Ylva Snöfrid: Τέχνη υπό το φως της συνείδησης / Αποσπάσματα από τα έργα The Painter’s Studio in the Shadow World και Fantasia

Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Ylva Snöfrid, η οποία συμμετείχε στην 16η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης

Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Ylva Snöfrid με τίτλο “Art in the Light of Conscience/ Excerpts from The Painter’s Studio in the Shadow World and Fantasia”.

«Τα τελευταία χρόνια έχω ένα δεύτερο σπίτι στην Αθήνα», λέει η Ylva Snöfrid, «ή μάλλον είναι το πρώτο μου αληθινό σπίτι, όπου ζω με τους αγαπημένους μου, και ζουν κι αυτοί μαζί μου, δημιουργώντας ένα νέο είδος διαβίωσης που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός χώρου διαμονής από το μηδέν, τη δημιουργία των επίπλων, παιχνιδιών, και ενός σχολείου στο σπίτι για τα κορίτσια. Πρόκειται για μια τρισδιάστατη κατάσταση διαβίωσης ως υπαρξιακή και φιλοσοφική ιδέα της ζωής, για να γίνει η ζωή και η τέχνη μέρος της πραγματικότητας, της δικής μας πραγματικότητας. Για να τρώμε πάνω σε πίνακες, και να κοιμόμαστε πάνω σε πίνακες, και να πραγματώνουμε τη ζωή και τις καθημερινές τελετουργίες πάνω σε πίνακες και δια των πινάκων. Οι τελετουργίες αποτελούν εργαλεία για την ολοκλήρωση των πινάκων, προκειμένου να πραγματωθούν μέσω των εμπειριών της ζωής τους, να αναπτύξουν την ψυχή μέσω της ζωής, να γίνουν μέσα από ένα “hestekur” κάτι σαν τη θεραπευτική δύναμη των αλόγων. Αυτό το έργο έμεινε παράμερα από την αρχή, πριν από μερικά χρόνια, οπότε η σχέση του με τον θεατή είναι πολύ διαφορετική, επειδή δεν ήταν ποτέ ανοιχτό, φίλοι έχουν προσκληθεί και το έχουν αναλώσει στο σύνολό του, ως συνέπεια της φύσης του».

«Πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη, για την Mπιενάλε, έκανα μια τριπλή κατοπτρική φαντασία αυτής της δουλειάς, ανοιχτή στο κοινό και πλήρως διαφανή. Έδωσα στο έργο τον τίτλο “FANTASIA, a Reflection of the Painter’s Studio in the Shadow World, Divided in Three Parts, Dystopia, Heterotopia, Utopia” (“ΦΑΝΤΑΣΙΑ, Αντικατοπτρισμός του Ζωγραφικού Εργαστηρίου στον Κόσμο των Σκιών, Χωρισμένου σε Τρία Μέρη, Δυστοπία, Ετεροτοπία, Ουτοπία”). Ήταν μια περφόρμανς σε τμήματα και περιλάμβανε τμήματα του προσωρινού μας ενδιαιτήματος στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή αρκουδάκια, ρούχα και πράγματα από το κατ’ οίκον σχολείο των παιδιών μας, που συνέβαλλαν κι αυτά στη δουλειά και σε μερικές από τις περφόρμανς.

Ζούσαμε με το έργο στην Κωνσταντινούπολη (όπως και στην Αθήνα) καθώς αυτό εξελισσόταν και χρησιμοποιούσαμε όλους τους πίνακες στις καθημερινές μας τελετουργίες, όπως στην Αθήνα, για φαγητό, για ύπνο κ.λ.π. Για τα εγκαίνια της Mπιενάλε ζωγράφισα τρία ζευγάρια μάτια για την εγκατάσταση, σε μια περφόρμανς διάρκειας έξι ημερών, που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση του έργου μέσα σε εκείνο το χρονικό πλαίσιο. Μετά την Mπιενάλε, έφερα αυτό το μεγάλο κομμάτι στην Αθήνα για να το συνθέσω με το The Painter’s Studio in the Shadow World. Το αόρατο και το ορατό, ο καθρέφτης και οι αντανακλάσεις του, βρίσκονται όλα κάτω από την ίδια στέγη του σπιτιού μου που μεγαλώνει.

Έχω δουλέψει μερικά αποσπάσματα αυτής της κατάστασης και αυτό παρουσιάζεται στην γκαλερί The Breeder ως έκθεση. Θα είναι σε αλογόκριτη μορφή όπως το έχουμε ζήσει στον αριθμό 9 της οδού Ιπποκράτους και στην Κωνσταντινούπολη στην Mπιενάλε της Κωνσταντινούπολης. Για μένα τώρα έχει έρθει η ώρα να αποτιμήσω το έργο μου και να ανακεφαλαιώσω τη ζωή μου από καλλιτεχνικής και ηθικής άποψης, είναι καιρός να στοχαστώ και να σκεφτώ τις ενέργειες που κάνω και αποφασίζω ως καλλιτέχνιδα, ως μέρος ενός όλου και ως μέρος του μηχανισμού που ονομάζουμε κοινωνία και κόσμο μας. Tέχνη υπό το φως της συνείδησης».

Η έκθεση στην γκαλερί The Breeder είναι μια σειρά υλικών αποσπασμάτων (ως αλληγορίες) από το μεγάλο της ολιστικό έργο τέχνης στην Αθήνα με τον τίτλο The Painter’s Studio in the Shadow World και της τριπλής αντανάκλασής του με τίτλο Fantasia, της μεγάλης ζωγραφικής εγκατάστασης που έκανε στην Κωνσταντινούπολη για τη “Seventh Continent”, την 16η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, σε επιμέλεια Nicolas Bourriaud.

YLVA SNÖFRID Τέχνη υπό το φως της συνείδησης / Αποσπάσματα από τα έργα The Painter’s Studio in the Shadow World και Fantasia | The Breeder | Διάρκεια έκθεσης: 9 Iουλίου 2020-6 Αυγούστου 2020 | Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 12 – 8μμ, Σάββατο 12 – 6μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας