Ντοκουμέντα ιστορικής μνήμης αναδεικνύονται με σύγχρονη εικαστική ματιά

Με αφορμή την κυκλοφορία του graphic novel Αϊβαλί του Soloúp, το Μουσείο Μπενάκη, το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Αθήνας και οι εκδόσεις Κέδρος συνδιοργανώνουν την έκθεση με τίτλο «Soloúp. Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο» στο Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, στις 20:00 και θα διαρκέσει έως τις 17 Μαΐου.

Με επίκεντρο το Αϊβαλί, έναν τόπο μνήμης για τον προσφυγικό Ελληνισμό, ο σκιτσογράφος Soloúp επιστρατεύει ιστορικά κείμενα, ντοκουμέντα και φωτογραφίες της εποχής σ’ ένα ταξίδι από την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης ως και τις μέρες μας. Μία περιπλάνηση τριών γενεών μέσα στον χρόνο, προσφύγων και προσφυγογενών. Ξεναγοί της διαδρομής, ο Φώτης Κόντογλου, ο Ηλίας Βενέζης, η Αγάπη Βενέζη Μολυβιάτη και ο Αχμέτ Γιορουλμάζ, οι μαρτυρίες των οποίων αποκτούν εικόνα μέσα στο βιβλίο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται εικαστικά από τις σελίδες του graphic novel, καθώς και προσχέδια και πρωτότυπες σελίδες με μολύβι. Συγχρόνως εκτίθεται υλικό όπως φωτογραφίες, σκίτσα, παλιές καρτ ποστάλ και άλλα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την τεκμηρίωση και την απόδοση των εικόνων. Οι επισκέπτες, επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα στάδια εξέλιξης μιας αφήγησης κόμικς, από το σενάριο μέχρι την τελική ολοκλήρωσή της (storyboard, προσχέδια, μολύβια, μελάνια, κ.λπ.).

Την έκθεση συμπληρώνουν πολύτιμα έγγραφα προσφύγων, σπάνιες φωτογραφίες από την καταστροφή και εκτυπώσεις εφημερίδων με την πρώτη δημοσίευση του βιβλίου Ηλία Βενέζη Νούμερο 31328, καθώς και άγνωστα σκίτσα του Φώτη Κόντογλου, τα οποία βρέθηκαν κατά την έρευνα του βιβλίου.

Αρχειακό υλικό παραχώρησαν ειδικά για τη συγκεκριμένη ενότητα το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ. και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης.

Επιμέλεια έκθεσης: Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Αθήνας

Παράλληλες εκδηλώσεις

Παρουσίαση του grapic novel Αϊβαλί του Soloúp
Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015, στις 19:00

Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη παρουσίαση του graphic novel του Soloúp Αϊβαλί, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
Για την έκδοση θα μιλήσουν οι:
Νίκος Γ. Ξυδάκης, δημοσιογράφος και κριτικός τέχνης
Μιχάλης Παγίδας, σύμβουλος επιχειρήσεων αλλά και απόγονος Αϊβαλιωτών, δισέγγονος του «κοντραμπατζή Στριγγάρου» όπως αναφέρεται και στο βιβλίο από τον Φ. Κόντογλου
Ο Bruce Clark θα παρέμβει για το βιβλίο μέσω video.
Την παρουσίαση θα χαιρετίσει ο εκδότης του «Κέδρου» Ευάγγελος Παπαθανασόπουλος.

«Αποκριές στο Αϊβαλί»
Η Λυδία Κονιόρδου αφηγείται Φώτη Κόντογλου
Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015, στις 12:00

Το Αϊβαλί υπήρξε ένας τόπος ιδιαίτερος. Οι μνήμες που έχουν διασωθεί, μιλούν με γλαφυρότητα για τις γιορτές της πόλης και ιδιαίτερα για το καρναβάλι της Αποκριάς. Ένα ομαδικό ξεφάντωμα παιδιών και μεγάλων στους δρόμους της πόλης.
Μουσικές εξαίσιες, μασκαρέματα. αυτοσχέδιοι θίασοι. Στις αποκριές το Αϊβαλιού, ξυπνούσαν τα όνειρα: ζωντάνευε ο Μεγ’ Αλέξανδρος, οι δώδεκα θεοί, οι φουστανελάδες ήρωες του 1821, αλλά και ο Ροβινσών Κρούσος, «ο πόλεμος των Μπόερς» και ο «Ολλανδικός στόλος»!

Η Αποκριά στο Αϊβαλί ξαναζωντανεύει για λίγο στο Μουσείο Μπενάκη. Στο πλαίσιο της έκθεσης του «Soloúp. Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο», η Λυδία Κονιόρδου αφηγείται το απόσπασμα «Οι Αποκριές και οι Δώδεκα Θεοί» του Φώτη Κόντογλου από το βιβλίο του Το Αϊβαλί, η πατρίδα μου.

Την αφήγηση συνοδεύει στο νέϋ ο Χάρης Λαμπράκης, ενώ θα προβάλλονται σκίτσα από τις αποκριές του Κυρ Φώτη, όπως έχουν καταγραφεί στο graphic novel Αϊβαλί (εκδόσεις Κέδρος).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη της ομάδας “Παίζουμε Οικολογικά”.

Αϊβαλί: Ένα ταξίδι από τις Καλές Τέχνες στον Οπτικό Πολιτισμό
Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015, στις17:00

Εισηγητές:
Γιάννης Σκαρπέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οπτικού Πολιτισμού Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου
Γιάννης Κουκουλάς, Ιστορικός Τέχνης, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Ανοιχτό μάθημα για φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του Παντείου Πανεπιστημίου, το οποίο πραγματοποιείται με αφορμή το graphic novel Αϊβαλί του Soloúp από τις εκδόσεις Κέδρος).
Πολιτισμός – Μνήμη – Κόμικς – Όνειρο αλλά και Ντοκουμέντο – Βιογραφία – Αυτοβιογραφία – Τεκμηρίωση, οι Γιάννης Σκαρπέλος και Γιάννης Κουκουλάς μας ξεναγούν σε ένα ταξίδι όπου τα πραγματικά γεγονότα και η Ιστορία μετατρέπονται στις σελίδες ενός graphic novel σε μια έντεχνη αφήγηση.
Το μάθημα και τις εισηγήσεις μπορούν να παρακολουθήσουν ελεύθερα εκτός από φοιτητές των δύο τμημάτων, και όσοι από το ευρύτερο κοινό ενδιαφέρονται: αναγνώστες, καλλιτέχνες, λάτρεις των κόμικς κ.λπ.
Στο τέλος των δύο προσεγγίσεων θα ακολουθήσει συζήτηση.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην έκθεση «Soloúp. Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο».

Για σχολικές ομάδες τελευταίας τάξης Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Ο αφηγητής και σκιτσογράφος Soloúp συνομιλεί με τα παιδιά και περιηγείται μαζί τους στην έκθεση, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή από 13 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου 2015 (10:00-11:00 & 11:00-12:00). Πληροφορίες και κρατήσεις: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Δευτέρα έως Πέμπτη, 10:00-14:00, τηλ. 210 3671067-69.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

2 €
- 4 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.