Ζεστή σαλάτα ζυμαρικών με φρέσκα μανιτάρια, σκορδάτα ντοματίνια φούρνου, λιαστή ντομάτα και προσούτο Ευρυτανίας

Μια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις με ζυμαρικά και φρέσκα λαχανικά

Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

 

Σε κάθε σπίτι, τα ζυμαρικά είναι συχνά οι πρωταγωνιστές ενός μεσημεριανού ή βραδινού γεύματος. Ποιος δεν έχει αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια, τρώγοντας παστίτσιο ή μακαρόνια με κιμά γύρω από το οικογενειακό τραπέζι;

Αν και ενοχοποιημένα, θεωρώ ότι τα ζυμαρικά έχουν τη θέση τους σε μια ισορροπημένη διατροφή. Γνωρίζω ωστόσο άτομα που επιλέγουν να τρώνε ζυμαρικά πάρα πολύ συχνά, πρωτίστως επειδή η διαδικασία παρασκευής τους μπορεί να γίνει σχετικά απλή και δευτερευόντως επειδή τους αρέσουν. Η υπερβολική κατανάλωση μιας κατηγορίας τροφίμων, κυρίως λόγω οκνηρίας (να ασχοληθεί δηλαδή κάποιος με τη διατροφή του), με βρίσκει πραγματικά αντίθετη. Έχω ακούσει περιπτώσεις ενήλικων ανθρώπων να δηλώνουν πως δεν τους ενδιαφέρει τί θα καταναλώσουν ή ότι βαριούνται τη διαδικασία των προμηθειών πρώτων υλών από την αγορά ή πως οποιαδήποτε παρασκευή φαγητού είναι μπελάς και προτιμούν να τρώνε για παράδειγμα ζυμαρικά με κέτσαπ ή κατεψυγμένες πατάτες κάθε μέρα. Εννοείται, ότι θα προκύψει η συνθήκη και θα φάμε κάτι σαν τα παραπάνω. Η διαφωνία μου έγκειται στην αδιαφορία που ίσως να δείχνει κάποιος για τη διατροφή του. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον οργανισμό μας μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής. Οποιαδήποτε ακραία διατροφική συνήθεια σπάνια έχει θετικά αποτελέσματα για το σώμα μας. Δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει εφεδρικό οργανισμό αλλά είναι πολλοί εκείνοι που αδιαφορούν γι’ αυτόν.

Παρακάτω θα δεις μια συνταγή που ετοίμασα με ζυμαρικά και φρέσκα λαχανικά. Εκτός από ζυμαρικά, περιλαμβάνει φρέσκα μανιτάρια, σκορδάτα ντοματίνια φούρνου, λιαστή ντομάτα και προσούτο Ευρυτανίας. Αν σου αρέσουν τα παραπάνω υλικά τότε αξίζει να τη δοκιμάσεις!

Προετοιμασία 20 λεπτά, μαγείρεμα 25 λεπτά, μερίδες 2-3

Υλικά

· 500gr ζυμαρικά (χρησιμοποίησα πέτουρα λαχανικών από την εταιρία Αγροζύμη)

· 400gr φρέσκα μανιτάρια agaricus (ή άλλα της αρεσκείας σου)

· 10-15 φρέσκα ντοματίνια

· 2 σκελίδες σκόρδο

· 4-5 κομμάτια λιαστής ντομάτας

· 100gr προσούτο

· Ελαιόλαδο, αλάτι, θυμάρι και γλυκό μπούκοβο

· Φρέσκος μαϊντανός (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνω τον φούρνο στου 170 ° C. Πλένω καλά τα ντοματίνια, τα κόβω στη μέση και τα τοποθετώ σε ένα μπολ. Καθαρίζω και ψιλοκόβω μία σκελίδα σκόρδο και τη μεταφέρω στο ίδιο μπολ με τα ντοματίνια. Ρίχνω ελαιόλαδο, αλάτι και θυμάρι και ανακατεύω καλά με ένα μεγάλο κουτάλι ώστε να πάνε παντού τα υλικά.

Μεταφέρω τα ντοματίνια πάνω σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνω στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά.

Παράλληλα καθαρίζω τα μανιτάρια με μια νωπή πετσέτα (κάνει και χαρτί κουζίνας). Τα κόβω σε λεπτές φέτες και τα μεταφέρω σε ένα μπολ.

Στη συνέχεια καθαρίζω και ψιλοκόβω τη δεύτερη σκελίδα σκόρδο.

Τοποθετώ ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά και αφού κάψει ρίχνω τα μανιτάρια και τα μαγειρεύω για 3-4 λεπτά ή ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά τους.

Μετά προσθέτω το ψιλοκομμένο σκόρδο, ελαιόλαδο, αλάτι και λίγο θυμάρι και ανακατεύω καλά. Μαγειρεύω για 2-3 λεπτά και αποσύρω το τηγάνι με τα μανιτάρια από την εστία.

Ελέγχω τα ντοματίνια και τα αφαιρώ από τον φούρνο μόλις είναι έτοιμα ή έχουν περάσει περίπου 15 λεπτά.

Παράλληλα, προσθέτω νερό και αλάτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και την τοποθετώ πάνω σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό έρθει σε σημείο βρασμού προσθέτω τα ζυμαρικά της επιλογή μου και τα μαγειρεύω ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα ανακατεύω καλά για να μην κολλήσουν.

Ταυτόχρονα, ψιλοκόβω το προσούτο, τις λιαστές ντομάτες και τον μαϊντανό.

Μόλις είναι έτοιμα τα ζυμαρικά τα σουρώνω και τα μεταφέρω σε ένα μεγάλο σκεύος.

Προσθέτω τα ψητά ντοματίνια, τα μανιτάρια, το προσούτο και τις λιαστές ντομάτες.

Στη συνέχεια προσθέτω τον μαϊντανό, μπόλικο ελαιόλαδο, αλάτι και γλυκό μπούκοβο. Ανακατεύω καλά σερβίρω και απολαμβάνω!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.