5 προτάσεις εφηβικής λογοτεχνίας για τις ημέρες των διακοπών

Αγαπημένοι ξενόγλωσσοι τίτλοι που έχει λατρέψει ο εφηβικός κόσμος στο Tik Tok

Tο καλοκαίρι συνεχίζεται. Μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα χτυπήσει και πάλι το κουδούνι του σχολείου σηματοδοτώντας την επιστροφή στα θρανία οι βουτιές στη θάλασσα, τα παιχνίδια και οι βόλτες έχουν την τιμητική τους.

Ανάμεσα όμως σε όλα αυτά «χωράει» και ένα βιβλίο. Μεταξύ των αναρίθμητων τίτλων που κυκλοφορούν αυτοί που αγαπήθηκαν από την εφηβική κοινότητα του Tik Tok αποτελούν την ιδανική επιλογή για τις ημέρες των διακοπών.

Πληγωμένες καρδιές | Εκδόσεις Διόπτρα

lets book talk

Για την ηρωίδα του βιβλίου «Πληγωμένες καρδιές», τη δεκαεννιάχρονη Μπέγια Γκριμ, η ζωή δεν είναι εύκολη. Εκείνη όμως ακόμα και χωρίς την υποστήριξη της οικογένειάς της είναι αποφασισμένη να χαράξει τη δική της πορεία. Λίγους όμως μήνες πριν το ξεκίνημα των σπουδών της ο θάνατος της μητέρας της την αφήνει χωρίς στέγη. Θα αναγκαστεί έτσι να ζητήσει από τον πατέρα της που κατοικεί σε μία παραθαλάσσια πόλη να την φιλοξενήσει. Στόχος της να παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Τότε επιτέλους θα μπορέσει ν’ αφήσει πίσω της το παρελθόν και να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον διεκδικώντας από τη ζωή όσα μέχρι τώρα εκείνη της στέρησε. Τα σχέδια της όμως θα ανατραπούν όταν γνωρίσει το νέο της γείτονα, τον Σάμσον. Αν και προέρχονται από τελείως διαφορετικούς κόσμους οι δυο τους έχουν ένα κοινό.

Είναι πληγωμένοι. Περισσότερο απ’ όσο τολμούν οι ίδιοι να παραδεχτούν. Ένα ακόμη contemporary romance δια χειρός Colleen Hoover. Η συγγραφέας του διεθνούς best seller «Τελειώνει με εμάς» παραδίδει άλλη μία ρομαντική ιστορία, στην οποία η αγάπη, ο πόνος, τα τραύματα πρωταγωνιστούν. Όπως ακριβώς και στην πραγματική ζωή.

 

Το τραγούδι του Αχιλλέα | Εκδόσεις Διόπτρα

lets book talk

«Μια παράφορα σαγηνευτική εκ νέου αφήγηση του Τρωι­κού Πολέμου», έγραψε το περιοδικό Time για «Το τραγούδι του Αχιλλέα». Ξεκινώντας την αφήγηση από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Πατρόκλου και του Αχιλλέα και μεταφέροντάς την εν συνεχεία στο πεδίο μάχης του Τρωικού Πολέμου η Madeline Miller θέτει στο επίκεντρο του μυθιστορήματός της την ερωτική σχέση των δύο ηρώων.

Ο Πάτροκλος έχοντας απογοητεύσει τον πατέρα του εξορίζεται στην αυλή του βασιλιά της Φθίας. Εκεί γνωρίζει τον Αχιλλέα. Μεταξύ τους αναπτύσσονται αρχικά δεσμοί φιλίας. Όταν όμως τα δύο αγόρια στέλνονται στη σπηλιά του θρυλικού δασκάλου Χείρωνα για να μαθητεύσουν στο πλευρό του η σχέση τους εξελίσσεται.

Ερωτικά συναισθήματα αρχίζει να τρέφει ο ένας για τον άλλον. Τότε ορκίζονται ότι θα μείνουν για πάντα μαζί, ότι τίποτα δε θα τους χωρίσει. Οι Μοίρες ωστόσο έχουν το δικό τους σχέδιο. Φτάνει το μήνυμα ότι ένας πρίγκιπας από την Τροία έκλεψε την πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, την Ελένη. Oι βασιλιάδες ετοιμάζονται να πάρουν τα όπλα για να ξεπλύνουν την ντροπή. Μόνο όμως με τη βοήθεια του Αχιλλέα θα τα καταφέρουν. Μία διαφορετική εκδοχή του ομηρικού έπους μέσα από τα μάτια του Πατρόκλου.

Το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη | Εκδόσεις Πατάκη

lets book talk

Αυτό το καλοκαίρι δεν είναι σαν τα προηγούμενα. Όπως κάθε χρόνο η Μπέλυ περνά τις καλοκαιρινές της διακοπές της με την οικογένειά της στην εξοχική κατοικία της καλύτερης φίλης της μητέρας της παρέα με τους δύο γιους της, τον Κόνραντ και τον Τζεραμάια. Ο πρώτος της έχει κλέψει εδώ και χρόνια την καρδιά αλλά ο Τζεραμάια είναι αυτός που της δίνει προσοχή.

Φέτος όμως όλα αλλάζουν. Η Μπέλυ δεν είναι πλέον ένα μικρό κορίτσι. Έχει αρχίσει να μεταμορφώνεται σε μια γοητευτική κοπέλα που συγκεντρώνει τα βλέμματα των αγοριών που βρίσκονται γύρω της. Μεταξύ αυτών ο Τζερεμάια που δεν μπορεί ν’ αντισταθεί στην ομορφιά της.

Ο Κόνραντ αντιθέτως εξακολουθεί να είναι απόμακρος και να δείχνει αδιάφορος. Και ενώ η Μπέλυ βλέπει τη ζωή της ν’ αλλάζει, η μητέρα των δύο αγοριών αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Με φόντο τις καλοκαιρινές διακοπές το πρώτο βιβλίο της τριλογίας του καλοκαιριού της Jenny Han, «Το Καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη», παντρεύει το ερωτικό ειδύλλιο και το οικογενειακό δράμα με μία ιστορία ενηλικίωσης.

The Love Hypothesis | Εκδόσεις Little, Brown Book Group

lets book talk

H Ali Hazelwood, διδάκτωρ νευροεπιστήμης και καθηγήτρια, τοποθετεί την πλοκή του romcom μυθιστορήματός της ”The Love Hypothesis” σ’ ένα χώρο που γνωρίζει πολύ καλά, τον ακαδημαϊκό. Η Olive Smith, διδακτορική φοιτήτρια, δεν πιστεύει ότι οι ρομαντικές σχέσεις αντέχουν στο χρόνο. Η φίλη της όμως που είναι ερωτευμένη με τον Jeremy με τον οποίο η Olive έβγαινε για ένα μικρό χρονικό διάστημα έχει άλλη γνώμη.

Για ν’ απαλλάξει την Anh από κάθε δισταγμό και δεύτερες σκέψεις ώστε να προχωρήσει μαζί του η Olive ισχυρίζεται ότι κάποιος άλλος έχει μπει πλέον στη ζωή της. Προκειμένου μάλιστα να κάνει την ιστορία της πιστευτή φιλά τον πρώτο άντρα που βλέπει μπροστά της. Αυτός δεν είναι άλλος από τον μισητό από τους φοιτητές καθηγητή Adam Carlsen. Οι φήμες για την υποτιθέμενη σχέση τους διαδίδονται σαν αστραπή μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Μην μπορώντας να κάνουν κάτι για να διορθώσουν τα πράγματα και συνειδητοποιώντας ότι και οι δύο θα επωφεληθούν από αυτήν την κατάσταση αποφασίζουν να κάνουν μία συμφωνία. Θα παριστάνουν για μερικούς μήνες το ζευγάρι. Τι θα συμβεί όμως όταν η ψεύτικη σχέση τους έρθει αντιμέτωπη με την ακαταμάχητη δύναμη της έλξης;

The Atlas Six | Εκδόσεις Pan Macmillan

lets book talk

Η Αλεξανδρινή Κοινωνία είναι μία μυστική εταιρία αποτελούμενη από μάγους-ακαδημαϊκούς που φυλάνε τη χαμένη γνώση σπουδαίων πολιτισμών της αρχαιότητας. Κάθε δέκα χρόνια οι έξι καλύτεροι μάγοι στον κόσμο επιλέγονται για να μυηθούν στους κόλπους της εξασφαλίζοντας μία ζωή γεμάτη πλούτο, δύναμη και κύρος.

Όταν οι Libby Rhodes, Nicolás Ferrer de Varona, Reina Mori, Parisa Kamali, Tristan Caine και Callum Nova στρατολογούνται ως υποψήφιοι μαθαίνουν ότι θα ξοδέψουν ένα χρόνο μαζί προκειμένου ν’ αξιολογηθούν. Μόνο πέντε όμως από αυτούς θα ενταχθούν τελικά στην Αλεξανδρινή Κοινωνία και θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Μέσα από το μυθιστόρημα φαντασίας ”The Atlas Six”, το πρώτο της σειράς ”The Atlas”, η κρυμμένη πίσω από το ψευδώνυμο Olivie Blake συγγραφέας συστήνει στο αναγνωστικό κοινό έναν κόσμο γεμάτο συνωμοσίες, μυστικά και μαγεία.

Αναζητήστε περισσότερες προτάσεις βιβλίων στο public.gr και επιλέξτε τον τίτλο των διακοπών σας μέσα από τον καλοκαιρινό κατάλογο του Public

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.