«Νέος ελβετικός κινηματογράφος»: Webinars με δύο σκηνοθέτες του μεγάλου αφιερώματος της Tαινιοθήκης της Ελλάδος

WEBINARS/ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΝΕΟΣ ΕΛΒΕΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Προσκεκλημένοι ο Λιονέλ Μπαγέ με το «Σαν κλέφτες» και το «Ένας άλλος άντρας» και ο Ζαν-Στεφάν Μπρον με τα ντοκιμαντέρ «Κλίβελαντ εναντίον Γουόλ Στρίτ» και «Η υπόθεση Μπλόχερ»

Ξεκινά το μεγάλο αφιέρωμα της Tαινιοθήκης της Ελλάδος και της Swiss Films «Νέος ελβετικός κινηματογράφος – Όταν η ζωή θρυμματίζει την πραγματικότητα», με προβολές ταινιών και webinars με δύο σημαντικούς εκπροσώπους του σύγχρονου ελβετικού κινηματογράφου.

Από τις 27 Ιανουαρίου έως και τις 3 Φεβρουαρίου, μέσα από την πλατφόρμα της Ταινιοθήκης, το ελληνικό κοινό θα γνωρίσει 10 ταινίες (τρία ντοκιμαντέρ και επτά ταινίες μυθοπλασίας) της εταιρείας BANDE A PART με την υπογραφή των Ούρσουλα Μέγερ, Λιονέλ Μπαγέ, Ζαν-Στεφάν Μπρον, Φρεντερίκ Μερμού και Αλέν Τανέρ.

Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Μπρούνο Γκανζ, Ναταλί Μπάιγ, Εμμανουέλ Ντεβός, Μπιλ Οζιέ και άλλοι σπουδαίοι Ευρωπαίοι ηθοποιοί.

Οι ταινίες του αφιερώματος στον Νέο Ελβετικό Κινηματογράφο θα είναι διαθέσιμες σε δύο μέρη: το πρώτο από 27 έως 30 Ιανουαρίου και το δεύτερο από 31 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου. Κάθε μέρος αποτελείται από 5 ταινίες.

Στο πλαίσιο της εβδομάδας προβολών θα διεξαχθούν δύο ενδιαφέροντα webinars με δύο από τους σκηνοθέτες του αφιερώματος και σημαντικούς εκπροσώπους του σύγχρονου ελβετικού κινηματογράφου: τον Λιονέλ Μπαγέ και τον ντοκιμαντερίστα Ζαν-Στεφάν Μπρον.

Και τα δύο θα διεξαχθούν μέσω zoom. Το πρώτο, με προσκεκλημένο τον Λιονέλ Μπαγέ, τιτλοφορείται ”Bande à Part: Κινηματογράφος μεταξύ παράδοσης και μέλλοντος” και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στις 19.00. Ο γνωστός Ελβετός σκηνοθέτης, μέλος της Bande à Part, θα συμμετάσχει σε μια συζήτηση για το ελβετικό κινηματογραφικό τοπίο και τον ρόλο του σκηνοθέτη ως δασκάλου, καθώς ο Λιονέλ Μπαγέ, εκτός από κινηματογραφικός δημιουργός είναι και έμπειρος καθηγητής πανεπιστημίου (École cantonale d`art de Lausanne). Παρουσιάζει τη δουλειά του σε μια περίοδο που οι κινηματογραφικές παραγωγές και προβολές έχουν αλλάξει δραματικά. Ποια μαθήματα μας δίνει το κινηματογραφικό παρελθόν και ποια από αυτά είναι πολύτιμα για τους νέους σκηνοθέτες;

Ομιλητές: Λιονέλ Μπαγέ, σκηνοθέτης, μέλος της Bande à Part, καθηγητής – Ίνγκο Σταρζ, επιμελητής του αφιερώματος, ιστορικός τέχνης
Συντονισμός: Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ομότιμη καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά. Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ.

