Τέσσερις «συναντήσεις» με παιδικά βιβλία για όλες τις στιγμές και τις ώρες

Τέσσερα παιδικά βιβλία που ξεχωρίσαμε από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος που φέτος κλείνουν 70 χρόνια επιτυχημένης εκδοτικής πορείας

Μια επίσκεψη στη σύγχρονη Ελευσίνα για να γνωρίσουμε την ιστορία της, ένα διαγαλαξιακό ταξίδι, μια ιστορία για τις μικρές πράξεις που μπορεί να κάνουν τη μεγάλη αλλαγή αλλά και ένα ζευγάρι αργά παπούτσια ωδή στη βραδύτητα, μερικές από τις αναγνωστικές μας προτάσεις για τους μικρούς φίλους από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος που μόνο υπερήφανες μπορεί να είναι για τη φετινή χρονιά.

Μια χρονιά που σηματοδοτεί τα 70 χρόνια δυναμικής παρουσίας στην υπηρεσία των αναγνωστών. Ήταν το 1953 όταν ο Κυριάκος Ι. Παπαδόπουλος θα αλλάξει για πάντα την πορεία, όχι μόνο μιας οικογένειας 3 γενεών βιβλιοπωλών αλλά και μιας ολόκληρης αναγνωστικής γενιάς που συνεχώς θα διευρύνεται και θα ψυχαγωγείται ποιοτικά, συντροφιά με τα βιβλία τους. Πάντα με καλαίσθητη εικονογράφηση, φροντισμένη στην κάθε της λεπτομέρεια θεματολογία για όλα τα ενδιαφέροντα και τις ηλικίες αλλά και υψηλής ποιότητας εκτύπωση, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος, με πολυετή πλέον εμπειρία και περίσσιο μεράκι, ακούν τον παλμό της εποχής τους και παραμένουν για 70 χρόνια στην πρώτη γραμμή της προτίμησης των αναγνωστών. 

[1]

Η Χλόη στην Ελευσίνα – Ερατώ Κουτσουδάκη

Με αφορμή μια κυριακάτικη βόλτα με τους παππούδες της (τι ωραίο αλήθεια) στην Ελευσίνα, η μικρή Χλόη θα γίνει η ξεναγός μας στην πόλη της Ελευσίνας. Γιατί καθώς δεν ήθελε να τους ακολουθήσει στο Μουσείο με τόσο ωραία λιακάδα, θα περιπλανηθεί στον αρχαιολογικό χώρο γύρω από το Μουσείο και θα ζήσει απρόσμενες συναντήσεις. Τον Τριπτόλεμο και τον Δημοφώντα, παιδιά και αυτοί σαν τη Χλόη, εντυπωσιάζονται από το γεγονός ότι φοράει παντελόνι που θα της μιλήσουν για τον πατέρα τους βασιλιά της Ελευσίνας, γιοι του πρώτου βασιλιά της Ελευσίνας Κελεού, αλλά και για τη θεά Δήμητρα και τα Ελευσίνια Μυστήρια, τον Αισχύλο που στέκει αγέρωχος, μαρμαρωμένος στον χρόνο ενώ για λίγο θα πιάσουν κουβεντούλα, με τα ανύπαντρα κορίτσια, τις Αρβανίτισσες κόρες που θα τη μυήσουν στον χορό και τις παραδόσεις τους.

Συναντά τους βιομηχάνους που έφτιαξαν τα πρώτα εργοστάσια στην περιοχή, τους Μικρασιάτες που μετοίκησαν εκεί μετά την Καταστροφή, τον ντόπιο ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού Βασίλειο Λιάσκο, την αρχαιολόγο Πόπη Παπαγγέλη και τον καθηγητή της ΑΣΚΤ Νίκο Ναυρίδη και τον σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινό, τον γενικό καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες προσωπικότητες.

«Η ιστορία ενός τόπου είναι το άθροισμα της “μεγάλης” ιστορίας και των “μικρών” ιστοριών του, έτσι μαθαίνει και η Χλόη: από τους ήρωες αλλά και από “ανώνυμους” πρωταγωνιστές», μας είχε πει σε σχετική συνέντευξή της η συγγραφέας του βιβλίου Ερατώ Κουτσουδάκη και δεν θα διαφωνήσουμε.

Αυτή η μικρή πόλη, τόσο κοντά στην πρωτεύουσα, μόλις 21 χιλιόμετρα από την Αθήνα, με πλούσιο ιστορικό και μυθολογικό παρελθόν αλλά απογυμνωμένη για χρόνια, ξεχασμένη και παραμελημένη, φέτος ανασυγκροτείται και ξαναστέκεται στα πόδια της όπως άλλωστε αξίζει σε μια τέτοια «κυρία» και ανακηρύσσεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Όλων τα βλέμματα και η προσοχή στραμμένα πάνω της, εμπνέει καλλιτέχνες σε πληθώρα πεδίων αλλά κυρίως προσκαλεί να τη γνωρίσουμε.

Η Ερατώ Κουτσουδάκη (αρχιτέκτονας/μουσειολόγος) γοητευμένη από την ιστορία της Ελευσίνας είχε την εξαιρετική ιδέα συγγραφής αυτού του βιβλίου ώστε οι μικροί αναγνώστες να μυηθούν στην ιστορία αυτής της σπουδαίας πόλης με παιγνιώδη τρόπο μέσα από μια πρωινή βόλτα στα πέριξ.

Σε άψογη συνομιλία το κείμενο με τις εικόνες του Φίλιππου Φωτιάδη, φέρουν την αρχιτεκτονική υπογραφή του δημιουργώντας συνθέσεις που μοιάζουν με σκηνογραφίες μιας ζωντανής δράσης που εξάπτουν τη φαντασία.

Συγγραφέας: Ερατώ Κουτσουδάκη
Εικονογράφος: Φίλιππος Φωτιάδης

[ 2 ]

Μια φορά κι ένα δάσος – Fong Pam

Μια μικρή μαρμότα κι ο τοσοδούλικος φίλος της ζουν λίγο έξω από το δάσος σε ένα μικρό αγρόκτημα γεμάτο λουλούδια και δέντρα που εκείνοι με πολλή αγάπη, φροντίζουν καθημερινά. Μια ημέρα μια μεγάλη φωτιά θα ξεσπάσει μέσα στο δάσος. Θλιμμένοι και οι δύο από τη μεγάλη καταστροφή που έχει συντελεστεί, αποφασίζουν να κάνουν κάτι. Καθαρίζουν τα πεσμένα φύλλα, σκάβουν και φυτεύουν νέα δέντρα. Με επιμονή και αγάπη όσο οι εποχές περνούν, η φύση αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της.

Οι σελίδες τυλιγμένες στις αποχρώσεις του γκρι και σε συνομιλία με το λευκό, ο απαραίτητος καμβάς για ολόκληρη την υπόλοιπη χρωματική παλέτα που συνθέτουν τις μικρές λεπτομέρειες, η αναζωογόνηση της φύσης είναι έκδηλη.

Ένα όμορφο εικονοβιβλίο που με τρυφερές και φροντισμένες εικόνες, μιλάει σιωπηλά για την προσωπική ευθύνη του καθενός, για τη μικρή πράξη που μπορεί να κάνει τη μεγάλη αλλαγή, για τη συνεργασία, για τη φροντίδα προς τον κόσμο, ξεκινώντας από τα κοντινά.

Συγγραφέας & Εικονογράφος:  Fong Pam

[ 3 ]

Τα αργά παπούτσια – Charlotte Lemaire

Eίναι μια ανοιξιάτικη μέρα και η Ζιζέλ βάζει στην τσέπη της ένα «κουπόνι παγωτού» και κατευθύνεται προς το παγωτατζίδικο. Στον δρόμο όμως, ανακαλύπτει ένα μυστηριώδες ζευγάρι αργών αθλητικών παπουτσιών. Παπούτσια που σε επιβραδύνουν όταν προσπαθείς να τρέξεις! Και έτσι, ξεκινάει ένα ταξίδι που διαρκεί ένα χρόνο. Η βραδύτητα γίνεται συνώνυμο της παρατήρησης, των συναντήσεων, της διασκέδασης και της ποίησης. Η Ζιζέλ χρειάζεται έναν ολόκληρο χρόνο για να φτάσει από το σπίτι της στο φορτηγάκι με τα παγωτά. Ένα χρόνο παρατηρώντας το τοπίο που απλώνεται σαν τσίχλα, ακούγοντας τα φύλλα να τρίζουν κάτω από τα πόδια της, τα φρούτα να ψιθυρίζουν στο δάσος, τα κάστανα να περιμένουν να ωριμάσουν. Η Ζιζέλ μαθαίνει να παρατηρεί τον κόσμο χωρίς να βιάζεται, και να χαίρεται τις αναπάντεχες συναντήσεις. Ο χρόνος αναποδογυρίζει σε μια ωδή στη βραδύτητα.

Λουσμένο στα χρώματα. H παλέτα της Σαρλότ Λεμέρ διαθέτει όλα τα χρώματα στις ακραίες τους εντάσεις, ύμνος στη ζωή και στη μοναδική αξία της. Ο εικονογραφικός φακός συνεχώς σε κίνηση από τα μικρά και τα κοντινά, στα μακρινά και τα μεγάλα. Εδώ όλα χωράνε, όλα έχουν το βάρος τους και μια υποβόσκουσα σοφία που πρέπει να διαθέσεις χρόνο για να αντιληφθείς. Καλωσορίσατε σε ένα σαγηνευτικό εικαστικό σύμπαν…

Συγγραφέας & Εικονογράφος: Charlotte Lemaire
Μεταφραστής: Εύη Γεροκώστα

[ 4 ]

Οι βιβλιοναύτες 2: Το σκοτεινό φως – Θοδωρής Τσεκούρας

«Δεν θέλω να το θυμάμαι. Θέλω τα πράγματα να είναι κανονικά. Να πηγαίνουμε σχολείο, να έχουμε μαθήματα, να βαριέμαι, να κάνουμε πλάκα με τους δασκάλους… Αυτά. Τίποτα άλλο. Δεν είμαι ήρωας, δεν είμαι αστροναύτης, δεν είμαι τίποτα. Είμαι ένα κανονικό παιδί». Αυτά εξομολογείται με παράπονο στη φίλη του τη Μπλε ο Ωρίωνας. Είναι αποφασισμένος να μην μπλεχτεί πια σε άλλες περιπέτειες. Αυτό που όμως δεν ήξερε είναι ότι εκείνη ακριβώς τη στιγμή ένα ρομπότ πετούσε προς το σχολείο, ότι ένα διαστημόπλοιο με τρεις λύκους κατευθυνόταν προς το σπίτι του. Γι’ αυτό και χαμογελούσε, ίσως και λίγο βαριόταν.

Σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε με μια απρόσμενη είδηση. Η σκοτεινή ύλη επιτίθεται στη Γη και οι μόνοι που μπορούν να δώσουν τη λύση είναι οι Βιβλιοναύτες. Έτσι ο Ωρίωνας με τη φίλη του τη Μπλε αλλά και όλη τη γνωστή παρέα θα βρεθεί σε ένα ταξίδι που θα καθορίσει τη μοίρα του Γαλαξία.

Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο της σειράς του Θοδωρή Τσεκούρα με το πρώτο, με τίτλο «Πώς να ταξιδέψεις στο διάστημα χωρίς να βγεις από το σπίτι σου;» να έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς των διαγαλαξικων ταξιδιών.

Ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας για παιδιά δημοτικού με τον κεντρικό ήρωα διαρκώς μέσα σε ευφάνταστες περιπέτειες, διασκεδαστικές στιγμές αλλά και πλήθος γνώσεων τόσο για τα ζώα, για την ιστορία όσο και την αστρονομική επιστήμη πάντα με σύμμαχο το χιούμορ του συγγραφέα.

Συγγραφέας : Θοδωρής Τσεκούρας
Εικονογράφος: Λέλα Στρούτση

Τα βιβλία Η Χλόη στην Ελευσίνα, Οι βιβλιοναύτες 2: Σκοτεινό φως, Τα αργά παπούτσια και Μια φορά κι ένα δάσος κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.