Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]
Αν έχεις υιοθετήσει το πρωινό γεύμα στις διατροφικές σου συνήθειες, τότε αξίζει να δοκιμάσεις να φτιάξεις το δικό σου crumble! Ακολουθεί ένα πραγματικά νόστιμο πρωινό με χρυσαφένιο crumble βουτύρου, σάλτσα από φρούτα του δάσους και φρέσκα μήλα 🍎🍎, γιαούρτι και μέλι. Τα βασικά υλικά είναι βρώμη, αλεύρι dinkel, βιολογικό βούτυρο, σιρόπι σφενδάμου, φρούτα, φιλέ αμυγδάλου και άρωμα βανίλιας.
Το crumble μπορεί να αντικαταστήσει τα corn flakes σου, αλλά επειδή περιέχει αρκετό βούτυρο, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο. Μπορείς να το απολαύσεις με γιαούρτι ή γάλα, επιπλέον φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Οι μικρές στιγμές απόλαυσης μπορούν να δώσουν μια διαφορετική νότα στην καθημερινότητά σου🎵
Προετοιμασία – μαγείρεμα 40-45 λεπτά, μερίδες 4-5
Υλικά για το crumble
150gr βρώμη
100gr αλεύρι ολικής άλεσης ( εγώ χρησιμοποίησα dinkel)
100gr βούτυρο παγωμένο (εγώ χρησιμοποίησα φυτικό βούτυρο)
1 βανιλίνη
4κς σιρόπι σφενδάμου
2-3κς φιλέ αμυγδάλου ( ή άλλο ξηρό καρπό)
1/3κγ γαρύφαλλο
Υλικά για τη σάλτσα κόκκινων φρούτων και μήλων
3 φρέσκα μήλα (εγώ χρησιμοποίησα κόκκινα μήλα gala)
400gr φρούτα του δάσους (κατεψυγμένα υπάρχουν σε όλα τα σουπερμάρκετ)
2κς σιρόπι σφενδάμου
χυμός από 1 λεμόνι
1/2 κούπας χυμός πορτοκαλιού
1κς cornflower
Εκτέλεση
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 ° C. Παράλληλα, προσθέτω τη βρώμη σε ένα μπλέντερ και τη δουλεύω μέχρι να γίνει αλεύρι. Μεταφέρω τη βρώμη σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα στέρεα υλικά.
Κόβω το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το προσθέτω μαζί με το σιρόπι σφενδάμου στο μπολ. Δουλεύω (τρίβω) το μείγμα με τα χέρια μου (θέλω ουσιαστικά να ενώσω τα υλικά μεταξύ τους και να δημιουργήσω μεγάλα τρίμματα).
Προσθέτω το φιλέ αμυγδάλου και μεταφέρω το crumble σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ( ή πυρίμαχο σκεύος) και το τοποθετω στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.
Παράλληλα, αφαιρώ τα κατεψυγμένα φρούτα από το ψυγείο.
Πλένω καλά και καθαρίζω τα μήλα.
Στη συνέχεια, τοποθετώ ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτω τα φρούτα του δάσους και τα μήλα. Συμπληρώνω στο τηγάνι και τα υπόλοιπα υλικά και σιγομαγειρεύω για 20-25 λεπτά (αφήνω λίγο ακόμη αν χρειαστεί).
Απομακρύνω το τηγάνι από την εστία, μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα φρούτων.
Αφαιρώ το crumble από τον φούρνο μόλις πάρει χρυσαφί χρώμα (περίπου 30 λεπτά) και αφήνω λίγο να κρυώσει.
Σε ένα μπολ προσθέτω το crumble, τη σάλτσα φρούτων, γιαούρτι και μέλι (προαιρετικά) και απολαμβάνω!