η ευτυχία, η αποδοχή και η στωικότητα είναι αξίες δεδομένες.

Το βιβλίο «Φίλοι με ουρά – Οι ευτυχισμένες μέρες», είναι μια νέα σειρά βιβλίων, που για τα παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους αναγνωστικά βήματα. «Οι ευτυχισμένες μέρες» αποτελούνται από τρεις μικρές εικονογραφημένες ιστορίες, που εξυμνούν τη φιλία, την ευγένεια αλλά και τη διαφορετικότητα με χιούμορ. Κάθε μια μικρή ιστορία, επιφυλάσσει στον αναγνώστη τρυφερές εκπλήξεις.

Στην εικονογράφηση ο γνωστός στην Ελλάδα από τα μικρά Μαρσουπιλαμί (κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη), το βιβλίο του «Αντίο Καλτσούλη», αλλά και εκείνα με πρωταγωνιστές τις Αρκούδες, «Ένα νανούρισμα για τις αρκούδες», «Ένα καλοκαιράκι για τις αρκούδες» και «Ακροβατικά για αρκούδες» (Εκδόσεις Κόκκινο), ο Γάλλος Benjamin Chaud, έχει συνθέσει ένα ήρεμο περιβάλλον που αποτυπώνεται κυρίως από την πράσινη παλέτα του σε ζεστές αποχρώσεις. Τα μεγάλα γράμματα του βιβλίου το καθιστούν ένα εξαιρετικό πρώτο ανάγνωσμα για παιδιά.

Συγγραφέας: Henri Meunier
Εικονογράφος: Benjamin Chaud

Αναζητήστε και άλλα βιβλία για τους μικρούς αναγνώστες εδώ.

3. Ο γύρος του κόσμου | Εκδόσεις Πατάκης

Μία σειρά βιβλίων δραστηριοτήτων όπου το παιδί καλείται κάθε φορά να λύσει 8 μυστήρια, το καθένα από τα οποία τοποθετείται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, π.χ. στον σταθμό, στο σχολείο, στην τράπεζα, στο εργαστήριο, στο τσίρκο, στο μουσείο κτλ. Τα μυστήρια είναι ανεξάρτητα, αλλά κάθε βιβλίο έχει ένα κοινό θέμα και πάντα την ίδια ηρωίδα, την Αγκάθα Κρίσπυ. Για την επίλυση των μυστηρίων, το παιδί πρέπει να αναζητήσει λεπτομέρειες στην εικόνα και να απαντήσει σε ερωτήσεις αξιοποιώντας τη λογική, την παρατηρητικότητα και την κριτική του σκέψη.

Σε αυτό το βιβλίο, η Αγκάθα Κρίσπυ κάνει τον γύρο του κόσμου, αλλά σε κάθε της στάση συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Από κλοπές, εξαφανίσεις, μέχρι απαγωγές. Ένα σωρό υποθέσεις αναζητούν διαλεύκανση και οι μικροί αναγνώστες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά, ώστε με τη βοήθειά τους, να καταφέρει να λύσει όλα τα αινίγματα. Οκτώ αστείες υποθέσεις που απαιτούν παρατηρητικότητα και κριτική σκέψη.

Συγγραφέας: Paul Martin

4. 100 Children’s Crosswords: Holiday | Usborne

Το καλοκαίρι επιζητά και μικρές παύσεις, μικρής διάρκειας ανάπαυλες κάτω από σκιές δέντρων ή στην παραλία κάτω από την ομπρέλα. Και τι καλύτερο για τους μικρούς φίλους να έχουν στην συντροφιά τους ένα βιβλίο δραστηριοτήτων που θα τους διασκεδάσει ενώ τους εκπαιδεύει;

Στις 100 περίπου σελίδες του, το ”100 Children’s Crosswords: Holiday” κρύβει απολαυστικά σταυρόλεξα για να δοκιμάσουν οι μικροί φιλομαθείς αναγνώστες τις γνώσεις τους με θέμα τις διακοπές – από τις κατασκηνώσεις, και τις πόλεις μέχρι τα τροπικά νησιά αλλά και σημαντικά ορόσημα. Τα σταυρόλεξα δυσκολεύουν σταδιακά σε όλο το βιβλίο και είναι ιδανικά για να τα έχουν πάντα στο μικρό τους σακίδιο ή τη βαλίτσα των διακοπών, στο αεροπλάνο, το καράβι ή το αυτοκίνητο. Και για εύκολη και γρήγορη επαλήθευση, όλες οι απαντήσεις βρίσκονται στο πίσω μέρος του βιβλίου.

Συγγραφέας: Phillip Clarke

Αναζητήστε και άλλα βιβλία δραστηριοτήτων εδώ.

5. Wipe-Clean Seashore Activities | Usborne

Ένα πολύχρωμο βιβλίο, γεμάτο δραστηριότητες που επιτρέπουν στα παιδιά να εξασκήσουν τον συντονισμό των χεριών τους και τις κινητικές τους δεξιότητες. Οι εικονογραφημένες σελίδες του με έντονα και ζωντανά χρώματα προσφέρουν ποικίλες διασκεδαστικές ασκήσεις όπως παιχνίδι «ένωσε τις τελείες», λαβύρινθους που πρέπει να λύσουν, διαφορές που πρέπει να εντοπίσουν και αντικείμενα της θάλασσας που πρέπει να εντοπίσουν, να βρουν και να μετρήσουν.

Το βιβλίο περιλαμβάνει ειδικό μαρκαδόρο, κατάλληλα σχεδιασμένο για μικρά χεράκια ενώ μπορεί εύκολα να σβηστεί, ώστε τα παιδιά να επαναλαμβάνουν τις δραστηριότητες όσες φορές θέλουν. Κυριολεκτικά ένα ατελείωτο, διασκεδαστικό βιβλίο.

Συγγραφέας: Henri Meunier
Εικονογράφος: Benjamin Chaud

Αναζητήστε περισσότερες προτάσεις βιβλίων στο public.gr και επιλέξτε τον τίτλο των διακοπών σας μέσα από τον καλοκαιρινό κατάλογο του Public

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.