Το έργο “One Green Mile” στη Βομβάη – Βιώσιμη προσέγγιση στην αστική ανάπτυξη

Το One Green Mile αποτελεί πρότυπο προσέγγισης της κυκλικής οικονομίας δημιουργώντας έναν δημόσιο χώρο για ολόκληρη την τοπική κοινότητα

Φωτογραφίες: © Suleiman Merchant

Στο πλαίσιο της αστικής ανάπτυξης οποιασδήποτε περιοχής, σε οποιαδήποτε χώρα, καθίσταται όλο και πιο σαφές ότι οι ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις συνυφαίνονται και η επιτυχία επιτυγχάνεται μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης. Συνεπώς, τα μέτρα που αφορούν στη φυσική ανάπλαση του αστικού περιβάλλοντος θα πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα που προωθούν την εκπαίδευση, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στo πλαίσιo μιας τέτοιας προσέγγισης για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, μια σειρά παραμελημένων χώρων κάτω από την αερογέφυρα Senapati Bapat Marg της Βομβάης, αναπλάστηκε σε ένα έργο αποτέλεσμα κοινής συνεργασίας του αρχιτεκτονικού γραφείο StudioPOD και MVRDV. Το έργο με όνομα One Green Mile περιλαμβάνει τη μεταμόρφωση ενός τμήματος 200 μέτρων (πάνω από 650 πόδια), δημιουργώντας έναν δημόσιο χώρο για ολόκληρη την τοπική κοινότητα. Ο σχεδιασμός προσθέτει σημαντικές και αναγκαίες ανέσεις και πράσινο για ενήλικες και παιδιά, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την κινητικότητα και δημιουργεί μια ισχυρή οπτική ταυτότητα για την περιοχή.

Το One Green Mile, βρίσκεται κάτω από τον ανισόπεδο κόμβο Senapati Bapat Marg της Βομβάης – μέρος μιας σειράς μεγάλων δρόμων που εκτείνονται για πάνω από έντεκα χιλιόμετρα (επτά μίλια) μέσα από την καρδιά της πόλης. Το σύστημα αυτοκινητοδρόμων δημιουργεί σημαντική ηχορύπανση και δημιουργεί ένα φράγμα μεταξύ γειτονικών περιοχών που περιορίζει τις επιλογές για κινητικότητα.

Ο σχεδιασμός βασίζεται σε ελικοειδείς μπλε λωρίδες, ένα στοιχείο που προσέδωσε σε όλο το έργο ως μια συνεκτική, ενοποιητική οπτική ταυτότητα, ενώ ο χώρος εμπλουτίστηκε από πλακόστρωτες επιφάνειες που προσδίδουν μια τρισδιάστατη χωρική εμπειρία, φιλοξενώντας μια ολόκληρη σειρά διαφορετικών δράσεων. Ο χώρος διαιρείται σε μια σειρά από δημόσια «δωμάτια» με διαφορετικές το καθένα λειτουργίες: σαλόνι, γυμναστήριο, σκιερό καθιστικό, χώρος παραστάσεων και αναγνωστήριο.

Η φύτευση εκτείνεται σε όλο τον χώρο. Το πράσινο στον σχεδιασμό – που εμφανίζεται σε μια σειρά από οθόνες που πλαισιώνουν τον χώρο, σε μια αψίδα στην είσοδο και σε τοίχους αντιστήριξης και γλάστρες – προάγει τη βιοποικιλότητα, ενώ παράλληλα δροσίζει τους γύρω χώρους και αποσβένει την ηχορύπανση.

Η ομάδα της MVRDV εξηγεί ότι το One Green Mile αποτελεί πρότυπο προσέγγισης της κυκλικής οικονομίας. 

Με την επαναχρησιμοποίηση του χώρου από κάτω, η ίδια η αερογέφυρα αυξάνει την αξία της – εκτός από τη μεταφορά αυτοκινήτων, αποκτά νέο σκοπό ως προστατευμένος, δημόσιος χώρος, ενώ εξελιγμένα μηχανικά συστήματα, αποθηκεύουν και φιλτράρουν το νερό των μουσώνων για την άρδευση του εκτεταμένου δικτύου φυτών του One Green Mile.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας