«Tα Ωραία του Πέραν»: Mια ομαδική έκθεση που ξυπνά μνήμες

Σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού

Η επιτυχημένη ομαδική εικαστική έκθεση «Τα Ωραία του Πέραν» ολοκληρώνεται την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Με αφορμή τη λήξη της και στο πλαίσιο του εξίσου επιτυχημένου κύκλου παράλληλων διαλέξεων και δράσεων, διοργανώνεται την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 18.00 η τελευταία ξενάγηση στην έκθεση από συμμετέχοντες εικαστικούς καθώς και ένα βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους με τίτλο: «Το βιβλίο της Πόλης».

Στο τέλος της ξενάγησης, με ασπρόμαυρες φωτογραφίες και εφήμερα υλικά, κατασκευάζουμε το «Βιβλίο της Πόλης», ένα μικρό αναμνηστικό που κάθε συμμετέχων στην εκδήλωση θα πάρει μαζί του φεύγοντας.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά και σε ενήλικες.

Η ιδέα της έκθεσης «Τα Ωραία του Πέραν», που σχεδιάστηκε από την επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού και παρουσιάζεται στην Αθήνα με την αμέριστη συμπαράσταση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, γεννήθηκε από την επιθυμία της απόπειρας έκφρασης αυτού που αισθανόμαστε όλοι όσοι ζήσαμε και αφουγκραστήκαμε σε χρόνο μονάκριβο αλλά δανεικό, για διαστήματα μεγαλύτερα ή μικρότερα αλλά πάντοτε φορτισμένα με ανεξίτηλες εικόνες και ανεξίτηλες βιωματικές εμπειρίες το μοναδικό αυτό κυριολεκτικό και μεταφορικό σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης της Κωνσταντινούπολης, με τη μεγαλειώδη αρχιτεκτονική και τη σκονισμένη από τους αιώνες ανθρώπινη μνήμη.

Το διηνεκές πνεύμα του Πέραν και η βοερή καθημερινότητά του, οι λεπταίσθητες συνομιλίες διαφορετικών εποχών, η Μεγάλη Οδός, τα εναπομείναντα αστικά αρχιτεκτονήματα και οι αναμνήσεις της Art Nouveau που συγχέονται με το ευτελές ή το υπό κατεδάφιση, ο ρευστός συνεκτικός ιστός που προκύπτει από τους ημιαστικούς χώρους της Πόλης, τα νεότερα στρώματα του δομημένου χώρου που διαλύονται σταδιακά, τα αστικά αρχιτεκτονήματα που σκεπάζουν τις πρώιμες δομές της περιοχής και την χαμένη χλωρίδα της πόλης, η εσωτερική ευγένεια των αφρόντιστων κτηρίων και ο απόηχος της γιορτής πίσω από τις σιωπηλές προσόψεις.

Η ευρωπαϊκή κοσμοπολίτικη μνήμη και η γνώριμη διάχυτη μελαγχολία που αποτελεί προϋπόθεση σχεδόν για να δει κανείς τις σκηνές και να επικαλεστεί τις μνήμες υπό τις οποίες η ίδια η πόλη μεταβάλλεται στην άυλη εικονογράφησή της, τα σπαράγματα της μυθολογίας ενός προγενέστερου χρόνου και οι θυρεοί της νοσταλγίας, τα κολάζ των παιδικών αναμνήσεων, τα οικογενειακά κειμήλια και τα οικογενειακά φωτογραφικά άλμπουμ, γεμισμένα με πορτραίτα τραβηγμένα σε φωτογραφικά στούντιο μιας άλλης εποχής, τα Ρωμαϊκά σχολεία και οι εκκλησίες, τα εμπορικά καταστήματα και τα ζαχαροπλαστεία, οι χρησιμοποιημένοι χάρτες και τα μικρά αναμνηστικά αντικείμενα-τρόπαια των επίμονων περιηγήσεων, οι καθημερινές εικόνες, οι μυρωδιές και οι ήχοι, η ζωή, εν γένει, που διαπλέκεται τόσο στενά με την ιστορία, ενώ ολοένα αλλάζει, όλα αυτά και πολύ περισσότερα, αποτελούν την πολύτιμη παρακαταθήκη των «Ωραίων του Πέραν» που επιχειρούν αποσπασματικά ίσως αλλά ευφραντικά αυτοαναφορικά να ανακαλέσουν και να αφηγηθούν οι συμμετέχοντες στη μαγική αυτή διαδρομή.

Κύκλος παράλληλων εκδηλώσεων

Η ομαδική εικαστική έκθεση «Τα Ωραία του Πέραν» εγκαινιάζει από την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου έναν εξαιρετικό κύκλο διαλέξεων, ομιλιών, ξεναγήσεων και βιωματικών εργαστηρίων στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Παρασκευή 1/2, ώρα 18.00

Nίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος & Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Εικαστικός | «Οι πόλεις, η Πόλη και οι στρώσεις της μνήμης»

Με αφορμή την έκθεση για το Πέραν, η Κατερίνα Ζαχαροπούλου και ο Νίκος Βατόπουλος συνομιλούν με διάθεση να προσεγγίσουν το παλίμψηστο της Πόλης και να εμπνευστούν από τη μυθολογία της προσωπικής και συλλογικής μνήμης.
Προλογίζει η Ίρις Κρητικού, επιμελήτρια της έκθεσης «τα Ωραία του Πέραν»

Σάββατο 2/2, ώρα 12.00

Ξενάγηση στην έκθεση από συμμετέχοντες εικαστικούς και βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους | «Το βιβλίο της Πόλης»

Σχεδιασμός- υλοποίηση: Ίρις Κρητικού, Γεύσω Παπαδάκη, Βιργινία Φιλιππούση και ομάδα των συμμετεχόντων εικαστικών.

Παρασκευή 15/2, ώρα 18.00

Άλεξ Παπαϊωάννου, Φωτογράφος, Ανθρωπολόγος, Καθηγητής Φωτογραφίας, Πανεπιστήμιο Ουψάλας, Στοκχόλμης | «Αναδρομή στα Φωτογραφικά ατελιέ της Πόλης»

Προλογίζει η Βιργινία Φιλιππούση, εικαστικός.

Παρασκευή 22/2, ώρα 18.00

Σάββας Τσιλένης, Δρ. Αρχιτέκτων Πολεοδόμος | «Ο πολεοδομικός σχηματισμός του Ίσιου Δρόμου του Πέραν στο διάβα των αιώνων»

Προλογίζει η Γεύσω Παπαδάκη, εικαστικός.

Παρασκευή 1/3, ώρα 18.00

Σούλα Μπόζη, Συγγραφέας, Ερευνήτρια λαογραφίας | «Ο κινηματογράφος στο Πέραν, Ρωμιοί κινηματογραφιστές»

Προλογίζει η Γεύσω Παπαδάκη, εικαστικός.

Παρασκευή 8/3, ώρα 18.00

Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Εικαστικός & Αλέξανδρος Μασσαβέτας, Συγγραφέας | «Απόντες και παρόντες… Μια διαρκής συνθήκη στοχασμού»

Το βιβλίο του Α. Μασσαβέτα «Κωνσταντινούπολη, η πόλη των απόντων» γίνεται αφορμή να ξαναδούμε την ιστορία των μετακινήσεων, των μεταναστεύσεων και των ιστοριών πολιτισμού που αφήνουν πίσω τους οι μεγάλες αλλαγές όποτε και όπου αυτές συμβαίνουν.
Προλογίζει η Ίρις Κρητικού, επιμελήτρια της έκθεσης «Τα Ωραία του Πέραν»

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Τα Ωραία του Πέραν», κυκλοφορεί ομότιτλος κατάλογος από τις εκδόσεις έλιξ, σε σχεδιασμό του Ανδρέα Γεωργιάδη.

Συντελεστές

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Συμμετέχουν:

Όλγα Αλεξοπούλου, Νίκος Βατόπουλος, Τάσος Βενετσανόπουλος, Ειρήνη Βογιατζή,  Ανδρέας Γεωργιάδης, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Ένη Κούκουλα, Αλέξανδρος Μασσαβέτας, Γεύσω Παπαδάκη, Πάρις Πετρίδης, Κωνσταντίνος Πίττας, Βαγγέλης Πουλής, Βιργινία Φιλιππούση.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

3 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.