Το δεύτερο webinar, με προσκεκλημένο το ντοκιμαντερίστα Ζαν-Στεφάν Μπρον, τιτλοφορείται ”Bande à Part: H οπτική του ντοκιμαντέρ” και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, στις 19.00. Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από την πολιτική ταινία και τις μορφές που μπορεί να πάρει ένα ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες άλλωστε του Ζαν-Στεφάν Μπρον «Κλίβελαντ εναντίον Γουόλ Στρίτ» (2010) και «Η υπόθεση Μπλόχερ» (2013) έχουν έντονα πολιτικό στίγμα –με την τελευταία μάλιστα να επικεντρώνεται σε έναν πολιτικό ηγέτη. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ενός πολιτικού και κοινωνικού ντοκιμαντέρ σήμερα; Πόσο κομβικός είναι ο ρόλος του παρατηρητή που αναλαμβάνει ο κινηματογραφιστής; Ο Ζαν-Στεφάν Μπρον θα συζητήσει με τον αναγνωρισμένο ντοκιμαντερίστα από την Ελλάδα Μάρκο Γκαστίν.

Ομιλητές: Ζαν-Στεφάν Μπρον, σκηνοθέτης, μέλος της Bande à Part – Μάρκος Γκαστίν, σκηνοθέτης – Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ομότιμη καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ
Συντονισμός: Ίνγκο Σταρζ, επιμελητής του αφιερώματος, ιστορικός τέχνης

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά. Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ

Ο Λιονέλ Μπαγέ θα δείξει δύο ταινίες μυθοπλασίας:
«Σαν κλέφτες» (2006)

Όταν ο Λιονέλ μαθαίνει τυχαία πως η οικογένειά του κατάγεται από την Πολωνία, μια αλληλουχία γεγονότων θα αλλάξει τη ζωή του και τη ζωή της αδερφής του Λουσί, για πάντα. Τα δύο αδέρφια ξεκινούν για την Ανατολική Ευρώπη με ένα «δανεικό» αμάξι απο το Radio Suisse, χωρίς να είναι εντελώς σίγουροι αν είναι όντως απόγονοι μιας πολωνικής οικογένειας. Το μόνο σίγουρο είναι η εμπλοκή τους σε μια καταδίωξη με αυτοκίνητα στην Σλοβακία, όπως και το κλεμμένο αυτοκίνητο, ο λευκός γάμος και τα ψεύτικα διαβατήρια. Ο δρόμος για την Βαρσοβία είναι μια περιπέτεια.

«Ένας άλλος άντρας» (2008)

Αν και δεν έχει ιδέα από ταινίες, ο Φρανσουά γράφει κριτικές για μια μικρή τοπική εφημερίδα στην Vallée de Joux. Η Ρόζα είναι μια γνωστή κριτικός. Μια βιτσιόζικη σχέση αναπτύσσεται ανάμεσά τους, που παρακινεί τον Φρανσουά να ανακαλύψει τους εσωτερικούς μηχανισμούς της επιθυμίας: της επιθυμίας μιας γυναίκας, ενός κριτικού, και τελικά της δικής του.

Ο σκηνοθέτης είναι προγραμματιστής και συνδιευθυντής του κιν/φου Rex στην Aubonne της Ελβετίας. Η ταινία του ”Longwave/Les Grandes Ondes” (a l’Ouest), μέρος μιας τετραλογίας, προβλήθηκε ως η ταινία έναρξης του 7ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας που διοργάνωσε η Ταινιοθήκη της Ελλάδος το 2013. Από το 2002 είναι επικεφαλής του τμήματος κιν/φου της Ecole Cantonale d’Art de Lausanne. Το 2009, συν-ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Bande à part, ενώ παράλληλα, είναι Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελβετικής Ταινιοθήκης.

Ο Ζαν-Στεφάν Μπρον υπογράφει δύο ντοκιμαντέρ του αφιερώματος:
«Κλίβελαντ εναντίον Γουόλ Στρίτ» (2010)

Στις 11 Ιανουαρίου του 2008, ο δικηγόρος Τζος Κοέν και η ομάδα του, έχοντας προσληφθεί από το Δήμο του Κλίβελαντ, κατέθεσαν αγωγή εναντίων 21 τραπεζών, τις οποίες καθιστούσαν υπόλογες για το κύμα κατασχέσεων που σημειώθηκαν στο Κλίβελαντ, δίνοντάς του μια εικόνα ερειπωμένης πόλης. Έκτοτε, οι τραπεζίτες στην Γουολ Στριτ μετέρχονται κάθε μέσο προκειμένου να αποφύγουν να πάνε στο δικαστήριο. Η ταινία διηγείται την ιστορία αυτής της δίκης. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει, μέσα από μια ανθρωποκεντρική ματιά, τους μηχανισμούς γύρω από τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, και το σύστημα που κλόνισε την παγκόσμια οικονομία.

«Η υπόθεση Μπλόχερ»

«Η υπόθεση Μπλόχερ» (2013) είναι η ιστορία του πιο αμφιλεγόμενου πολιτικού ηγέτη της Ελβετίας. Φθινόπωρο 2011. Ο Κρίστοφ Μπλόχερ διεξάγει προεκλογική εκστρατεία προκειμένου να εξασφαλίσει τη νίκη για την ακροδεξιά, εθνικιστική του παράταξη, το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), το οποίο τελικά θα κερδίσει σχεδόν το 1/3 των ψηφοφόρων. Το αυτοκίνητό του, γίνεται ένα ιδανικό σημείο για τον σκηνοθέτη, το οποίο του δίνει την δυνατότητα να διηγηθεί την ιστορία εκ των έσω, σε πρώτο πρόσωπο. Καθ΄οδόν, ξεδιπλώνεται η ιστορία της ζωής του Μπλόχερ. Πώς κατάφερε ο γιος ενός φτωχού πάστορα να γίνει επιτυχημένος επιχειρηματίας με αμύθητη περιουσία, κι ένας από τους πιο ισχυρούς άντρες στην Ελβετία; Η ταινία καταγράφει το πνεύμα μιας περιόδου που, στην χτυπημένη από την κρίση Ευρώπη, ο εθνικισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

Ο διακεκριμένος ντοκιμαντερίστας Ζαν Στεφάν Μπρον, το 2003 γύρισε την ταινία ”Le Génie helvétique” (Mais Im Bundeshuus), η οποία αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες στην ιστορία του ελβετικού κινηματογράφου, μαζί με την ταινία «Η υπόθεση Μπλόχερ». Για την ταινία του «Κλίβελαντ εναντίον Γουόλ Στρητ» (2010), που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και προτάθηκε για βραβείο César, τιμήθηκε για δεύτερη φορά με το βραβείο Quartz Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Swiss Film Award.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

Οι ταινίες του αφιερώματος στον Νέο Ελβετικό Κινηματογράφο θα είναι διαθέσιμες σε δύο μέρη, το πρώτο από 27 έως 30 Ιανουαρίου 2021 και το δεύτερο από 31 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου. Κάθε μέρος αποτελείται από 5 ταινίες. Μπορείτε να ενοικιάσετε τις ταινίες ή τα πακέτα ταινιών που σας ενδιαφέρουν, ανεξαρτήτως του μέρους στο οποίο ανήκουν, αλλά θα μπορείτε να τις παρακολουθήσετε μόνο εντός του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος.

Εισιτήριο: 3 €
Πακέτο 5 ταινιών: 5 €
Πακέτο 10 ταινιών: 8 €

Ενοικιάστε και απολαύστε όλες τις ταινίες του πρώτου και του δεύτερου μέρους του προγράμματος, από 27 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου με 10 ταινίες σε ένα πακέτο. Κόστος ανά ταινία: 0,80 €

Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε ένα από τα δύο πακέτα των 5 ταινιών:

Πακέτο 1: «Σπίτι με θέα» / «Η υπόθεση Μπλόχερ» / «Συνένοχοι» / «Σαν κλέφτες» / «Στη λευκή πόλη»

Ενοικιάστε και απολαύστε όλες τις ταινίες του πρώτου μέρους του προγράμματος, από 27 έως 30 Ιανουαρίου με κόστος ανά ταινία: 1 €

Πακέτο 2: «Ούτε μπάτσοι, ούτε μαύροι, ούτε λευκοί» / ««Κλίβελαντ εναντίον Γουόλ Στρίτ» / «Η γυναίκα με τη Μερσεντές» / «Ένας άλλος άντρας» / «Η Σαλαμάνδρα»

Ενοικιάστε και απολαύστε όλες ταινίες του δεύτερου μέρους του προγράμματος, από 31 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου με κόστος ανά ταινία: 1 €

Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους, στην πλατφόρμα online.tainiothiki.gr. Οι ταινίες που ενοικιάζετε, είτε μεμονωμένα είτε ως πακέτο, θα βρίσκονται στο λογαριασμό σας στο σημείο “My Library” και θα είναι διαθέσιμες προς παρακολούθηση για 4 και 4 μέρες αντίστοιχα με το ποιο μέρος ανήκουν. Μετά έναρξη αναπαραγωγής μιας ταινίας, πατώντας το “Play”, θα έχετε στη διάθεσή σας 30 ώρες για να την ολοκληρώσετε.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.