”Women For Nature, Women For Climate”: Η ελληνική αποστολή για την κλιματική ευαισθητοποίηση στην Ανατολική Αφρική

Μετά την αποστολή στην Ανταρκτική το ''A Woman Can Be'' οργανώνει την επόμενη με προορισμό την Ανατολική Αφρική για να μελετήσει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις γυναίκες

Η γυναικεία ενδυνάμωση και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση είναι οι στόχοι που κατευθύνουν τη δράση του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ”A Woman Can Be” που ιδρύθηκε το 2020 από τη Βανέσα Αρχοντίδου, αλπινίστρια και Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα. Όραμα του ”A Woman Can Be” είναι ένας κόσμος που στηρίζεται στην αειφόρο ανάπτυξη, ένας κόσμος, στον οποίο η ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών διασφαλίζονται.

Κάπως έτσι υλοποιήθηκε τον περασμένο χρόνο μία γυναικεία αποστολή στην Ανταρκτική. Για να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν αλλά και για την επόμενη αποστολή στην Ανατολική Αφρική βρεθήκαμε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην ΑΤΡΑΚΤΟ. Σε ρόλο «οικοδέσποινας» η Βανέσα Αρχoντίδου με τα υπόλοιπα μέλη του οργανισμού να δίνουν επίσης το «παρών». Εκείνη μας υποδέχτηκε κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στο ξεκίνημα του έργου τους.

Η αρχή, όπως μας είπε, έγινε πριν την καραντίνα. Το ”A Woman Can Be” συγκεκριμένα ξεκίνησε ως μία δράση, στην οποία εντάχθηκε το project ”7 Summits: The Hellenic Dream” που κορυφώθηκε την άνοιξη του 2019 με την επιτυχή ανάβαση της πρώτης ελληνικής γυναικείας ομάδας στο Έβερεστ. 

«Στόχος μας είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα. Και μέχρι τώρα τα έχουμε πάει πολύ καλά. Μέσα από την προβολή δυναμικών γυναικείων project θέλουμε να δείξουμε ότι οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Οι γυναίκες είναι ανεκμετάλλευτο δυναμικό.», τόνισε η ίδια. «Μια γυναίκα μπορεί να είναι…και ηγέτης, και μητέρα, και επιστήμονας, και εκπαιδευτικός, και αστροναύτης ή ορειβάτης», είναι άλλωστε το μότο του ”A Woman Can Be”.

Τον Δεκέμβριο του 2021 οργανώθηκε η γυναικεία αποστολή στην Ανταρκτική. Το project ”Women for Nature: The Antarctica Expedition” πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ”Women for Nature. Women for Climate”, μίας πρωτοβουλίας για τη φύση και το περιβάλλον που επιχειρεί να μελετήσει μέσα από μία σειρά ντοκιμαντέρ πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει τις γυναίκες.

«Τα μέρη που θέλουμε να επισκεφτούμε είναι μέρη που πλήττονται δυσανάλογα από την κλιματική κρίση. Γι’ αυτό επιλέξαμε την Ανταρκτική ως εφαλτήριο αυτής της πρωτοβουλίας», εξήγησε η Βάνεσα Αρχονίδου.

Μετά την παρουσίαση της αποστολής σειρά είχε η προβολή ενός μίνι ντοκιμαντέρ με εικόνες από την Ανταρκτική. Τα φώτα έσβησαν και εμείς ακολουθήσαμε για λίγο τα βήματα της Βανέσας στη «Λευκή Ήπειρο». Αφού κατάφερε να ανέβει στο όρος Βίνσεν κερδίζοντας τον τίτλο της πρώτης Ελληνίδας που κατέκτησε τις Επτά Κορυφές του κόσμου, έφτασε με σκι στον Νότιο Πόλο για να στείλει το δικό της μήνυμα ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή:

«Αυτή η ήπειρος δεν ανήκει σε κανέναν και ταυτόχρονα ανήκει σε όλους μας. Γι’ αυτό πρέπει να τη σώσουμε.», την ακούμε να λέει με φόντο το παγωμένο τοπίο της Ανταρκτικής. «Αυτά τα λόγια συνοψίζουν το νόημα αυτής της αποστολής», μας είπε μετά την προβολή. Παράλληλα, επιστήμονες και ειδικοί που φιλοξενήθηκαν στο ντοκιμαντέρ αναφέρθηκαν στους κινδύνους που περικλείει το λιώσιμο των πάγων.

Η δράση του ”A Woman Can Be” συνεχίζεται με μία νέα αποστολή. Επόμενος προορισμός η Ανατολική Αφρική. Σε αυτό το εγχείρημα που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλιο και θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες η Βανέσα Αρχοντίδου δεν θα είναι μόνη της αλλά θα έχει ως συνοδοιπόρο της τη Λέτα Γκαρέτσου, συνοδό βουνού στην ομάδα ”Experience the Natural”. Οι δυο τους θα περιηγηθούν στην Κένυα, τη Ζανζιβάρη και την Τανζανία και θα επιχειρήσουν να ανέβουν στο όρος Κένυα (5.199 μ.), το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Αφρικής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Λέτα Γκαρέτσου, η Αφρική είναι ένα από τα μέρη της Γης που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά λόγω της κλιματικής κρίσης. Ως παράδειγμα μάλιστα έφερε την πρωτοφανή ξηρασία που έπληξε πέρυσι περιοχές της αφρικανικής ηπείρου οδηγώντας στον θάνατο εκατομμύρια ζώα. Για την ίδια η συγκεκριμένη αποστολή έχει και προσωπικό ενδιαφέρον, αφού, όπως μας εξομολογήθηκε, η μητέρα της γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην Κένυα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, η Βανέσα και η Λέτα θα συναντήσουν γυναίκες της περιοχής, ακτιβίστριες και τοπικούς οργανισμούς που μέσα από τη δράση τους μάχονται υπέρ της γυναικείας ενδυνάμωσης και της αειφόρου ανάπτυξης. Σκοπός τους επίσης είναι να χτίσουν ένα δίκτυο μεταξύ διαφόρων οργανισμών ώστε να δημιουργηθούν προγράμματα αλληλοβοήθειας.  

Η περιπέτειά τους στην Αφρική θα αποτυπωθεί σε ένα ντοκιμαντέρ: «Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς είναι να φτιάξουμε ένα πραγματικό ντοκιμαντέρ. Το ντοκιμαντέρ για την Ανταρκτική που σας παρουσιάσαμε είναι περισσότερο μία προσωπική καταγραφή της εμπειρίας μου.», υποστήριξε η ιδρύτρια του ”A Woman Can Be”. Στόχος τους είναι το υλικό που θα προκύψει από τη φιλμική αποτύπωση του ταξιδιού τους να φτάσει ακόμα και σε σχολεία και να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. «Θέλουμε να έχουμε εμπλουτίσει το οπλοστάσιό μας όταν πηγαίνουμε σε κάποιο σχολείο. Θέλουμε το υλικό που θα δημιουργήσουμε να το δουν νέα μάτια, εκείνα των παιδιών μας», πρόσθεσε.

«Όσοι ανήκουμε στην ορειβατική κοινότητα είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την κλιματική κρίση γιατί είμαστε εκεί. Βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια φυσικά τοπία να καταστρέφονται. Φέρνοντας πίσω εικόνες από αυτές τις αποστολές θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους για να δράσουν και να αλλάξουν την καθημερινότητά τους. Ξεκινώντας από μικρές αλλαγές θα συντελέσουμε ώστε να έρθει η μεγάλη αλλαγή.», τόνισε η Βανέσα Αρχοντίδου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.