Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]
Τα μπισκότα σοκολάτας μπορούν εκτός από νόστιμα να είναι και υγιεινά! Οι παραδοσιακές συνταγές για την παρασκευή μπισκότων σοκολάτας περιλαμβάνουν συνήθως βούτυρο και αυγά, υλικά που όσοι προσέχουν τι καταναλώνουν ίσως να αποφεύγουν. Η παρακάτω συνταγή είναι εναλλακτική και έτσι μπορείτε να απολαύσετε γευστικά μπισκότα με πιο υγιεινά υλικά.
Προετοιμασία 20 λεπτά, αναμονή ½-2 ώρες, ψήσιμο 13-14 λεπτά η παρτίδα, ποσότητα 24-28 τεμάχια
Υλικά
1 ½ κούπες καστανή ζάχαρη
¾ κούπας ελαιόλαδο ( ή καρυδέλαιο )
2 ώριμες μπανάνες (κομμένες κομματάκια και λιωμένη με το πιρούνι)
1 κγ Βανίλια
2 ½ κούπες αλεύρι ολικής άλεσης (κοσκινισμένο)
½ κγ baking powder (κοσκινισμένο)
1 κγ μαγειρική σόδα (κοσκινισμένο)
1 ½ κούπα κομμάτια (κομμένη κουβερτούρα) και σταγόνες σοκολάτας
1 κγ Αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε τις λιωμένες μπανάνες, το ελαιόλαδο (ή το λάδι καρύδας), την καστανή ζάχαρη, τη βανίλια και ανακατέψτε καλά.
Στο ίδιο μπολ προσθέστε το αλεύρι ολικής άλεσης, τη σόδα, το baking powder και το αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Τέλος σε ένα μικρό τοποθετήστε τα κομμάτια και σταγόνες σοκολάτας και πασπαλίστε με λίγο αλεύρι.
Μεταφέρετε τη σοκολάτα στο μείγμα της ζύμης και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί σωστά. Μεταφέρετε τη ζύμη στο ψυγείο για περίπου ½- 2 ώρες.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180° C. Πάρτε μέρος της ζύμης με ένα κουτάλι της σούπας και τοποθετείστε το πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί (σαν μπαλάκια). Δεν χρειάζεται να τα πιέζετε. Φροντίστε το κάθε μπισκότο να έχει την ίδια ποσότητα σοκολάτας.
Τοποθετήστε το ταψί στον φούρνο και ψήνετε για 13-14 λεπτά.
Στην αρχή τα μπισκότα θα φαίνονται μαλακά, αλλά μην ανησυχείτε, θα σταθεροποιηθούν μόλις κρυώσουν.
Αφήστε τα μπισκότα να ξεκουραστούν μέσα στο ταψί για 5 λεπτά και μετά μπορείτε να τα μεταφέρετε προσεκτικά σε σκεύος αποθήκευσης. Συντηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες.