Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]
Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για δροσερές σαλάτες. Δοκίμασε την παρακάτω συνταγή και θα απολαύσεις ένα ελαφρύ γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, σίδηρο και φυτικές ίνες.
Προετοιμασία 50 λεπτά, μερίδες 3-4
Υλικά
• 250gr μαύρη φακή belunga
• 1 ώριμο αβοκάντο
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 πιπεριά
• 10-15 ντοματίνια
• 2-3 ραπανάκια
• 2-3 κς ηλιόσπορο
• Μαϊντανός και μυρώνια
• Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, ξύδι βαλσάμικο
• Χυμός από λεμόνι
Εκτέλεση
Τοποθετώ μια κατσαρόλα με νερό πάνω σε δυνατή φωτιά. Μόλις έρθει το νερό σε σημείο βρασμού προσθέτω τη φακή, την αφήνω να πάρει μια βράση και χαμηλώνω τη θερμοκρασία στο μισό. Σιγοβράζω για περίπου 35 λεπτά.
Παράλληλα πλένω καλά όλα τα λαχανικά. Κόβω τα ντοματίνια και την πιπεριά σε μικρά καρέ. Συνεχίζω με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ραπανάκια, τα οποία κόβω σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόβω τον μαϊντανό και τα μυρώνια.
Σε ένα μικρό μπολ προσθέτω 3 μέρη ελαιόλαδο και 1 μέρος ξύδι βαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά ώστε να αναμειχθούν τα υλικά. Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορώ να μεταφέρω όλα τα υλικά σε μπλέντερ.
Μόλις βράσει η φακή τη στραγγίζω από το νερό της, ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και την αφήνω να κρυώσει.
Μεταφέρω τη φακή και όλα τα λαχανικά που έχω κόψει σε μια μεγάλη σαλατιέρα.
Ξεφλουδίζω το αβοκάντο, ρίχνω λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσει, το κόβω σε μέτρια κομμάτια και το μεταφέρω στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
Ρίχνω τους ηλιόσπορους, το μείγμα ελαιόλαδο-βαλσάμικο, ανακατεύω απαλά και απολαμβάνω!