Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ στο 17ο διήμερο Συνέδριο για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας «Φωτογραφικές Συναντήσεις»

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ στο 17ο διήμερο Συνέδριο για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας

6.000 φωτογραφίες από τη ματιά μεγάλων φωτογράφων, ταξιδεύουν τον επισκέπτη στον κόσμο των τηλεπικοινωνιών από το 1950 έως το 1980

«Από όλα τα μέσα έκφρασης, η φωτογραφία είναι το μόνο που ακινητοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο», έλεγε ο σπουδαίος Γάλλος φωτογράφος Henri Cartier-Bresson. Όταν δε πρόκειται για στιγμές – σταθμούς της ιστορίας, η δύναμή της μοιάζει καταλυτική, παγιδεύοντας με ένα κλικ κάποια σημαντικά δευτερόλεπτα και διατηρώντας τις μνήμες τους ζωντανές στο πέρασμα του χρόνου.

Για το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ, οι φωτογραφίες είναι ένα σημαντικό ερμηνευτικό μέσο που ενδυναμώνει την εμπειρία του επισκέπτη. Από τις τηλεφωνήτριες εν ώρα υπηρεσίας, μια άλλοτε εταιρική φωτογραφία που τώρα είναι ένας «μικρός θησαυρός», στην αναμονή του κοινού για να εξυπηρετηθεί στα γκισέ και τις αίθουσες συναλλαγών κάπου στις αρχές του 1970, μέχρι τις κτιριακές εγκαταστάσεις από την ανέγερση του Νέου Υπεραστικού Μεγάρου Αθηνών το 1964.

Στις 1 και 2 Απριλίου πραγματοποιήθηκε το 17ο διήμερο Συνέδριο για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας με τίτλο «Φωτογραφικές Συναντήσεις», στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους της πόλης των Χανίων. Το Συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης, με την υποστήριξη του Goethe-Zentrum Chania και σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ έδωσε το «παρών» με τη συμμετοχή του και την ομιλία με θέμα «Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών σε ένα κουτί παπουτσιών του ’70/ Συλλογή Φωτογραφιών ΟΤΕ».

Η προϊσταμένη του Μουσείου Νικολέττα Λιακοσταύρου και ο επιμελητής της συλλογής του φωτογραφικού Αρχείου Δημήτρης Μουζακίτης παρουσίασαν αναλυτικά όλο το εύρος των θεματικών που καταλαμβάνει το Αρχείο, ενώ εστίασαν και στη χρονική έκταση που καλύπτει.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ στο 17ο διήμερο Συνέδριο για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας

Το φωτογραφικό Αρχείο αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της Συλλογής του Μουσείου, την οποία συνθέτουν 37.000 τεκμήρια, από τα πρώτα τηλέφωνα έως τους πρώτους υπολογιστές, αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν τους σημαντικότερους σταθμούς της εξέλιξης των τηλεπικοινωνιών στον κόσμο και την Ελλάδα. Οι τηλεφωνικές συσκευές, τα τηλεγραφικά όργανα, τα τηλέτυπα, τα τηλεγραφήματα και βέβαια οι φωτογραφίες συνθέτουν τον βασικό κορμό της Συλλογής.

Τα τεκμήρια από τα οποία προκύπτει το φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ φτάνουν τα 19.091. Το υλικό στο σύνολό του γεννιέται σταδιακά μέσα από τη μακρόχρονη λειτουργία του ΟΤΕ και αποτελείται τόσο από τηλεφωτογραφίες, όσο και από φωτογραφίες που απεικονίζουν εργαζομένους, επισήμους και κτιριακές εγκαταστάσεις του ΟΤΕ.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ στο 17ο διήμερο Συνέδριο για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ στο 17ο διήμερο Συνέδριο για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας

6.000 φωτογραφίες από τη ματιά μεγάλων φωτογράφων όπως o Σπύρος Μελετζής και οι Αφοί Μεγαλοκονόμου, ταξιδεύουν τον επισκέπτη στον κόσμο των τηλεπικοινωνιών από το 1950 έως το 1980 και τον καλούν να περιηγηθεί σε όλες εκείνες της ιστορικές στιγμές που στηρίζουν αυτό που ζούμε σήμερα. Η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός και όλη η τεχνολογία της επικοινωνίας περνάνε μπροστά από τα μάτια του μέσα από εικόνες ανθρώπων σε δράση, εκδηλώσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ στο 17ο διήμερο Συνέδριο για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας

Στην ομιλία τους η Νικολέττα Λιακοσταύρου και ο Δημήτρης Μουζακίτης επεσήμαναν ότι το φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ είναι τεκμηριωμένο, ψηφιοποιημένο και εμπλουτισμένο από εξωτερικές πηγές προκειμένου ο επισκέπτης να έχει πρόσβαση σε αυτόν τον «κρυφό θησαυρό» και να γευτεί τη γνώση και την εμπειρία της ολοκληρωμένα.

Το φωτογραφικό υλικό αξιοποιείται σε σχετικές εκδόσεις, σε συνέργειες με άλλα μουσεία, ενώ δεν λείπει από τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου για όποιον επιθυμεί να το ανακαλύψει από κοντά, συνδυαστικά με τη διαδικτυακή εμπειρία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα γύρω από τις φωτογραφικές στιγμές του Μουσείου ξεδιπλώνονται πρωτότυπα stories με στόχο να αιχμαλωτίσουν τη ματιά και το συναίσθημα του κοινού και να επικοινωνήσουν την ιστορία που κρύβει η καθεμία από αυτές.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ στο 17ο διήμερο Συνέδριο για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας

Με το βλέμμα στο μέλλον, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ δεν σταματά να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα με αποστολή του την αξιοποίηση και τον διαρκή εμπλουτισμό του φωτογραφικού Αρχείου. Συνεχίζει να φωτογραφίζει την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών δημιουργώντας το παζλ ενός ζωντανού αρχείου για τις επόμενες γενιές.

Ανακαλύψτε το φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας