The Theater of Disappearance

«The Theater of Disappearance» στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η εικαστική εγκατάσταση του Αργεντινού Adrián Villar Rojas

Πιστός στο στόχο του να φέρει τη σύγχρονη τέχνη κοντά σε όλους, ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ επιλέγει το χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τον Λόφο των Νυμφών, για να παρουσιάσει τον Αργεντινό Adrián Villar Rojas.

Ο Λόφος των Νυμφών και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα αποτελέσουν, για τέσσερις μήνες, το σημείο αναφοράς και δράσης, όπου ο Villar Rojas θα δημιουργήσει ένα νέο «σύμπαν», ένα περιβάλλον «επιστημονικής φαντασίας», αλλά και τόσο αληθινό που συνυπάρχει με το υπάρχον.

Αστεροσκοπείο Αθηνών: Μια ιστορία από το 1842 μέχρι την εγκατάσταση του Adrián Villar Rojas

Η ανάθεση της εγκατάστασης «The Theater of Disappearance» στον Αργεντινό καλλιτέχνη εντάσσεται στην προσπάθεια του ΝΕΟΝ να συνδέσει δημιουργικά τον σύγχρονο πολιτισμό με τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Η πρωτοβουλία του ΝΕΟΝ για μια διεθνούς εμβέλειας εγκατάσταση στον Λόφο των Νυμφών, το καλοκαίρι του 2017, είναι δυνατή χάρη στη συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την αδιάλειπτη επιστημονική και εκπαιδευτική του δραστηριότητα από την ίδρυσή του το 1846 έως σήμερα.

Ο καλλιτέχνης επεξεργάζεται τη σχέση της ανθρώπινης ταυτότητας και, μέσα από μια αναθεωρητική προσέγγιση, δημιουργεί ένα άγνωστο περιβάλλον σε εξέλιξη, το οποίο διευρύνει τον ορίζοντα αίσθησης και κατανόησης. Για το περιβάλλον αυτό, χρησιμοποιεί οργανικά στοιχεία, βρώσιμα και αγρωστώδη φυτά, και δημιουργεί μια εύφορη ζώνη πολιτισμού σε αντιδιαστολή με μια άγονη, εμπόλεμη ζώνη. Στη ζώνη αυτή, εγκαταστάσεις και προθήκες αντικειμένων παραπέμπουν στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού και την κατανόηση του σύμπαντος, με σκοπό να υποδηλώνεται η χρονικότητα της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη.

Η πράξη της φύτευσης για τον Villar Rojas είναι συμβολική τόσο πολιτιστικά όσο και πολιτικά. Ποια είναι τα διαχρονικά κατάλοιπα του ανθρώπινου πολιτισμού, ή τι νοηματοδοτεί το πέρασμά μας από τη γη, εάν κληθούμε να το ορίσουμε μέσα από μια νέα αίσθηση χρονικότητας, απαλλαγμένοι από τις δυνάμεις που καθοδηγούν τη δράση μας στο εδώ και το τώρα, μέσα σε δεδομένα οικονομικά/κοινωνικά συστήματα; Η εγκατάσταση «The Theater of Disappearance» είναι ένας ύμνος στη ζωή και μια διαδικασία τελετής του παράδοξου.

Η νέα ανάθεση της εικαστικής εγκατάστασης «The Theater of Disappearance» στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, ενώ αποτελεί μέρος μιας νέας τετραλογίας του με τον ίδιο τίτλο, η οποία λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη και την Αμερική. Συγκεκριμένα, στο The Metropolitan Museum New York (14 Απριλίου-29 Οκτωβρίου 2017), Kunsthaus Bregenz στην Αυστρία (6 Μαΐου-27 Αυγούστου 2017), Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες, Geffen Contemporary (22 Οκτωβρίου 2017-26 Φεβρουαρίου 2018).

Adrián Villar Rojas
Ο Adrián Villar Rojas γεννήθηκε το 1980 στο Rosario της Αργεντινής. Σήμερα ζει και εργάζεται νομαδικά.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές από το 2003. Πιο πρόσφατες είναι The Most Βeautiful of all Mothers, 14η Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης, επιμέλεια Carolyn Christov-Bakargiev, Κωνσταντινούπολη (2015), Today We Reboot the Planet, επιμέλεια Sophie O’Brien, Serpentine Sackler Gallery, Λονδίνο (2013), Return the World, dOCUMENTA (13), επιμέλεια Andrea Viliani, Bagh-e Babur, Queens Palace, Καμπούλ, Αφγανιστάν (2012), Return the World, dOCUMENTA (13), επιμέλεια Carolyn Christov-Bakargiev, Κάσελ, Germany (2012). Στην Αθήνα, έχει συμμετάσχει στην έκθεση “A Thousand Doors”, επιμέλεια Iwona Blazwick, Οργανισμός NEON & Whitechapel Gallery, Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, Αθήνα (2014) με το έργο Return the World, 2012, ανάθεση για τη dOCUMENTA 13, Kassel, Germany.

Το 2015, τιμήθηκε με τα βραβεία Prix Canson 2015 και Sharjah Biennial Prize, από το Sharjah Art Foundation (SAF).

Φωτογραφία: ©NataliaTsoukala,Courtesy NEON

Συντελεστές

Επιμέλεια έκθεσης: Ελίνα Κουντούρη, Διευθύντρια ΝΕΟΝ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.