Το ΑΒτάρι της γλυκιάς ιστορίας της εταιρείας Παπαδοπούλου – Μια φορά κι έναν καιρό…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 100 - Η ιστορία τους είναι γεμάτη από τις μυρωδιές εκείνου του πρώτου μπισκότου που μοσχοβόλησε στο σπίτι τους...

Aναχώρησαν εκείνο το αυγουστιάτικο πρωινό από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό τη Μασσαλία δίχως να γνωρίζουν τη μεγάλη ιστορία που γραφτό τους ήταν να συνθέσουν. Η Μαρία τους κρατούσε και τους δυο σφιχτά από τα χέρια της. Ήταν οι μονάκριβοί της. Και στην τσέπη του παλτού της τυλιγμένα σε ένα μαντήλι μερικά τετράγωνα μπισκότα Πτι-Μπερ. Mύριζαν βανίλια και θα κουβαλούσαν μαζί τους όλες τις αναμνήσεις από το σπίτι.

Βαθιά μέσα στην καρδιά τους ήξεραν ότι ήταν η σωστή απόφαση. Η Πόλη έμοιαζε αφιλόξενη με τις κεμαλικές δυνάμεις να αποκτούν μεγαλύτερη ισχύ γύρω τους. Ο μπαμπάς τους έχει «φύγει» και η απώλεια αυτή μεγάλη για να την αντέξουν σε αυτόν τον ίδιο τόπο. Πολλές οι εικόνες και πληγώνουν.

Γεμάτοι από τις μυρωδιές εκείνου του πρώτου μπισκότου που μοσχοβόλησε στο σπίτι τους γύριζαν σελίδα στον τόπο και από το Σκουτάρι και την ψαραγορά της Πόλης βρίσκονται στον καφενέ του Πειραιά. Στα χέρια τους ο μικρός αυτός θησαυρός ήδη έχει αρχίσει να «ζυμώνει» το μέλλον τους. Ο ιδιοκτήτης του καφενείου δεν γνωρίζει τι είναι μπισκότο. Εκείνοι όμως το γνωρίζουν καλά. Το αγαπάνε.

Διάδοση της τέχνης του, της γλύκας του, της θρεπτικής αξίας του θα γίνει το όνειρό τους. Τα εκλεκτά μπισκότα για όλες τις ώρες, για όλες τις στιγμές, το μεγάλο πάθος τους.

Εγκαθίστανται σε ένα σπίτι στον Λυκαβηττό και η πρώτη τους βιοτεχνία στην καρδιά του Μεταξουργείου για να μεταφερθεί αργότερα και να γιγαντώσει σε άλλες γειτονιές και πόλεις.

Ζυμώνει εκείνη στην αρχή, σιγοτραγουδώντας αγαπημένους στίχους που την ταξίδευαν στα νεανικά της χρόνια κι εκείνοι, τα δύο μικρά της αγόρια, τον Νίκο και τον Ευάγγελο που μεγαλώνουν, πουλάνε τα μπισκότα χύμα στην αρχή. Σε πάρκα, στους δρόμους και στις γειτονιές, ακόμα και στις παραλίες μοιράζοντάς τα με τα καλαίσθητα καρότσια τους. Όμως για τον Ευάγγελο τα μπισκότα είναι γένους θηλυκού και συχνά αναφέρεται σε αυτά ως «τα κορίτσια» του.

Σκαλιέρα μπισκότων της Εταιρείας “Μπισκότα Αθηνών Ν. Ι. Παπαδοπούλου”

Ήταν τα γευστικότερα μπισκότα – και παραμένουν 100 χρόνια μετά. Τετράγωνο σχήμα με τα μικρά χαρακτηριστικά τους δοντάκια και 4 βασικά συστατικά: αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη και γάλα. Ακόμα δεν μπορούσαν να φανταστούν τις πολλαπλές χρήσεις αυτού του μικρού τετράγωνου θαύματος: πρωινά smoothies , υγιεινά πτι φουρ και μπισκοτογλυκά που μοιράζουν γλύκα και χαμόγελα.

Θυμούνται τα δύο αγόρια την Τρικυμία του Σαίξπηρ. Τα μπισκότα και το θέατρο οι μεγάλες τους αγάπες. Και από αυτήν θα εμπνευστούν τα πρώτα ονόματα για τα μπισκότα τους. Προτιμούν άλλωστε τα ευρωπαϊκά ονόματα.

Δύο εργάτες κατά την παρασκευή μπισκότων στο εσωτερικό του εργοστασίου Αθηνών στα Πετράλωνα στην οδό Πατρόκλου 7. Δεκαετία ’30
Το περίπτερο της Εταιρείας “Μπισκότα Αθηνών Ν. Ι. Παπαδοπούλου” στη Γλυφάδα το 1930. Ποζάρει νεαρή γυναίκα.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουν στις συνεχείς επενδύσεις τους. Ξέρουν ότι πρέπει να κάνουν σταθερά βήματα ανάπτυξης. Το όνειρο τους είναι πολύ κοντά.

Κουτιά από λευκοσίδηρο, ζωγραφισμένα, γεμάτα εκπλήξεις θα ντύσουν τα μπισκότα και θα κατακτήσουν την Ελλάδα. Όχι όμως άδεια αλλά γεμάτα από Μιράντα, γεμιστά και Πτι-Μπερ. Όλα δείχνουν να αλλάζουν. Συσκευασμένα είναι προστατευμένα και μπορούν πλέον εύκολα να ταξιδέψουν σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας και όχι μόνο.

Λειτουργία επιταγμένη για δύο χρόνια περίπου από τις γερμανικές δυνάμεις και μια διακοπή μέχρι την παύση του Β’ Παγκοσμίου πολέμου αλλά σύντομα κα πάλι επιστροφή στην κανονικότητα και το όραμα.

Μαρί και Μιράντα τα πρώτα ονόματα που είχαν επιλέξει. Και το Μαρί έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους. Προερχόμενο από το Μαρία, η μαμά τους που θα φύγει νέα σε ηλικία μόλις 52 ετών. Μιράντα από την Τρικυμία του Σαίξπηρ που σημαίνει «θαυμαστή». Όπως και η Μαρία.

Νιώθουν μακριά τα δυο αγόρια, αφού ο ένας θα ξεκινήσει ένα μακρινό ταξίδι γνώσης σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά τα γράμματα θα τους κρατήσουν κοντά. Και εκτός από αυτήν τη σχέση βαθιάς αγάπης, μεγαλώνει και το όραμά τους.

Ξεπερνούν κάθε δική τους προσδοκία και σύντομα το γλυκό δημιούργημά τους με τις γερές βάσεις απολαμβάνει μια θέση ανάμεσα στις 100 μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες. Με «σκληρή δουλειά, εντιμότητα και τόλμη» όπως θα αναφέρει ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος, βλέπουν τους κόπους τους να πιάνουν τόπο.  Σε λίγο καιρό όμως θα μείνει μόνος στην κορυφή, αφού ο αγαπημένος του αδελφός Νίκος θα φύγει από τη ζωή.

Όλη η Ελλάδα απολαμβάνει τα μπισκότα τους. Γεύεται την ξεχωριστή τους γεύση. Μπορούν όλοι εύκολα και γρήγορα να τα αναζητήσουν και να τα βρουν σε κάθε μικρό ή μεγάλο παντοπωλείο της γειτονιάς.

Προϊόντα σε προθήκες στο θέατρο Βουτσά. Δεκαετία ’80

Π μεγάλο και κόκκινο θα σχεδιάσουν για το λογότυπό τους συμπληρώνοντάς το με τις 4 φιγούρες των τεσσάρων παιδιών του Ευάγγελου. Η οικογένεια και οι άνθρωποι γύρω του πρωτοστατούν στην καρδιά του. Είναι μεγάλη η έγνοια του για να δημιουργήσει ένα ισορροπημένο περιβάλλον γύρω τους.

Ρολά λεπτά τραγανής γκοφρέτας και βελούδινης γέμισης κρέμας σε διάφορες γεύσεις, που λιώνει στο στόμα και απογειώνει τις αισθήσεις με το όνομα Caprice η νέα γλυκιά προσθήκη που θα συντροφεύσει τα υπόλοιπα προϊόντα και θα γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα σοκολατένια «καπρίτσια» των Ελλήνων.

Συμπληρώνουν την ευτυχία σας θα αναφέρουν οι διαφημίσεις τη δεκαετία του ’70.

Ταυτισμένο το όνομά τους εδώ και 100 χρόνια με την ανέμελη παιδική ηλικία και την πιο γλυκιά αγκαλιά της μαμάς. Θα τους το γράψουν μικροί και μεγάλοι σε έκθεση που θα διοργανωθεί για τον εορτασμό των 100στών γενεθλίων τους.

Υπερέχουν και αυτό οφείλεται στη σταθερή τους ποιότητα, στην τεχνική ανωτερότητα, αλλά και στην αξία που έδωσε η επικοινωνία στη συγκρότηση ενός ισχυρού brand name.

Φροντίδα. Σεβασμός. Αισιοδοξία. Μέλλον. Καινοτομία. Ποιότητα. Τεχνογνωσία. Οι βασικές τους οι αρχές.

Χρυσά μετάλλια και πολλές βραβεύσεις θα ακολουθήσουν για την «οικογένεια» με το κόκκινο Π και τα προϊόντα της να αποκτούν μια σταθερή και δυνατή σχέση με τους Έλληνες κάθε ηλικίας που θα κρατούν πάντα μια θέση στο τραπέζι αλλά και στην καρδιά τους για εκείνα. Όλες τις στιγμές μαζί. Αλμυρές και γλυκιές συνταγές, καλοκαιρινές, για το πάρτι, για ένα ελαφρύ βραδινό, για ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, για αξέχαστα γενέθλια, για γλυκά παιδικά κεράσματα, για ένα μεγαλοπρεπές πρωινό με όλη την οικογένεια, για μια βραδιά με φίλους στο σπίτι.

Ψωμιά και όλων των ειδών τα αρτοσκευάσματα θα προστεθούν στα προϊόντα τους που χάρη στο φυσικό προζύμι, παραμένουν αφράτα και νόστιμα. Με βρώμη, ολικής άλεσης, χωρίς γλουτένη, για τους vegan. Θα μας συντροφεύουν σε όλες μας τι στιγμές. Κάθε στιγμή της ημέρας μαζί.

Ω! Αλήθεια πέρασαν 100 χρόνια μιας υπέροχης ιστορίας. Μιας ιστορίας που το «Μια φορά κι έναν καιρό»…δεν μπορεί παρά να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται συνεχώς… Γιατί πάνω από όλα, είναι μια οικογένεια που το μυστικό της βρίσκεται στο ότι σεβάστηκε ο ένας τον άλλον.

Info έκθεσης

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 100 | Η ιστορία της Εταιρείας 1922-2022 | 9 Δεκεμβρίου 2021 – 27 Φεβρουαρίου2022 | Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.