Αφιέρωμα με τον φακό των γυναικών σε σημαντικές διευθύντριες φωτογραφίας του ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

To αφιέρωμα του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας ξεκινάει την Τετάρτη 1 Ιουνίου με την ταινία της Κλερ Ντενί «Οι λεγεωνάριοι», παρουσία της διευθύντριας φωτογραφίας Ανιές Γκοντάρ

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα σε σημαντικές διευθύντριες φωτογραφίας του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, θέλοντας να αναδείξει το σημαντικό έργο τους και ταυτόχρονα να συμμετάσχει στον ευρύτερο προβληματισμό γύρω από τις ίσες ευκαιρίες, εν προκειμένω σε ένα επάγγελμα που είναι κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενο.

Στο πλαίσιο αυτό θα προβάλλει μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της Κλερ Ντενί, που πριν λίγες μέρες έφυγε από τις Κάννες με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για την ταινία της ”Stars at noon”, ενώ θα υποδεχθεί στην Αθήνα την Ανιές Γκοντάρ, διευθύντρια φωτογραφίας της Ντενί, και τη Ντάρια Ντ’ Αντόνιο, στενή συνεργάτιδα του Πάολο Σορεντίνο, η οποία πριν μερικές εβδομάδες απέσπασε το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας για το «Χέρι του Θεού» στα ιταλικά Όσκαρ (τα βραβεία David di Donatello).

Το φεστιβάλ θα υποδεχθεί ακόμα την Μπαμπέτ Μανγκόλτ, συνεργάτιδα της Σαντάλ Ακερμάν, και τις Ελληνίδες διευθύντριες φωτογραφίας Ολυμπία Μυτιληναίου, στενή συνεργάτιδα του Πάνου Χ. Κούτρα (το Dodo τους μόλις προβλήθηκε με επιτυχία στις Κάννες), Κατερίνα Μαραγκουδάκη, την πρώτη γυναίκα διευθύντρια φωτογραφίας που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και τη νεότερη και ταλαντούχα Χριστίνα Μουμούρη.

ΕΝΑΡΞΗ ΜΕ 3 ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΚΛΕΡ ΝΤΕΝΙ

To αφιέρωμα θα ξεκινήσει την Τετάρτη (1/6, 9 μ.μ.) με το αριστούργημα της Κλερ Ντενί «Οι λεγεωνάριοι» (Beau travail), παρουσία της διευθύντριας φωτογραφίας Ανιές Γκοντάρ, η οποία θα βρίσκεται και στις άλλες δύο προβολές των ταινιών της Ντενί: «Οι Μπάσταρδοι» (Πέμπτη 2/6, 8 μ.μ.) και «Η Λιακάδα μέσα μου» (Παρασκευή 3/6, 8 μ.μ.) στην οποία πρωταγωνιστεί η Ζιλιέτ Μπινός.

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου (6  μ.μ.) οι Ανιές Γκοντάρ, Ντάρια Ντ’ Αντόνιο και Ολυμπία Μυτιληναίου θα συμμετάσχουν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, ενώ την Κυριακή 5 Ιουνίου (6 μ.μ.) η Ολυμπία Μυτιληναίου θα δώσει μάστερκλας. Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
beau travail, claire denis

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου (22.15), η Ντάρια Ντ’ Αντόνιο, θα βρίσκεται στην προβολή της ταινίας «Αναμνήσεις;» του Βαλέριο Μιέλι, ενώ θα είναι παρούσα και στην ταινία «Βάλε κρέας πάνω σου» της Μικελα Οκιπίντι που θα προβληθεί το Σάββατο 4 Ιουνίου (9 μ.μ.).

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Την ίδια μέρα (Σάββατο 4 Ιουνίου 23.15 μ.μ.) θα παρουσιαστούν σε κοινό πρόγραμμα ελληνικές και ξένες μικρού μήκους ταινίες που κινηματογράφησε η Ολυμπία Μυτιληναίου, η οποία θα παρευρεθεί στην προβολή. Ανάμεσά τους βρίσκουμε ταινίες των Βαρβάρας Δούκα, Μέμης Κούπα, Ίριδας Μπαγλανέα, Αλέξανδρου Ζαρμπή και Σύνης Παππά.

Η Μπαμπέτ Μανγκολτ, για την οποία το 12ο ΦΠΚΑ έχει ετοιμάσει μεγάλο αφιέρωμα, θα βρίσκεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, αλλά μια πρώτη γεύση από το σημαντικό έργο της δίνει η ταινία «Επτά εύκολα έργα» της Μαρίνα Αμπράμοβιτς σε δική της σκηνοθεσία την Πέμπτη 2/6, 10.30 μ.μ.

Οι ταινίες που προβάλλονται στην Ταινιοθήκη κινηματογραφήθηκαν από σημαντικές διευθύντριες φωτογραφίας του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου, ώστε να αναδειχθεί η συμβολή τους, όχι ακριβώς επειδή γεννήθηκαν γυναίκες, αλλά γιατί στον κινηματογραφικό χώρο, όπως άλλωστε και αλλού, το παιχνίδι εξακολουθεί να μην είναι ισότιμο. Επιπλέον, σήμερα που γνωρίζουμε ότι το φύλο είναι ρευστό, μπορούμε ενδεχομένως να αναρωτηθούμε εκ νέου τι μπορεί να σημαίνει το «γυναικείο βλέμμα».

Η Μπαμπέτ Μανγκόλτ με την Σαντάλ Ακερμάν (Ζαν Ντίλμαν, 1975) δημιούργησαν μια εκδοχή του γυναικείου βλέμματος την εποχή των έντονων φεμινιστικών διεκδικήσεων. Εδώ προβάλλεται «Το δωμάτιο» (1972), η πρώτη πειραματική ταινία στην οποία συνεργάστηκαν και το ντοκιμαντέρ «Νέα από το σπίτι» (1976) με τις παράξενες εικόνες του Μανχάταν. Επίσης, προβάλλεται σε ελληνική πρεμιέρα, η ταινία «Ζωές των περφόρμερς» (1972) της σπουδαίας χορογράφου και σκηνοθέτη Ιβόν Ράινερ, με την οποία η Μανγκόλτ μοιραζόταν τις ίδιες φεμινιστικές και καλλιτεχνικές ευαισθησίες.

Η καταξιωμένη Ανιές Γκοντάρ έχει συνεργαστεί επανειλημμένα και στενά με τη σημαντική Γαλλίδα σκηνοθέτη Κλερ Ντενί και έχει συμβάλει στο χαρακτηριστικό οπτικό ύφος των ταινιών της, όπου οι εικόνες έχουν από μόνες τους μια ποιητική αυταξία. Εδώ προβάλλονται οι βραβευμένες ταινίες «Οι λεγεωνάριοι» (1999), «Οι μπάσταρδοι» (2013) και «Η λιακάδα μέσα μου» (2017).

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
let the sunshine in, claire denis

Η βραβευμένη Ντάρια Ντ’ Αντόνιο, συνεργάτις του Πάολο Σορεντίνο (Το χέρι του Θεού, 2021) δηλώνει ερωτευμένη με τη δουλειά της: «είμαι ερωτευμένη με τις ιστορίες, τους ανθρώπους, τους τόπους, το διάβασμα και την παρατήρηση».

Προβάλλονται οι ταινίες, «Βάλε κρέας πάνω σου» (2019) της Μικέλα Οκιπίντι και «Θυμάσαι;» (2018) του Βαλέριο Μιέλι.

Για την Ολυμπία Μυτιληναίου η διεύθυνση φωτογραφίας δεν είναι απλώς επάγγελμα αλλά τρόπος ζωής. Μεταξύ άλλων, είναι συνεργάτις του Πάνου Χ. Κούτρα (Στρέλλα, Dodo). Προβάλλονται 7 μικρού μήκους ταινίες που έχει κινηματογραφήσει, καθώς κι η ταινία «Ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω» (2016) της Ραϊάνα Ομπερμάγιερ.

Η Κατερίνα Μαραγκουδάκη έχει μακρά επαγγελματική εμπειρία και καταξίωση στον θεατρικό φωτισμό και στη διεύθυνση φωτογραφίας. Ήταν η πρώτη γυναίκα διευθύντρια φωτογραφίας που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη μεγάλου μήκους ταινία «Πριν το τέλος του κόσμου» του Παναγιώτη Μαρούλη το 1996. Προβάλλεται επίσης το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Πρέσπα-Σταγόνες υδάτινων κόσμων» (2021) της Ανδρονίκης Χρηστάκη.

Τέλος, η Χριστίνα Μουμούρη, γνωστή για την ταινία «Ζίζοτεκ» (2019) του Βαρδή Μαρινάκη, κινηματογράφησε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ για μια φαβέλα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, «Ευτυχισμένοι πρίγκιπες» (2018) του Πάνου Δεληγιάννη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ι still hide to smoke, rayhana obermeyer- short

ΤΟ 12ο ΦΠΚΑ

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, ο αγαπημένος θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, επιστρέφει τηρώντας το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, σε υβριδική μορφή.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του προγράμματος ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας και το Ινστιτούτο Camões, την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Πρεσβεία της Λιθουανίας και το Πολιτιστικό Ινστιτούτο της Λιθουανίας, την Πρεσβεία της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και την ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡT, ERTFLIX .

Στο πλαίσιο του φετινού πλούσιου προγράμματος, το οποίο παρουσιάζεται από τις 26 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου και στις τρεις αίθουσες της Ταινιοθήκης (Θερινός κινηματογράφος Λαΐς , Αίθουσα Α’, Αίθουσα Β’), θα προβληθούν 110 ταινίες.

Παράλληλα, επιλεγμένα προγράμματα του θα παρουσιαστούν (και) online στη διεύθυνση online.tainiothiki.gr. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, μάστερκλας και q&a’s μετά από επιλεγμένες προβολές με τους προσκεκλημένους σκηνοθέτες που θα προλογίσουν τις ταινίες τους.

Πληροφορίες

1 – 4 Ιουνίου 2022

Εδώ θα βρείτε αναλυτικά τις μέρες και ώρες προβολής κάθε ταινίας: http://www.tainiothiki.gr/docs/12th-aagff-screening-schedule.pdf

Εισιτήρια (ΑΙΘΟΥΣΕΣ): 5 ευρώ (γενική είσοδος). Πακέτα: 5 προβολές/20 ευρώ, 10 προβολές/30 ευρώ. Προσφορά: Φοιτητικό – Παιδικό – ΑμεΑ -Άνεργοι – Ατέλειες – Άνω των 65 ετών: 10 προβολές/25 ευρώ.

Προπώληση καρτών και εισιτηρίων στα ταμεία της Ταινιοθήκης καθημερινά μία ώρα πριν την έναρξη των προβολών. Σύντομα και online.

Εισιτήρια (ONLINE ΠΡΟΒΟΛΕΣ): 3 ευρώ. Πακέτα: 5 ταινίες/5 ευρώ, 10 ταινίες/8 ευρώ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας