Στα εγκαίνια της έκθεσης – συνάντησης της ΔΕΗ με την Τέχνη μέσα από 32 καλλιτεχνικά έργα στο Ιστορικό Εργοστάσιο της ΔΕΗ

Το ελculture βρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη» και στην τελετή βράβευσης των νικητών των πέντε βραβείων

Είναι πολύ σημαντικό χώροι που τους έχει αποδοθεί μια ιστορική σημασία να αναγεννούνται, να επανασυστήνονται και με έναν τρόπο να εξελίσσεται η ταυτότητά τους μέσα από την επαναχρησιμοποίηση για διαφορετικούς σκοπούς. Αποτελεί, λοιπόν, θετική έκπληξη η χρήση του Ιστορικού Εργοστασίου της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο με «καλλιτεχνική» αφορμή, αφού μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου ο χώρος θα αποτελέσει τη στέγη της έκθεσης «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη», μιας έκθεσης που επιδιώκει την έκφραση των αξιών, του έργου και της ταυτότητας του οργανισμού μέσα από 32 καλλιτεχνικά έργα από όλο το φάσμα των δημιουργικών τεχνών.

Πίνακες, installations, ηχητικά έργα, γλυπτά είναι μόνο λίγα από τα 32 εκθέματα που γεμίζουν τον ατμοσφαιρικό χώρο του εργοστασίου και ανοίγουν ένα διάλογο με το παρελθόν της εταιρείας, με το βλέμμα όμως στραμμένο προς το μέλλον. Εκατοντάδες καλλιτέχνες κλήθηκαν, μήνες πριν, να καταθέσουν την καλλιτεχνική ματιά τους εμπνεόμενοι από την ιστορία της ΔΕΗ, και από τα εκατοντάδες έργα, ξεχώρισαν τα 32, τα οποία και εκτίθενται στον χώρο του παλαιού σταθμού.

Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης, και την ίδια βραδιά παραδόθηκαν τα πέντε βραβεία στους καλλιτέχνες που, με το έργο τους, κατάφεραν να αποτυπώσουν καλλιτεχνικά την πολιτιστική και τεχνολογική κληρονομιά της ΔΕΗ. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτείας, όπως ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και εκπρόσωποι της διοίκησης του οργανισμού όπως τον Γεώργιο Στάσση, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ και τον Γιώργο Καρακούση, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ. Στον χώρο βρισκόταν η Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια της Έκθεσης, η επταμελής επιτροπή αποτελούμενη από την Κατερίνα Κοσκινά, τον Πάνο Κοκκινιά, τη Μαρία Μαυροειδή, τον Τάσο Μπουλμέτη, τον Νίκο Ναυρίδη, τον Ηλία Παπαηλιάκη και τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, αλλά και πολλοί από τους καλλιτέχνες.

Η τελετή των εγκαινίων και της βράβευσης ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Υφυπουργού, κ. Γιατρομανωλάκη, ο οποίος επεσήμανε πως το γεγονός ότι η επιτροπή αποτελείται από σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης συντείνει στο να μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως μιλάμε για έναν σοβαρό θεσμό. Εξήγησε ότι για αυτόν είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η έκθεση πραγματοποιείται στο Ιστορικό Εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Φάληρο.

Στη συνέχεια, ο κ. Καρακούσης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην έκθεση και επεσήμανε πως η ΔΕΗ έχει εκτεταμένη δραστηριότητα στον χώρο του πολιτισμού και με αυτήν την έκθεση επεδίωξε να ανοίξει έναν διάλογο μεταξύ της τεχνολογίας και της τέχνης, διάλογος που είναι, ειδικά σήμερα, πολύ σημαντικός.

Οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να εμπνευστούν από το έργο της εταιρείας και την ιστορία της. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και οι καλλιτέχνες που κατέθεσαν τις προτάσεις τους και εμπνεύστηκαν από την εταιρεία ήταν αμέτρητοι. Ο κ. Καρακούσης έκρινε ότι το έργο της επιτροπής για να ξεχωρίσει πέντε από τα έργα ήταν πολύ δύσκολο. Ακόμη, τόνισε πως ο χώρος που επελέγη έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την εταιρεία αλλά και για τους πολίτες καθώς αποτελεί έναν σταθμό-ορόσημο για τη ΔΕΗ που φέρει πολιτιστικό και συναισθηματικό βάρος για όλους.

«Ο σταθμός, λοιπόν, που έφερνε το φως στην πόλη μας, μπορεί να προσαρμοστεί, να επαναχρησιμοποιηθεί και να δώσει το φως στον πολιτισμό στο πλαίσιο της έκθεσης. Η ιστορία της εταιρείας είναι οδηγός, είναι κάτι που το τιμάμε ιδιαίτερα και το σεβόμαστε πολύ. Η ιστορία αυτή εμπνέει τον καλλιτεχνικό κόσμο να δημιουργήσει. Αυτή η έκθεση είναι μόνο η αρχή».

Στον κατάλογο της έκθεσης, που προσφέρεται δωρεάν στον χώρο του ιστορικού εργοστασίου της ΔΕΗ, η Κατερίνα Κοσκινά σημειώνει:

«Πολλά από τα κτήρια της ΔΕΗ αποτελούν πια μνημεία βιομηχανικής αρχαιολογίας της εθνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας των νεότερων χρόνων, όπως και οι πύργοι και οι ειδικές υπόγειες κατασκευές. Τα παλιά μηχανήματα κι εξαρτήματα ακόμη και ο ειδικός εργασιακός εξοπλισμός των εργαζομένων της, μοιάζουν με εκθεσιακά ή θεατρικά αντικείμενα. Σ’ έναν τέτοιο χώρο εκτίθενται σήμερα τα έργα που επελέγησαν. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται μια ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα που να συνδέεται άμεσα με την εταιρεία και την κληρονομιά της, σε χώρο που αποτελεί τμήμα της ιστορίας και λειτουργίας της ΔΕΗ. Αντιλαμβάνομαι όμως περισσότερο από ποτέ γιατί πριν δεκαετίες, κάποιοι άνθρωποι της τέχνης, σκέφτηκαν ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μουσείο σύγχρονης τέχνης.

Τα στοιχεία που παραχωρήθηκαν από το πλούσιο αρχείο της ΔΕΗ, ηχητικά, φωτογραφικά, φιλμ, εξαρτήματα, ακόμη και στολές εργαζομένων, ενσωματώθηκαν στα έργα που δημιουργήθηκαν, αποτελώντας ενίοτε πρώτη ύλη για τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Έτσι, με αυτήν την έκθεση ξαναγύρισαν στον χώρο στον οποίο ανήκαν κάποτε, έχοντας όμως απωλέσει κάθε χρηστικό χαρακτήρα».

Μετά το πέρας των χαιρετισμών, ανακοινώθηκαν οι νικητές των πέντε βραβείων που ξεχώρισε η επταμελής επιτροπή.

1ο Βραβείο | Βασιλική Λεγάκη | Περιστροφές

Το πρώτο βραβείο (με έπαθλο 8.000 ευρώ) παρέλαβε η Βασιλική Λεγάκη για το έργο «Περιστροφές». Πρόκειται για μια ηχητική εγκατάσταση η οποία εξερευνά ήχους που προσομοιάζουν σε εκείνους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η Βασιλική Λεγάκη εμπνέεται από τους ήχους των στροβίλων, των ανεμογεννητριών και των υδροηλεκτρικών φραγμάτων και μεταφέρει τον περιηγητή-ακροατή σε ένα διαφορετικό σύμπαν ηχητικών ερεθισμάτων.

Το έργο «Μην πατήσεις τη γραμμή», μια εγκατάσταση με φώτα νέον, του Παναγιώτη Βορριά κέρδισε το δεύτερο βραβείο (5.000 ευρώ). Ο Παναγιώτης Βορριάς συνέδεσε, με αυτή του τη φωτεινή διαδρομή, το έργο της ΔΕΗ με την πόλη, με τις διαδρομές μας τη νύχτα, τους νυχτερινούς περιπάτους μέσα στην πόλη. Η ηλεκτροδότηση και τα φώτα στα πεζοδρόμια θέτουν το πλαίσιο στο νυχτερινό τοπίο και ανοίγουν ένα διάλογο με τη ζωή τη νύχτα.

2ο Βραβείο | Παναγιώτης Βορριάς | Μην Πατήσεις τη Γραμμή

Η Έφη Σπύρου άκουσε τη «Μουσική Ενός Φλεγόμενου Αστέρα» και με ένα υφαντό μεγάλων διαστάσεων κατάφερε να κερδίσει το τρίτο βραβείο του διαγωνισμού (3.000 ευρώ). Με αυτό της το έργο, η Έφη Σπύρου αναζητά τη φιλοσοφική διάσταση φωτός και ενέργειας και καλεί τον περιηγητή να ανακαλύψει το έργο με τη δική του προσωπική ματιά.

3ο Βραβείο | Έφη Σπύρου | Μουσική ενός Φλεγόμενου Αστέρα

Η πρωτότυπη προσέγγιση του Απόστολου Μητρόπουλου είδε το ρούχο ως τον πρώτο οίκο του σώματος και δημιούργησε μια σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ ρούχου και ρεύματος. Μέσα από το “Expressing Electricity”, μια επίτοιχη εγκατάσταση, ο Απόστολος Μητρόπουλος απεικόνισε την εξάπλωση του ρεύματος στην επικράτεια της Ελλάδας μέσα από την εξάπλωση του φωτός στο ρούχο. Το έργο του κέρδισε το τέταρτο βραβείο (2.000 ευρώ).

4ο Βραβείο | Απόστολος Μητρόπουλος Expressing Electricity

Ένας καμβάς που μεταφέρει τον περιηγητή σε ένα αστρικό ταξίδι, στον «Αστερισμό του Κεραυνού», με την υπογραφή του Δημήτρη Τράγκα, κατάφερε να κερδίσει το πέμπτο βραβείο (2.000 ευρώ). Πρόκειται για το σχήμα ενός αστερισμού που ταυτίζεται με το σύμβολο της ΔΕΗ και το οποίο προκύπτει σαν νέος αστερισμός.

5o Βραβείο | Δημήτρης Τράγκας | Αστερισμός του Κεραυνού

Λίγο πριν το τέλος της βραδιάς και αφού οι νικητές παρέλαβαν τα βραβεία τους, η Κατερίνα Κοσκινά ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στην έκθεση. Πρωταγωνιστές της έκθεσης ο άνθρωπος, η τεχνολογία, τα νυχτερινά φώτα, οι τρόποι παραγωγής ενέργειας, οι βιώσιμες λύσεις, η νέα ταυτότητα, η ιστορία και η εξέλιξη της ΔΕΗ.

Η έκθεση-γνωριμία που μέσα από neon φωτισμούς, γλυπτά και ηχητικές εγκαταστάσεις επαναπροσδιορίζει καλλιτεχνικά την ταυτότητα και την ιστορία του οργανισμού, συνεχίζει το ταξίδι της μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου.

Info έκθεσης:

Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη | 9 – 27 Φεβρουαρίου 2022 | Δευτέρα-Παρασκευή: 16:00 -20:00, Σάββατο-Κυριακή: 12:00 – 20:00 | Είσοδος ελεύθερη | ΑΗΣ Ν. ΦΑΛΗΡΟΥ (Σολωμού 1 & Δημητρίου Φαληρέως)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα art.dei.gr 

Η είσοδος στον χώρο της έκθεσης επιτρέπεται μόνο σε όσους επισκέπτες διαθέτουν και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης Covid 19.

tags / ΔΕΗ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.