Πειραιάς: το λιμάνι των τριήρων

Μια έκθεση για την ιστορία και τη λειτουργία των νεωρίων του αρχαίου Πειραιά

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας με την περιοδική έκθεση: «Πειραιάς: Το λιμάνι των τριήρων», από τις 28 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται στις 27 Μαΐου στις 19:30.

Ο σύγχρονος επισκέπτης του Πειραιά δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί ότι εκεί που σήμερα ορθώνονται οι πολυώροφες πολυκατοικίες, κάποτε ήταν ο μεγαλόπρεπος ναύσταθμος μιας ναυτικής υπερδύναμης, της αθηναϊκής δημοκρατίας του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. Με φωτογραφίες, σχέδια, κείμενα και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις θα ζωντανέψει για τους επισκέπτες η ιστορία και λειτουργία των νεωρίων του αρχαίου Πειραιά, τα οποία στέγαζαν τον στόλο των περίφημων τριήρων την εποχή της ακμής της ναυτικής δύναμης.

Η έκθεση διοργανώνεται με τη συνεργασία και την επιμέλεια του Δρ. Bjørn Loven, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων, που πραγματοποίησε τη δεκαετία 2002-2012 έρευνα στην ξηρά και στον υποθαλάσσιο χώρο της περιοχής των λιμανιών του Πειραιά, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα και υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η έρευνα είχε τον γενικό τίτλο Zea Harbour Project.

Η έκθεση έχει οκτώ ενότητες που αφορούν την ιστορία του Πειραιά, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και την καθοριστική σημασία της για δημιουργία της ναυτικής δύναμης της αθηναϊκής δημοκρατίας του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ., την ιστορία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αθηναϊκής τριήρους και φυσικά την οργάνωση, τα κτίρια και την οχύρωση των πολεμικών λιμανιών της αρχαίας πόλης. Εκτεταμένη αναφορά επίσης γίνεται στις αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει στον  Πειραιά από την εποχή της ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους τον 19ο αιώνα.

Παράλληλα με την έκθεση θα προβληθεί ταινία δεκάλεπτης διάρκειας, η παραγωγή της οποίας έγινε από το Zea Harbour Project με τη συνεργασία του τμήματος πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Κοπενχάγης της Δανίας, ΙΤ MEDIA.

Οι καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις είναι σχεδιασμένες από τον αρχαιολόγο και μέλος της ομάδας του Zea Harbour Project, Γιάννη Νάκα.

– Ξεναγήσεις
Το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν συνολικά τέσσερις ξεναγήσεις σε ομάδες των 35 ατόμων στην περιοδική και μόνιμη έκθεση του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, διάρκειας μιάμισης ώρας. Τις ίδιες ημέρες θα πραγματοποιηθούν επίσης τέσσερις ξεναγήσεις σε ομάδες των 30 ατόμων στα αρχαιολογικά ευρήματα του λιμανιού της Ζέας, διάρκειας 45 λεπτών από τον αρχαιολόγο Παναγιώτη Αθανασόπουλο, στέλεχος  της  ερευνητικής ομάδας του Zea Harbour Project.

– Εκπαιδευτικά προγράμματα
Θα πραγματοποιηθούν συνολικά τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα με θεματικές που διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα:

«Ναυπηγώντας μια τριήρη», για παιδιά ηλικίας 8 με 12 χρόνων
Τα παιδιά γίνονται  κωπηλάτες της αθηναϊκής τριήρους, μαθαίνουν την ιστορία και τα μέρη του αριστουργήματος της αρχαίας ελληνικής ναυπηγικής και ξεναγούνται νοερά στις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις που στέγαζαν αυτά τα σημαντικά πλοία. Στο τέλος τα παιδιά με μία ζωγραφική δραστηριότητα, απελευθερώνουν την φαντασία τους και δημιουργούν την δικιά τους τριήρη.
Διάρκεια: 1 ώρα

«Ταξιδεύοντας με τα αρχαία πλοία», για παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών
Με αφορμή τις περιπέτειες ενός αρχαίου ναύτη, του Αριστόβουλου, τα παιδιά μαθαίνουν τους δύο βασικούς τύπους των αρχαίων πλοίων, το εμπορικό και το πολεμικό , μέσα από τα ομοιώματα μιας ολκάδας και μίας αθηναϊκής τριήρους αντίστοιχα και καλούνται να ανακαλύψουν τις διαφορές και τις ομοιότητές τους. Στο τέλος το κάθε παιδί κατασκευάζει το δικό του καράβι.
Διάρκεια: 1 ώρα

Για συμμετοχή στις ξεναγήσεις και στα εκπαιδευτικά προγράμματα απαραίτητη είναι η τηλεφωνική κράτηση, από την Τρίτη 19 Μαΐου έως την Παρασκευή 29 Μαΐου: 09:00-14:00, στα τηλέφωνα: +302104516264, +302104516822 (εκτός Κυριακής και Δευτέρας).

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

2 €
- 4 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.