TAKA + PARTNERS: Οι αρχιτεκτονικοί πρέσβεις του well-being

«Το wellbeing είναι μια έννοια που έχει περάσει στο ευρύ κοινό σαν μια τάση, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια προσέγγιση ολιστική απέναντι στα πράγματα»

Κείμενο: Θανάσης Διαμαντόπουλος

Οι TAKA + PARTNERS κέρδισαν ακόμα ένα βραβείο, το German design award 2021 στην κατηγορία ‘Excellent Architecture’. Γεγονός που επισημοποίησε τον ρόλο της ομάδας που ηγείται η Ασπασία Τάκα, ως αρχιτεκτονική πρέσβειρα του well-being.

Το γραφείο TAKA + PARTNERS εκτός από το φετινό German design awards για το κτίριο γραφείων του Politakis group, έχει κερδίσει το Πρώτο Design Award του 2020 στην κατηγορία Hospitality, Recreation, Travel and Tourism Design για τα Serenity Suites στη Χαλκιδική, το Bigsee interior award (2019) για το Inolivia Concept Store (To “Inolivia” είναι ένα flagship store, το οποίο βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Χαλκιδικής στα Νέα Μουδανιά. Το κατάστημα αποτελεί ένα μικρό πολυχώρο δειγματισμού και πώλησης προϊόντων ελιάς και λαδιού), είτε τα German design award (special mention) της ίδιας χρονιάς για ένα έργο-σταθμό για την καθιέρωση του γραφείου στον τομέα της φιλοξενίας, το ξενοδοχείο Miraggio Thermal Spa Resort.

 

©Spyros Hound Photography

 

Oι διακρίσεις αποτελούν τα αντικειμενικά εύσημα μιας σειράς μελετών που αποσκοπούν στην ευημερία, την ευεξία, τη χαρά, την τύχη,την  ευφορία, την αειφορία και τη συναισθηματική υγεία. Η Ασπασία Τάκα μας είπε:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι, που η πορεία πολλών έργων του γραφείου αναγνωρίζονται και σε διεθνές επίπεδο από καταξιωμένους θεσμούς. Από την πρώτη επαφή με το όραμα του πελάτη, μέχρι την υλοποίηση του κάθε έργου μεσολαβεί μια συναρπαστική πορεία δημιουργίας όπου όλη η ομάδα καταθέτει την τεχνογνωσία, την υψηλή αισθητική και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ζητούμενο. Κάθε νέο έργο μας εμπνέει, κάθε νέος πελάτης μας καθηλώνει με το όραμά του και μαζί του προσπαθούμε να αγγίζουμε την κορυφή».

Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό της ως ‘αρχιτεκτονική πρέσβειρα του wellbeing η ίδια μας αναφέρει: «Το wellbeing είναι μια έννοια που έχει περάσει στο ευρύ κοινό σαν μια τάση, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια προσέγγιση ολιστική απέναντι στα πράγματα. Αν θα μπορούσε κανείς να μεταφράσει την έννοια αυτή θα την μετέφερε σαν: ευημερία, ευεξία, χαρά, τύχη, ευφορία αειφορία, συναισθηματική υγεία.

Castri Studios στη Σιθωνία, Χαλκιδική. Φωτογραφία: Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou

Η αρχιτεκτονική  είναι εξ ορισμού μια ανθρωποκεντρική επιστήμη και όλες οι παραπάνω έννοιες οφείλουν να είναι παρούσες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε κάθε σχεδιαστική πρόταση. Για να εξασφαλίσουμε όλα τα ανωτέρω η αρχιτεκτονική δεν εστιάζει μόνο στην εμφάνιση των κτιρίων και του δομημένου περιβάλλοντος, αλλά και στη συνολική εμπειρία που αποκομίζει χρησιμοποιώντας τον χώρο με στόχο την ανάταση της ανθρώπινης ψυχής! Η αρχή έγινε από τους εργασιακούς χώρους όπου με το επιβαρυντικό περιβάλλον εργασίας για τους υπαλλήλους το λεγόμενο: ‘Sick Building Syndrome’ και την κακή ψυχολογία που ανέπτυσσαν, μείωναν την αποδοτικότητα τους.

Συγκρότημα Γραφείων “Politakis Group”: Σκοπός του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού υπήρξε η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των κτιριακών χώρων σε συνδυασμό με τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Το έργο έλαβε το βραβείο German Design Award 2021 – Special Mention στην κατηγορία Excellent Architecture – Interior Architecture. Φωτογραφία: Giorgos Sfakianakis Photography.

Στις μέρες μας αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο τη σημασία της φροντίδας του ανθρώπινου σώματος και του νου. Αυτή η αυξανόμενη συνειδητοποίηση της προσωπικής ευημερίας και της υγιούς επικοινωνίας με τους συνανθρώπους μας, έχει επηρεάσει αρκετούς τομείς και περισσότερο απ’ όλους τη βιομηχανία της φιλοξενίας. Αυτή η εξέλιξη της ολιστικής αντιμετώπισης έχει άμεσο αντίκτυπο στον σχεδιασμό ξενοδοχείων και θέρετρων. Ο wellbeing σχεδιασμός στοχεύει στην ευημερία των χρηστών κυρίως μέσω χρήσης των κατάλληλων μέσων. Πιστεύω στην προσέγγιση αυτή και στοχεύω μέσα από τον σχεδιασμό μας να πλησιάζουμε τα όρια της συναισθηματικής υγείας των χρηστών που ζουν την αρχιτεκτονική μας ματιά!».

Διαμέρισμα στην παλιά παραλία Θεσσαλονίκης. Φωτογραφία: Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Miraggio Thermal Spa Resort στο Παλιούρι, Χαλκιδική | Φωτογραφία: Michell Anpilov

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας